Jamo s606

Pierek

Member
Niestety w każdym :niewiem:. CD-N500, PS3, DAC creative, DVD pioneer. Na ampli potrafiłem bez trudo dostrzec różnice pomiędzy poszczególnymi źródłami. Jeszcze spróbuje coś pokombinować, ale ogólnie to blado to wygląda. Nie wiem moze moje wymagania są wygórowane w tym przedziale cenowym, ale czy to normalne żeby ampli zagrał lepiej niz wzmak? Na tym NADzie to jak by koc na głośniki narzucił i taki lekko przytłumiony dzwięk mniej dynamiczny i szczegółowy przyciemniony scena i przestrzeń głębia wyraźnie większa, ale troche sztuczna. Po kilku dniach wydawało się że jest dobrze dzisiaj przepiąłem głośniki spowrotem do ampli i jednak moje dzisiejsze odczucia są takie, a nie inne.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Po prostu może nie przypasowało Ci brzmienie Nad-a. Przyzwyczaiłeś się do innego jaśniejszego brzmienia. Nad-y to dobre wzmacniacze, ale nie do każdych kolumny. Jak odsłuchiwałem 356 z Zensorami 7 to coś mi nie pasowało. Brakowało szczegółów i brzmienie trochę przebasowane i za wolne. Natomiast z jaśniejszymi kolumnami byłoby lepiej. Jak słuchałem z Paradigm to już było ok.

Edit. Co prawda jak kiedyś słuchałem C405 to nie odniosłem wrażenia żeby było przymulone. Ale słuchałem je już sporo czasu temu więc aż tak dokładnie nie pamiętam.

Ostatnia edycja:

Pierek

Member
spróboje jeszcze podpiąć NADa i posłuchać trochę :cry: Inna szkoła grania ja sie tam specjalnie nie znam na tych sprzętach ale dla mnie yamaha kilka klas wyżej :eek: jakość dźwięku :eek:k:

WiTT

New member
Bez reklam
Dwie sprawy:
- NAD faktycznie nie ze wszystkim sie zgrywa, byc moze te Jamo sa zbyt "ciemne" do tego NADa
- Yamaszka i NAD to dwie szkoly grania, Yamaszka zdecydowanie gra jaśniej i najwidoczniej z tymi Jamo polubiles takie brzmienie

Nie ma co sie katowac, albo zmienisz NADa albo Jamo.

Pierek

Member
Dwie sprawy:
- NAD faktycznie nie ze wszystkim sie zgrywa, byc moze te Jamo sa zbyt "ciemne" do tego NADa
- Yamaszka i NAD to dwie szkoly grania, Yamaszka zdecydowanie gra jaśniej i najwidoczniej z tymi Jamo polubiles takie brzmienie

Nie ma co sie katowac, albo zmienisz NADa albo Jamo.

spewnością taniej będzie poszukać innego wmaka byłem ostatnio na odłuchach i wnioski jakie wyciągnąłem że moje kolumny nie są złe i grubo trzeba by się wybulić żeby kupić coś lepszego.

Pierek

Member
Po prostu może nie przypasowało Ci brzmienie Nad-a. Przyzwyczaiłeś się do innego jaśniejszego brzmienia. Nad-y to dobre wzmacniacze, ale nie do każdych kolumny. Jak odsłuchiwałem 356 z Zensorami 7 to coś mi nie pasowało. Brakowało szczegółów i brzmienie trochę przebasowane i za wolne. Natomiast z jaśniejszymi kolumnami byłoby lepiej. Jak słuchałem z Paradigm to już było ok.

Edit. Co prawda jak kiedyś słuchałem C405 to nie odniosłem wrażenia żeby było przymulone. Ale słuchałem je już sporo czasu temu więc aż tak dokładnie nie pamiętam.

Z yamaszką brakowało mi trochę ciepła miękkości bardziej gry dołem. Z nadem to taki natarczywy ten dzwięk średnica kłuje w uszy, góra obcięta całkowicie dzwięk zdeformowany jedynie bas dobry nie moge nic dobrego powiedzieć o tym wzmacniaczu.

DANIELEKiol

New member
Witam jakie głośniki do Denona AVR-X500? chcę wybrać pomiędzy Jamo S606/S626/S628 tylko na które się zdecydować? pokój około 22-25m2 (czasem lubię jak dupnie basem) kino po 50% do muzy i filmów..

znalazłem w necie rózne ceny (cena jest dla mnie ważna ale chcę też być zadowolony kina przez parę ładnych lat) proszę o sugestie...które wybrać - jakość/cena

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Denon X500 to bardzo budżetowy amplituner, który mocą nie grzeszy. Jeśli się na niego zdecydujesz (sugerowałbym jednak szukać wyższych modeli) to potrzebujesz kolumn z dużą skutecznością. Takie właśnie jak Klipsch F10. Tylko na Twój metraż jak lubisz sporo basu na fronty dużo lepsze by były F20, tylko są też droższe. Pamiętaj też, że X500 nie ma autokalibracji.

DANIELEKiol

New member
Denon X500 to bardzo budżetowy amplituner, który mocą nie grzeszy. Jeśli się na niego zdecydujesz (sugerowałbym jednak szukać wyższych modeli) to potrzebujesz kolumn z dużą skutecznością. Takie właśnie jak Klipsch F10. Tylko na Twój metraż jak lubisz sporo basu na fronty dużo lepsze by były F20, tylko są też droższe. Pamiętaj też, że X500 nie ma autokalibracji.
wyższy model a np takie zestawy : denon avr-x1000 + jamo s626 lub yamaha HTR4066 + jamo s 626 ???

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moim zdaniem wali. Słyszałem kilka np. 673, 775, 730. W bezpośrednim porównaniu z Harmanem, Denonem i Marantzem, Yamahy zawsze miały najwięcej wysokich. Kiedyś odsłuchiwałem 673 z Jamo 606 i był straszny jazgot.

mare37

Banned
U mnie grała Y z x550 i w ogóle wysokich nie było dlatego sprzedałem. Co do denona x2000 to słyszałem parę negatywnych opinii. Nawet był na all w cenie 1300zl. Szczerze mówiąc to nawet nowe yamahy wyglądają tandetnie. Wszystkie guziki lataja jak drobne w kieszeni.

seta22

Member
Witam JA trzy miesiące temu kupiłem Marantiz 5007 do moich kolumn jamo 606 i powiem że jestem bardzo zadowolony w kinie rewelacja jak dla mnie

Konkord1987

New member
Witam,
Zamierzam kupić jakiś zestaw grający, a że jestem zupełnie laikiem w tym temacie proszę o poradę. Chcę kupić głośniki 2.0.

Pokój ma około 20 m2 (szer. ok.3,5 x dł. ok. 6). Głośniki będą stały przy oknie skierowane na pokój na długość, jeden między szafką pod tv a ścianą a drugi będzie miał przestrzeń otwartą. Zależy mi żeby głośniki miały fajny miękki basik. Głośniki będą używane 70 % muzyka 30 % filmy. Muzyka typu house z vocalem oraz hip hop.
Zastanawiam się nad Jamo s606 (znalazłem fajną cenę 600 zł/szt za nówkę i podoba mi się ich wygląd) lub JBL e80 (tu akurat w tym przedziale musiałbym kupić używkę bez gwarancji). Do tego proszę o poradę do czego to najlepiej podpiąć (myślałem np. o denonie pma 520). Pozdro

Do góry