Dwie sprawy:
- NAD faktycznie nie ze wszystkim sie zgrywa, byc moze te Jamo sa zbyt "ciemne" do tego NADa
- Yamaszka i NAD to dwie szkoly grania, Yamaszka zdecydowanie gra jaśniej i najwidoczniej z tymi Jamo polubiles takie brzmienie
Nie ma co sie katowac, albo zmienisz NADa albo Jamo.
Po prostu może nie przypasowało Ci brzmienie Nad-a. Przyzwyczaiłeś się do innego jaśniejszego brzmienia. Nad-y to dobre wzmacniacze, ale nie do każdych kolumny. Jak odsłuchiwałem 356 z Zensorami 7 to coś mi nie pasowało. Brakowało szczegółów i brzmienie trochę przebasowane i za wolne. Natomiast z jaśniejszymi kolumnami byłoby lepiej. Jak słuchałem z Paradigm to już było ok.
Edit. Co prawda jak kiedyś słuchałem C405 to nie odniosłem wrażenia żeby było przymulone. Ale słuchałem je już sporo czasu temu więc aż tak dokładnie nie pamiętam.
nie chce dopiero kupićTego Denona już masz?
wyższy model a np takie zestawy : denon avr-x1000 + jamo s626 lub yamaha HTR4066 + jamo s 626 ???Denon X500 to bardzo budżetowy amplituner, który mocą nie grzeszy. Jeśli się na niego zdecydujesz (sugerowałbym jednak szukać wyższych modeli) to potrzebujesz kolumn z dużą skutecznością. Takie właśnie jak Klipsch F10. Tylko na Twój metraż jak lubisz sporo basu na fronty dużo lepsze by były F20, tylko są też droższe. Pamiętaj też, że X500 nie ma autokalibracji.
idealny byłby x2000 tylko kasy brakZ tych dwóch wybrałbym Denona X1000. Idealny byłby X2000Yamaha z Jamo może męczyć wysokimi tonami.