Jamo s426 - dobór amplitunera pod stereo

fantazjusz

New member
Witam wszystkich,
planuję skompletować zestaw do pokoju dziennego o wielkości 19 m2. Wybór kolumnowy padł na Jamo s426 i chciałbym dobrać do nich amplituner. Dodam, że będą to kolumny stereo, głównie do odsłuchu muzyki (rock, jazz, grunge, klasyka). Będę też oglądał na nich filmy, ale sporadycznie (85% muzyka, 15% filmy). Kolumny będą grały bez suba. W temacie amplitunerów jestem kompletnie zielony. Co byście polecili? Budżet na ampli: do 1600 zł. Fajnie byłoby, żeby można było do niego dobrać pasujący odtwarzacz BD, a cudownie, gdyby w tej cenie dałoby się znaleźć coś sensownego już z BD. Trafiłem na coś takiego:
Kod:
amplineo.pl/p/20/534/zestaw-kina-domowego-amplituner-yamaha-rx-v-371-odtwarzacz-blu-ray-yamaha-bd-s-667--amplituner-blu-ray-zestawy-kina-domowego.html]ZESTAW KINA AMPLITUNER YAMAHA RX-V 371 + ODTWARZACZ BD-S667 AMPLINEO ZAPRASZA
Z opisu wnioskuję, że to zestaw bardziej pod kino domowe i cuda typu 5.1, a mi raczej zależy na dobrej stereofonii, więc proszę o radę.
Pozdrawiam! :)

Jok3r

New member
Bez reklam
Marantz SR5023 w tej cenie jeden z sensowniejszych, natomiast na tych kolumnach nie za bardzo wykorzystasz jego potencjał, no ale zawsze będziesz miał dobrą bazę pod rozbudowę :) Albo kup sobie wzmacniacz stereo np PM6004 i już masz Japończyka i zdecodowanie fajniejsze brzmienie i płynne sterowanie basem i sopranem.

fantazjusz

New member
dzięki za rady i podpowiedzi. A co sądzicie o Onkyo TX-8030? Też ma płynną regulację basów i sporanów, i chyba środka też, z tego co widzę.
I czy Waszym zdaniem Jamo 506 byłyby zauważalną różnicą między tymi s426?

Jok3r

New member
Bez reklam
Jamo 506 zdecydowanie lepsze od 426, natomiast co do tego Onkyo to słabo. Regulacji średnich nie ma, te 4 pokrętła są do zmiany źródła, bas, sopran i loudnes. Najbardziej zbajerzony amplituner stereo i najsłabszy zarazem w muzyce.

fantazjusz

New member
a co sądzicie o combosie Yamaha Pianocraft MCR-940, tylko z kolumnami typu Jamo s506 lub Pylon Pearl zamiast tych podstawkowych? Miałoby to sens?

Jok3r

New member
Bez reklam
Lepiej już sobie kupić wzmacniacz, czy amplituner stereo i do niego zakupić Blu Ray-a. Wyjdziesz na tym lepiej.

fantazjusz

New member
Dzięki. Zbadałem rynek :) i skompletowałem dwa zestawy, teraz proszę Was o szybką radę, który według Was lepszy:

Yamaha R-S700 + Yamaha BD-S671 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)
czy
Denon DRA 700-AE + Denon DVD-1740 + Pylon Pearl (lub Jamo s506)

pokój 19 m2, odsłuch stereo, przeważnie muzyka (rock, elektronika)

Madas

New member
Bez reklam
dobrze że idziesz w ampli/wzmak stereo .... posłuchaj również Roth OLI 30 lub 40 , Heco Victa 501 lub 701 ... Pylonów nie słuchałem ale mają dość dobre opinie ... u mnie na odsłuchach Jamo 506/606 z tego przedziału cenowego odpadły na pierwszych odsłuchach w porównaniu z OLI i Heco tym bardziej że zależy Ci na Muzyce najbardziej ... niestety Jamo grały zbyt bałaganiarsko - dźwięk często się zlewał.....

fantazjusz

New member
Dzięki, przyjrzę się tym Heco 501, bo leżą jeszcze w granicach mojego budżetu, a są w miarę małe i ładnie się prezentują (i muszą takie być - żona :)).

Tyle kolumny. Prosiłbym jeszcze o Wasze zdanie w kwestii ampli i odtwarzacza - który z wymienionych zestawów będzie lepszy do stereo? Ten od Yamahy, czy od Denona?

fantazjusz

New member
Sprawdzałem tych producentów. Nawet ciekawe niektóre klocki, ale nie znalazłem nic, co miałoby tak dobre recenzje, odpowiadające mi brzmienie i ładny design jak typy, które wybrałem.

Pytanie więc, czy do audio lepsza będzie Yamaha R-S700 (albo nawet wzmak A-S500, nie zależy mi tak bardzo na radiu) sparowana z BD-S671, czy może Denon DRA 700-AE sparowany z DVD-1740.
DVD Denona ma przetworniki audio Burr Brown, BD Yamachy nie wiem, czy radzą sobie z audio - nie znam się. Proszę o radę.

rafix01

Member
Bez reklam
na moje szkoda wzmaka Yamaha A-S500 aby wzmacniał dźwięk z blu-ray'a 671, poprostu ten blu 671 za bardzo nie nadaje się do stereo.

Już lepiej kupić jakiś używany odtwarzacz CD do muzyki niż nowy blu 671

fantazjusz

New member
Rafix, dzięki za radę, widzę że Ty masz oba odtwarzacze. Powiedz, czy rzeczywiście słychać dużą różnice, gdy odtwarzasz audio cd z playera bd i cd?

rafix01

Member
Bez reklam
napiszę "pozostałym" osobom :) to samo co Tobie na PW

niestety muszę Cię zmartwić, ale ten BD671 nie ma co porównywać do odtwarzaczy CD, a porównywalem go z CD-S700, z Harman Kardon HD970 (mój poprzedni odtwarzacz CD) oraz z kolegi denonem serii 700.

Dźwięk z BD671 jest odczuwalnie bardziej płaski, mniej dynamiczny, mniej przestrzenny, tak jakbys słuchał z jakiegoś "jamnika" ... i co gorsza dla Ciebie różnice te słyszała również moja żona, a jej prawie obojętnie z czego słucha ;)

Madas

New member
Bez reklam
zgadzam się z przedmówcą w 100% ... brzmienie dosłownie jak z jamnika ... kup sobie jakiegoś CDika używkę i będziesz miał spokój.

fantazjusz

New member
dzięki za rady, bo już byłem prawie zdecydowany. Kupię więc CD-S300 Yamahy (tylko na to mnie stać), BD dokupię jakiekolwiek później. Po Waszych konsultacjach finalny zestaw do stereo będzie wyglądał więc tak:
wzmak Yamaha A-S500
do tego Yamaha CD-S 300
i kolumny Oli Roth 30.

Do góry