Jakość sygnału na LCD. Duża różnica między Euro a Component?

kosztowiok

New member
Witam.
Kupiłem wreszcie telewizor LCD. Długo się zastanawiałem nad plazmą, ale zaryzykowałem i powoli zaczynam nie żałować, chociaż po pierwszym uruchomieniu chciałem oddać do sklepu.
W tej chwili mam jeszcze sygnał SD, poza tym uważam, że bitrate Canal+ jest bardzo dobry porównując go np. z TVS. W przyszłości będę miał HD.
Do sklepu chciałem jednak oddać, bo jakiś geniusz w ustawieniach fabrycznych aktywuje w LCD opcję ostrości. Mam tutaj na myśli większość marek. Już wcześniej to zauważyłem w sklepach na sygnale analogowym, że drugi plan np. podczas skoków narciarskich to białe prostokąty, a wystarczy zmniejszyć ostrość do zera i wszystko wygląda pięknie. Być może gdybym nie czytał forum mógłbym marudzić, że sąsiad ma dobry obraz na plazmie, ale tak wcale nie jest. Szkoda, że tak mało osób wie o tym co tę jakość tak psuje. Z odległości 2,50 metra do ekranu 37 cali po kalibracji, mam wrażenie, że sygnał SD to HD. Z bliska nie mam zamiaru oglądać, inaczej kupiłbym 32 cale i mniej.

Mam w związku z tym kilka pytań. Mam własny dekoder (bo taki wolę) do Cyfry ale wyłącznie z wyjściem Euro i RGB. Czy warto kupić tuner z wyjściem componentowym dla sygnału SD (bo wiem, że HDMI psuje SD)? Czy może lepiej zainwestować w drogi kabel Euro zamiast component? Czy długość kabla psuje jakość Euro/component, ponieważ potrzebuję 3 metrów (tv na ścianie, sprzęt w innym miejscu)?

W przyszłości będę miał sygnał dobrej rozdzielczości a do tv będę podpinał komputer.

fotokrak

New member
hm, po mojemu to dziwnie kombinujesz :rolleyes:
Po pierwsze jakość obrazu będzie na tyle dobra na ile najsłabsze ogniwo w systemie.

Zastanawia mnie co to za TV LCD, wiesz też mam kilkuletniego LCD HD Ready, ale niedawno byłem u znajomych co kupili sobie 46" LCD i nie mogłem na to patrzeć, po prostu porażka, półgodziny bawiłem się w ustawienia terminala polsatu i TV ale ziarnistość tak duża ze masakra.
Może to kwestia marki i modelu?

Zakładam że kupiłeś dobry HD TV a chcesz zostać przy analogu SD?

nie wiem co to za dekoder masz, ale żeby jako tako obraz SD wyglądał na HD trzeba użyć jakiegoś dobrego upscalera, czasami takie maja tunery, amplitunery, czasami dobrze robią to same telewizory, pytanie który to zrobi lepiej.

Akurat kabel Euro to jeden z najgorszych rozwiązań ale można go ciągnąć do 5 metrów, na upartego pewnie i na 10 by poszedł.
Fakt jak podłączysz na Component to będzie troszkę lepiej, ale na cuda nie licz, jest tak samo dobry jak system SD i daaaleko mu do HD

Ciekawe stwierdzenie z tym połączeniem HDMI, spróbuj najpierw może to jest klucz do sukcesu?

jakie masz ustawienia wyjścia obrazu w tunerze sat?
Czy aby nie zostały te stare?

Ostatnia edycja:

kosztowiok

New member
Bitrate większości kanałów sat daje poziom RMVB z komputera. Niestety nikt o tym nie mówi głośno. Polskie platformy cyfrowe nadają z trzech transponderów a np. brytyjska SKY ma całą pozycję orbitalną dla siebie:(

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli chcesz kupić tuner który będzie miał component ( takich nie produkują chyba) to nic u siebie nie zmienisz.
Ale odczujesz jak wymienisz tuner z HDMI przy dobrym sygnale i będziesz posiadaczem sygnałów HD - nawet free.

VANT

New member
Jeśli chcesz kupić tuner który będzie miał component ( takich nie produkują chyba) to nic u siebie nie zmienisz.
Ale odczujesz jak wymienisz tuner z HDMI przy dobrym sygnale i będziesz posiadaczem sygnałów HD - nawet free.
co ty opowiadasz ?? Nie produkują tunerów z componentem?? to co to w takim razie jest np. dreambox 8000, ipbox 9000HD, kathrein UFS910HD, coolstrem HD i masa innych ..... Nie są to bynajmniej bylejakie tunery tylko pożądne boxy na linuxie z których najtańszy z wymienionych kosztuje około 1300zł, a dm8000 ponkad 4k pln.....a odbiorników z wyjściem componentowym jest o wiele więcej.
Nie zmienia to faktu że jednak HDMI jest najlepszym rozwiązaniem.

vienna1980

Member
Bez reklam
Ale słyszałem, że po componencie działają wszystkie polepszacze sygnału SD w tv, a po hdmi już nie?

Działanie polepszaczy nie jest uzależnione od typu połączenia, a od rozdzielczości obrazu dostarczanego do telewizora. Im wyższa rozdzielczość, tym mniejszy wpływ polepszaczy, z racji tego, że mają mniej do korygowania. A to, że przy połączeniu HDMI słyszałeś że ma mniejszy wpływ działania układów polepszających, jest bezpośrednim następstwem faktu, że po HDMI najczęściej dostarczamy sygnał 1080 i czasem jest to sygnał SD, , ale zawsze jest on już po skalerze i z punktu widzenia telewizora, tak czy inaczej, jest to sygnał HD w 1080 Wystarczy, że przełączysz sygnał na 576p czy też 576i i niezależnie, czy będzie to eurozłącze, czy też HDMI, układy polepszające będą działać w stopniu zbliżonym.

Ostatnia edycja:

Robertus64

New member
Bez reklam
Mam Sony 32V5500 i podłaczony jest z DVD poprzez component - robiłem oczywiście próby po HDMI ale obraz był mniej ostry - to samo miałem w Samsungu B450 - też lepiej grał po componencie.Natomiast Samsung 40 B5500 połączyłem HDMI bo gra lepiej niż po componencie.Wniosek jest jeden - każdy tv trzeba sprawdzić z konkretnym sprzętem , inaczej może grać DVD , inaczej tuner SAT etc.,próby , próby , próby;););)

langolier

New member
Jaka jest teoria jakości sygnałów:
- czy lepsza jakość jest po Component (PR PB Y) czy po RGB w złączu Euro ?
W moim starym odtwarzaczu DVD (Panasonic S35) nie ma niestety wyjścia HDMI i muszę zdecydować się na kabel. Chcę kupić dobrej jakości ale muszę od razu wybrać - Component albo Euro

vienna1980

Member
Bez reklam
Jaka jest teoria jakości sygnałów:
- czy lepsza jakość jest po Component (PR PB Y) czy po RGB w złączu Euro ?
W moim starym odtwarzaczu DVD (Panasonic S35) nie ma niestety wyjścia HDMI i muszę zdecydować się na kabel. Chcę kupić dobrej jakości ale muszę od razu wybrać - Component albo Euro

Panuje wszechobecna opinia że component zapewnia lepszą jakość w przesyłaniu sygnału i radzę Ci się do niej przyłączyć i zastosować ją.

Tylko pamiętaj że przewód component to tylko wizja i będziesz musiał jeszcze dodatkowo wydać pieniądze na przewód który umożliwi Ci przesłanie dźwięku.

Do góry