Jakośc obrazu 55PUS7101

GutekMadrid

New member
Witam,
mam mały problem z jakością obrazu problem polega na tym ze w bardziej dynamicznych sytuacjach, akcjach, ruchach widać piksele ciągnące się za ruchem np. ręki. (mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi :) ).

Pozdrawiam serdecznie

brodacz

Active member
Bez reklam
Mozaika (artefakty) MPEG. Niestety Philipsy tak mają. Procek nie daje rady. Albo jego oprogramowanie. Zobaczymy w nowych wersjach jak będzie bo zastosowano nowy i wtedy będziemy mieli rozwiązanie zagadki.

GutekMadrid

New member
Sygnał z NC+
sofft: QM163E.0.10.15.1
trochę śmieszne że kupując TV za taka kwotę i przy pierwszej dynamicznej akcji np. biegnąca kobieta ciągnie się smuga mozaiki.

Pzdr.

Ostatnia edycja:

brodacz

Active member
Bez reklam
Spróbuj pobawić się upłynniaczami. Czasem pomaga wyłączenie lub zminimalizowanie Natural Motion. Istnieje funkcja redukcji tych zakłóceń, ale zdaje egzamin tylko przy specyficznych ustawieniach. Musisz kombinować i odnaleźć kompromis.

GutekMadrid

New member
Napisałem jednak póki co niestety bez odpowiedzi... czy ktoś ma jakiś pomysł jak się tego pozbyć, dobrze ustawić?

Pzdr.

GutekMadrid

New member
Niestety, ale ma olewkę na to ;). Proszę o pomoc kogoś kto ma pomysł jak to ustawić. Robiłem ustawienia z filmikiem na YT, niestety nie pomogło

PS. gościu na końcu ma ustawienia HDR dlaczego ja ich nie widzę u siebie w ustawieniach?

Pzdr

Guzioo_PL

Member
Bez reklam
Niestety, ale ma olewkę na to ;). Proszę o pomoc kogoś kto ma pomysł jak to ustawić. Robiłem ustawienia z filmikiem na YT, niestety nie pomogło

PS. gościu na końcu ma ustawienia HDR dlaczego ja ich nie widzę u siebie w ustawieniach?

Pzdr

Pisałem na ten temat już w innym poście. Występuje tutaj tzw. efekt "halo" przy włączonej funkcji Perfect Natural Motion. Jeżeli wyłączysz tą funkcję, nie będziesz miał tej "otoczki" przy szybkich ruchach kamery ale obraz nie będzie również taki płynny, co jednym przeszkadza, a dla innych jest zaletą, bo nie są w stanie przetrawić "efektu teatru"

W nowych TV myślę, żę procesor P5 załatwi sprawę i będzi można zyskać bardzo płynny ruch bez tego efektu.

Ostatnia edycja:
Do góry