Cześć wszystkim. Planuję zakup TV dla rodziców na święta i od jakiegoś czasu "informuję się" co i jak, bo moja wiedza na ten temat jest mizerna. Wydaje mi się, że doświadczonym użytkownikom tego forum można zaufać, stąd moja prośba o pomoc w wyborze.
1. Odległość od ekranu: 2,2-3,5m w linii prostej.
2. Jak słońce świeci w pokoju: prosto na TV - stoi naprzeciwko okien.
3. Jak duży jest pokój: ok. 4m x 3,5m.
4. Preferowana technologia: LCD.
5. Jaki masz obecnie telewizor: Thomson Blackpearl CRT 21" lub 23".
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: wieczorami i w weekendy głównie filmy i sport (ojciec wielkim fanem piłki nożnej), ale jak "nic nie ma ciekawego w TV" to jest włączony jakiś program informacyjny.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: 66% wieczór, 33% dzień.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: zdecydowanie oglądają przy świetle.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: po przesiadce z małego CRT, chyba to nie będzie miało dla nich znaczenia.
10. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa.
11. Preferowana wielkość telewizora: 37-42 cale.
12. Preferowana marka: brak.
13. Czego nie lubisz w telewizorach: rodzice to starsze osoby - obsługa nie może być trudna.
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder UPC, czasem może dysk USB.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 99% TV, 1% USB.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: głównie na wprost ale ulubiona pozycja ojca jest pod kątem, dosyć dużym nawet.
17. Czy ważne jest wifi: nie.
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie.
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: nie.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: - nie.
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: angielskiego nie znają, więc przydałoby się ale to nie jest konieczne .
22. Ma mieć 3D: nie.
23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi.
24. Ma mieć tuner DVB-S: chyba nie, bo i tak będą mieli dekoder UPC .
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: USB - dyski np. ze zdjęciami czy filmami.
26. Jaki masz sygnał: obecnie SD z UPC, po zmianie TV pewnie zostaną w UPC ale zmienią na HD.
27. Ile programów HD: na razie 0, ale po zmianie TV pewnie będą chcieli jak najwięcej filmowych i sportowych.
28. Ma stać czy wisieć: zdecydowanie stać.
29.Rozdzielczość: byłem zdecydowany na Full HD, ale ostatnio dowiedziałem się, że HD Ready w określonych warunkach oferuje lepszą jakość, więc sam już nie wiem.
30.Dvb-t: tak, na wszelki wypadek
31.Na czym najbardziej Ci zależy: niskie zużycie energii, łatwa obsługa w języku polskim, dobra jakość transmisji sportowych.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: od 5-8h.
33.Ile osób ogląda: 1-4.
34.Jaka klasa cenowa? do 2500 PLN,ale zastanowiłbym się na dopłaceniu 500 PLN, gdyby naprawdę wiązałoby się to z dużą poprawą jakości (taka rezerwa
).
dzięki za pomoc.
Tomek.