Panowie,
Po kilku latach zwracam się z ponowną prośbą o dobór TV.
Ostatnio za Waszą namową kupiłem plazmę Panasonic, z której jestem mega zadowolony. Niestety po czasie zaczęło brakować przekątnej
Bardzo Was proszę o pomoc w doborze.
1. Odległość od ekranu? 4m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Latem, przez kilka godzin, odbija się jasny taras od telewizora
3. Jak duży jest pokój: 50 m2
4. Preferowana technologia: LED, OLED
5. Jaki masz obecnie telewizor? Panasonic TX-P42G30E
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Generalnie nie jesteśmy TV-maniakami. Po ogarnięciu dnia włączamy głownie filmy z Canal+, HBO, Netflix, BluRay
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie od późnego popołudnia do nocy
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? raczej ciemno z bardzo delikatnym światłem z boku.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? chyba bardziej ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa? brak zdania
11. Preferowana wielkość telewizora? 55"-65"
12. Preferowana marka? brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? rozmazanego obrazu, smużenia podczas lotu piłki
, brak płynności
14. Jakie urządzenia będą podłączone? Apple TV, NAS, BluRay, dekoder NC+
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV, 30% reszta
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? głównie na wprost, ale zdarza się w okolicach 50 stopni po bokach
17. Czy ważne jest wifi ? raczej tak. nie mam gniazda UTP w pobliżu. W tej chwili połaczenie z siecią realizuje AP WiFi połaczony przewodem z telewizorem
18. czy będziesz korzystać z widgetów? niekoniecznie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvn player, tvp player, youtube, VOD ? tak, ale ogarniam to głownie z Apple TV (vimeo, YouTube). no i Netflix.
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? niekoniecznie
22. ma mieć 3D? nie musi
23. ma mieć slot na karty SD? nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? brak zdania
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI - amplituner
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. ile programów HD? większość (NC+)
28. ma stać czy wisieć? stać
29.Rozdzielczość: Full HD, 4k
30.DVB-T: tak, DVB-C: niekoniecznie
31.Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej jakości obraz (bez pikseli), brak smużenia w sporcie, bardzo dobry upscaling
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: średnio 5
33.Sugerowana cena? okolice 5000-5500 PLN brutto.
Jeszcze jedno: nie jestem przekonany do matryc Curved (wygiętych). Nie widzę w tym jakiegoś sensu. Jeśli możecie mi przy okazji wyjasnić w czym są lepsze/gorsze, to z góry dziękuję.