Kolego CM812, jeśli obraz który widziałeś nazywasz "dnem" lub co najwyżej do "oglądnięcia", to świadczy to o dwóch sprawach: albo uszkodzony jest telewizor

np. układy w.cz, p.cz lub inne, albo o niewłaściwej jakości sygnału na końcu kabla antenowego, który powinien być o poziomie co najmniej 4 dBmV (64dBuV), HUM<1%, SNR (C/N)> od 44dB, CTB, CSO ok 50 dB nie mówiąc o odbiciach itp. Każdy sprzedawany dzisiaj telewizor czy CRT, czy plazmowy, czy LCD, czy projekcyjny, czy inny powinien grać co najmniej dobrze przy odpowiedniej jakości sygnału ze źródła, więc nie wprowadzaj innych w błąd używając takich lakonicznych wyrażeń. Na moje nieszczęście (bo zostane zaraz posądzony) sam posiadam LG 42LC2R z którego jestem zadowolony. Głównie dla tego, że obraz z różnych źródeł w/g mojej subiektywnej oceny (w skali od 1-10) jest na poziomie od 7 do 9 w moim TV:
7 pkt kablówka UPC - głównie ze względu na niski C/N wynoszący ok 46dB
7 pkt Cyfra+ - głównie z powodu niższej ostrości niż np z dobrej anteny naziemnej (kompresja MPEG-2, odbiornik Pioneer itd)
8 pkt z anteny siatkowej - bardzo dobry odbiór ale mniejsza rozdzielczość niż np. DVD
9 pkt DVD podłączone przez Component - w chwili obecnej wzorzec więc nie wybrzydzam (czekam na HDTV z niecierpliwością)
Tylko 1 punkt (i tu się można niezgadzać) zostawiam na wady telewizora np niższy kontrast niż np w Samsungu
LE40N71B, Sony Bravia
KDL-40V2000 i wielu innych, tylko że wymienione wyżej telewizory są droższe niż np LG 42LC2R (teraz 5299zł) a to też trzeba brać pod uwagę.
Po długotrwałej analizie wielu modeli telewizorów 40-42" w wielu marketach RTV uznałem, że różnice są tylko subtelne (np z powodu róznych techologi zastosowanych matryc), ale zauważyłem też że wielu sprzedawców faworyzuje określone marki podłączając do jednych Tv BlueRey'a do innych DVD a do jeszcze innych sygnał z bylejakiej instalacji TV. Wybór utrudniony jest więc tylko i wyłącznie z powodu niemożności dostrzeżenia tych subtelności. Jednocześnie wiadomo, że w każdym telewizorze można pobawić się w indywidualne ustawienia wielu parametrów: wł/wył filtra grzebieniowego, zwięk/zmniej ostrości, jaskrawości, barwy, nasycenia, kontrastu i wielu innych, które dopiero dają zadawalające rezultaty.
Myślę ponadto, że mało kto kupuje dziś 42 calowy TV, żeby podłączyć go do beznadziejnej anteny i raczej ma nadzieję tak jak ja na lepsze czasy, które powoli nadchodzą.
Mimo wszystko polecam LG42LC2R.
Pozdrawiam