Witam,
Po 5 latach stwierdziłem, że dotychczasowy telewizor (UE50H6400 z którego jestem bardzo, bardzo zadowolony pod względem jakości obrazu) „stał się za mały” i przydałoby się go wymienić na coś nowszego.
Urządzeniem które przykuło moją uwagę jest Philips
75PUS85X6. Telewizor mam obecnie we „wnęce” w zabudowie ściany, która zostałaby przykryta przez duży ekran i Ambilight miałby fajną powierzchnię do działania (wygląda to tak: https:// ibb.co/gwg3gbZ
).
Drugim telewizorem, który bardzo mnie kusi to Samsung
QE75Q80A. Nieco drogi, ale ma matrycę 100Hz, podświetlenie strefowe, qled, plus zaufanie do marki z poprzednich TV.
Byłem przekonany, że mój obecny TV ma matrycę 50Hz (oraz rozmiar 55”
) i skoro podczas oglądania piłki nożnej nie widzę żadnego smużenia, to nie potrzebuję lepszej matrycy i wystarczą „upłynniacze” (a lubię taki „płynny” obraz 50p). Ale gdy doczytałem specyfikację i „odkryłem” matrycę 100Hz, obawiam się trochę „zejścia” z 100Hz na 50Hz (wcześniej aż zastanawiałem się „
to jak musi być to płynne przy 100Hz, skoro u mnie na 50Hz jest ok”). Fajna jest też bezprzewodowa komunikacja obecnego TV z soundbarem (liczę, że przy nowym modelu byłoby tak samo), oraz obsługa dekodera C+ za pomocą pilota TV i „przedłużacza podczerwieni” (dekoder mam schowany za TV).
TV używamy praktycznie jedynie do oglądania sygnału telewizyjnego z dekodera sat Canal+. Z racji korzystania z limitowanego internetu mobilnego, bardzo rzadko oglądamy cokolwiek przez sieć, a komputera jak dotąd nie podłączałem (aczkolwiek przy tak dużym ekranie będzie bardzo kusiło w coś zagrać).
Reasumując, za Philipsem przemawia przede wszystkim Ambilight i niższa cena, jak również Android (szansa na dłuższe wsparcie?). Z tego co doczytałem na forum (ostatni tydzień spędziłem na czytaniu – tak jak przed poprzednimi zakupami), zaletą jest też Dolby Vision, którego brak w Samsungu.
Za Samsungiem – matryca 100Hz, potencjalny brak problemu we współpracy z soundbarem, no i zadowolenie z poprzednich telewizorów (przed H6400 był jeszcze LE40B650, którego nadal używam w sypialni i z którego również jestem zadowolony co do jakości obrazu).
A może jednak coś innego? Przy poprzednich wyborach wystarczyła lektura forum, teraz mam większy mętlik...
Poniżej odpowiedzi na „ankietę”.
pozdrawiam,
Adam
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
38 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
ok. 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
przede wszystkim na wprost (narożna kanapa przed TV jak na zdjęciu)
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju?
za plecami, z boku – duże nasłonecznienie i 4 duże okna balkonowe
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Samsung UE50H6400
8. Co chcemy, aby telewizor posiadał?
zadowalająca jakość obrazu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
dekoder Canal+ HD (po zakupie TV zapewne wymiana na 4K)
10. Jakie urządzenia?
Soundbar Samsung HW-J355
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
1-3h
12. Czy zdarza się, że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
Nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
sport, popularno-naukowe, inne
14. Czy zamierzasz surfować po internecie?
Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Nie
16. Preferencje co do marki?
Samsung?
17. Preferencje co do wielkości?
75 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
wolne działanie?
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
weekend w dzień, w tygodniu wieczory
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
ok. 7,0 tyś
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?
średnio co 5 lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?
nie