Hej,
skłaniam się w stronę zakupu pierwszego telewizora z racji (pozornego?) spadku cen i obniżenia stóp procentowych. Poniżej zostawiam "ankietę".
1. Odległość od ekranu? 2-2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okna od strony zachodniej, mam rolety. Niska szansa na padające światło na matrycę.
3. Jak duży jest pokój? 20m2
4. Preferowana technologia: "Najlepsza" dostępna w podanym niżej przedziale cenowym.
5. Jaki masz obecnie telewizor? Brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Seriale, czasem sport typu F1.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Zazwyczaj wieczorami, weekendami możliwe że będzie to "dowolna" pora.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej ze światłem.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Nie mam zdania.
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora? Ciężko mi określić. Chciałbym by rozmiar TV był optymalny względem odległości od miejsca oglądania, a więc około 2 metrów.
12. Preferowana marka? Brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Brak opinii z racji bardzo sporadycznego oglądania telewizji.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? PC, dekoder.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? Telewizor prawie że w pełni będzie użytkowany do oglądania TV włącznie z np. Netflixem itd.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - mając na myśli korzystanie z YT, Netflixa itp.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Raczej nie sądzę bym oglądał filmy z USB
22. Ma mieć 3D? Raczej jest to zbędne
23. Ma mieć slot na karty SD ? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-S? Raczej będę korzystał z TV satelitarnej także nie jest to koniecznie wymagane
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Aktualnie nie posiadam dekodera, ale domyślam się, że będę przy jego połączeniu korzystał z HDMI. Połączenie z komputerem za pewne po HDMI, ewentualnie Display Port.
26. Jaki masz sygnał: Będzie to TV satelitarna.
27. Ile programów HD? Jestem jeszcze przed zakupem.
28. Ma stać czy wisieć? Aktualnie ma stać, w przyszłości może zostać powieszony jeśli będzie taka możliwość.
29. Rozdzielczość: "conajmniej" Full HD
30. Dvb-t: DVB-t2: Nie wiem jak do tego się odnieść.
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Nie mam głównego celu podczas tego zakupu. Chciałbym być "ogólnie" zadowolony.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Myślę, że na tygodniu maksymalnie 2-3h, weekendami za pewne maksymalnie 5-6h.
33. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
34. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, Smart TV
35. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? Możliwe, że w przyszłości pojawi się konsola, aktualnie jest to sprawa bardzo dalekiego rzędu.
36. Sugerowana cena ? Do około 2500 zł
Z góry bardzo dziękuje za udzielone porady i zaproponowane modele. W razie wątpliwości chętnie odpowiem na pytania. Kwota zakupu jest ograniczona z góry do około 2500zł, a sam realny zakup za pewne chciałbym realizować w systemie ratalnym, chociaż nie będzie to odgórną koniecznością.
Pozdrawiam
skłaniam się w stronę zakupu pierwszego telewizora z racji (pozornego?) spadku cen i obniżenia stóp procentowych. Poniżej zostawiam "ankietę".
1. Odległość od ekranu? 2-2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Okna od strony zachodniej, mam rolety. Niska szansa na padające światło na matrycę.
3. Jak duży jest pokój? 20m2
4. Preferowana technologia: "Najlepsza" dostępna w podanym niżej przedziale cenowym.
5. Jaki masz obecnie telewizor? Brak
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Seriale, czasem sport typu F1.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: Zazwyczaj wieczorami, weekendami możliwe że będzie to "dowolna" pora.
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Raczej ze światłem.
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Nie mam zdania.
10. Matryca błyszcząca czy matowa? Bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora? Ciężko mi określić. Chciałbym by rozmiar TV był optymalny względem odległości od miejsca oglądania, a więc około 2 metrów.
12. Preferowana marka? Brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Brak opinii z racji bardzo sporadycznego oglądania telewizji.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? PC, dekoder.
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? Telewizor prawie że w pełni będzie użytkowany do oglądania TV włącznie z np. Netflixem itd.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? Na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Tak - mając na myśli korzystanie z YT, Netflixa itp.
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Raczej nie sądzę bym oglądał filmy z USB
22. Ma mieć 3D? Raczej jest to zbędne
23. Ma mieć slot na karty SD ? Nie
24. Ma mieć tuner DVB-S? Raczej będę korzystał z TV satelitarnej także nie jest to koniecznie wymagane
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Aktualnie nie posiadam dekodera, ale domyślam się, że będę przy jego połączeniu korzystał z HDMI. Połączenie z komputerem za pewne po HDMI, ewentualnie Display Port.
26. Jaki masz sygnał: Będzie to TV satelitarna.
27. Ile programów HD? Jestem jeszcze przed zakupem.
28. Ma stać czy wisieć? Aktualnie ma stać, w przyszłości może zostać powieszony jeśli będzie taka możliwość.
29. Rozdzielczość: "conajmniej" Full HD
30. Dvb-t: DVB-t2: Nie wiem jak do tego się odnieść.
31. Na czym najbardziej Ci zależy: Nie mam głównego celu podczas tego zakupu. Chciałbym być "ogólnie" zadowolony.
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: Myślę, że na tygodniu maksymalnie 2-3h, weekendami za pewne maksymalnie 5-6h.
33. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
34. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wifi, Smart TV
35. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? Możliwe, że w przyszłości pojawi się konsola, aktualnie jest to sprawa bardzo dalekiego rzędu.
36. Sugerowana cena ? Do około 2500 zł
Z góry bardzo dziękuje za udzielone porady i zaproponowane modele. W razie wątpliwości chętnie odpowiem na pytania. Kwota zakupu jest ograniczona z góry do około 2500zł, a sam realny zakup za pewne chciałbym realizować w systemie ratalnym, chociaż nie będzie to odgórną koniecznością.
Pozdrawiam