Hej Panowie , padł mi właśnie telewizor i szukam czegoś na wymianę , proszę o godne uwagi propozycję :
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - 25 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? -3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? - 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - zwykle na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno z lewej strony ale raczej nie jest bardzo nasłoneczniony , w dodatku oglądam tv raczej wieczorem więc słońce nie przeszkadza.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? umierający panasonic TX-L50ET60E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobrej jakości wyświetlacz / był w miarę energooszczędny / prosty nie udziwniony design .
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD / 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? HTPC , amplituner, chromecast , ps4.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? nawet do 12-15 godzin dziennie ( często używam telewizora jako dodatkowego monitora do pracy )
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? idealna była by matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy / seriale - wieczorem w środku dnia często służy jako monitor .
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tylko za pomocą zewnętrznych urządzeń .
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak PS4pro do 6 godzin tygodniowo .
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? tv często pracuje od rana, ale filmy / seriale oglądam raczej po zmroku i to wtedy zależy mi na najlepszej jakości obrazu .
17. Preferencje co do wielkości? 50-55''
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? zbędne wodotryski , idealna była by matryca w prostej niewidocznej ramce ,
19. Preferencje co do marki ? brak , ale lubiłem swojego panasonica , poza jego średniowiecznym pilotem .
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 5000 -5500
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? wszystko zależy od końcowej ceny telewizora .
Proszę o naprowadzenie na właściwy kierunek .
Pozdrawiam