Dylemat wyboru LED czy OLED ?
Poniżej ustawowa tabelka opisowa ... ale dylemat jest jeszcze niżej ...
1. Odległość od ekranu: 2,5 - 3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Światło z boku - okno na południe
3. Jak duży jest pokój: ok 20 m^2
4. Preferowana technologia: brak
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 32 cale Loewe
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: seriale, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: po południu i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przeważnie ze światłem ... może się zmienić po rearanżacji pokoku
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: raczej ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: aby lampki się nie odbijały.
12. Preferowana marka: Panasonic ? LG ? ... rozpatrywałem Samsungi ale za dużo się tu naczytałem o loterii w jakości ... a i smogu ostatnio sporo to i na matryce trafić może ..
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smuzenia, braku ustrości, przejaskrawienia barw
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Tuner , internet, smartfon, NAS, wkrótce BluReay, niewykluczony komputer czy konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% tv
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, ale jeśli więcej osób to również pod kątem
17. Czy ważne jest wifi : przydatne ale ethernet też mogę doprowadzić
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: jak najbardziej, cda, kodi
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: Tak
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi, amplituner (bez HDMI, może być optycznym)
26. Jaki masz sygnał: nc+ i internet
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6
28. Ma stać czy wisieć: stać a wkrócte wisieć
29. Rozdzielczość: 4k
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, dostęp do źródeł 4k, kodi ?
32. Ile osób ogląda: 1-2
33. Jaka klasa cenowa: orientacyjnie 10-15k jeśli warto ... przy OLED musze niestety liczyć kolejny przedział do 20k
34. Rozmiar: 65cal lub więcej
A teraz opis dylematu:
? Panasonic 65DX900E ?
- zaleta to jakość obrazu (podobno czerń porównywalna prawie z OLED); jasność - może się przydać przy oglądaniu w dzień HDR; tv anywhere - jeśli to ma sens przy obecnych HBO GO
- wady - cena aż 15k ... no ale jakość; brak okularków 3D w zestawie .. a więc jeszcze dopłacę; podobno zaprzestano rozwijać Firefoxa ... i to jest dla mnie największym znakiem zapytania - bo oznacza że 'utknę' w danej wersji bez nowych programów czy łatek .. a TV nie kupuję przecież na rok czy dwa
? LG 4K HDR OLED65E6V
- zalety to jakość barw i czerni - tyle i AŻ tyle
- wady - cena wzrasta o dodatkowe 3K w porównaniu z Panasonic .. no ale są okularki na pocieszenie
(ze wzgledu na 3D musze rozpatrywac ten model ... i nie lubię zakrzywionych
); nieco 'ciemniejszy' HDR niż w Panasonicu; trochę większe lagi ?; wypalanie się ? tzn. piszą że 100k godzin i wówczas spadnie do 50% ... ale pytanie po ilu godzinach spada do 70% ? nie chcę go kupić na rok czy 3 przy tej cenie :/; podobno LG ma problemy z wypalniem pixeli - jak to jest z gwarancją ?
? jakiś czas temu rozpatrywałem Samsunga np. KS8000 - obecnie już w sympatycznych cenach ale
- jest bez 3D, a o jakości i podejściu do gwarancji się naczytałem za dużo negatywów :/
Ktoś z bardziej doświadczonych mógłby mi coś doradzić ? może odezwą się szczęsliwi posiadacze ?
Będzie to dla mnie pierwszy zakup czegoś 'współczesnego' HDMI, HDR etc. więc nie chciałbym przeoczyć braku czegoś istotnego np. w możliwościach odtwarzania filmów z różnych źródeł czy komaptybilności ze starym zestawem audio ... (DVD + apmlituner HarmanKardon - ale jeszcze z tych porzadnych które trochę ważą choć bez HDCP/HDMI... audio bym zostawił .. wideo musze uwspółcześnić)
Będę wdzięczny za szybką poradę bo np. ten model Panasonica już znika z rynku ... no i generalnie na przednówku znikają modele z zeszłego roku i znowu trzeba by czekać parę miesięcy żeby coś się pojawiło na sklepach w nieabstrakcyjnych cenach
Poniżej ustawowa tabelka opisowa ... ale dylemat jest jeszcze niżej ...
1. Odległość od ekranu: 2,5 - 3m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Światło z boku - okno na południe
3. Jak duży jest pokój: ok 20 m^2
4. Preferowana technologia: brak
5. Jaki masz obecnie telewizor: CRT 32 cale Loewe
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: seriale, filmy
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: po południu i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przeważnie ze światłem ... może się zmienić po rearanżacji pokoku
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: raczej ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: aby lampki się nie odbijały.
12. Preferowana marka: Panasonic ? LG ? ... rozpatrywałem Samsungi ale za dużo się tu naczytałem o loterii w jakości ... a i smogu ostatnio sporo to i na matryce trafić może ..
13. Czego nie lubisz w telewizorach: smuzenia, braku ustrości, przejaskrawienia barw
14. Jakie urządzenia będą podłączone: Tuner , internet, smartfon, NAS, wkrótce BluReay, niewykluczony komputer czy konsola
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 80% tv
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, ale jeśli więcej osób to również pod kątem
17. Czy ważne jest wifi : przydatne ale ethernet też mogę doprowadzić
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: jak najbardziej, cda, kodi
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami : tak
22. Ma mieć 3D: Tak
23. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi, amplituner (bez HDMI, może być optycznym)
26. Jaki masz sygnał: nc+ i internet
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6
28. Ma stać czy wisieć: stać a wkrócte wisieć
29. Rozdzielczość: 4k
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, dostęp do źródeł 4k, kodi ?
32. Ile osób ogląda: 1-2
33. Jaka klasa cenowa: orientacyjnie 10-15k jeśli warto ... przy OLED musze niestety liczyć kolejny przedział do 20k
34. Rozmiar: 65cal lub więcej
A teraz opis dylematu:
? Panasonic 65DX900E ?
- zaleta to jakość obrazu (podobno czerń porównywalna prawie z OLED); jasność - może się przydać przy oglądaniu w dzień HDR; tv anywhere - jeśli to ma sens przy obecnych HBO GO
- wady - cena aż 15k ... no ale jakość; brak okularków 3D w zestawie .. a więc jeszcze dopłacę; podobno zaprzestano rozwijać Firefoxa ... i to jest dla mnie największym znakiem zapytania - bo oznacza że 'utknę' w danej wersji bez nowych programów czy łatek .. a TV nie kupuję przecież na rok czy dwa
? LG 4K HDR OLED65E6V
- zalety to jakość barw i czerni - tyle i AŻ tyle
- wady - cena wzrasta o dodatkowe 3K w porównaniu z Panasonic .. no ale są okularki na pocieszenie
? jakiś czas temu rozpatrywałem Samsunga np. KS8000 - obecnie już w sympatycznych cenach ale
- jest bez 3D, a o jakości i podejściu do gwarancji się naczytałem za dużo negatywów :/
Ktoś z bardziej doświadczonych mógłby mi coś doradzić ? może odezwą się szczęsliwi posiadacze ?
Będzie to dla mnie pierwszy zakup czegoś 'współczesnego' HDMI, HDR etc. więc nie chciałbym przeoczyć braku czegoś istotnego np. w możliwościach odtwarzania filmów z różnych źródeł czy komaptybilności ze starym zestawem audio ... (DVD + apmlituner HarmanKardon - ale jeszcze z tych porzadnych które trochę ważą choć bez HDCP/HDMI... audio bym zostawił .. wideo musze uwspółcześnić)
Będę wdzięczny za szybką poradę bo np. ten model Panasonica już znika z rynku ... no i generalnie na przednówku znikają modele z zeszłego roku i znowu trzeba by czekać parę miesięcy żeby coś się pojawiło na sklepach w nieabstrakcyjnych cenach