Witam
Ja również chciałbym prosić o pomoc w wyborze TV. Będzie to mój pierwszy telewizor i nie ukrywam, że liczy się dla mnie jakość obrazu. Ma też mieć WiFi i dobre skalowanie obrazów w niższej rozdzielczości oraz poprawę jakości nagrań z niższym bitrate, bo takie będą często uruchamiane (YouTube itp). Budżet jakim dysponuje to 2500 do 2700 zł max, ale im taniej tym lepiej
W pokoju obok stoi LCD 32" Samsung rodziców (za 1900zł trzy lata temu), i obraz jaki reprodukuje to jakieś nieporozumienie. Sztuczność, szary zamiast czarnego, obraz pełen szumów i artefaktów, drgań, brak płynności i smużenie. Wiem, że taki problem charakteryzuje wiele TV Samsung, może poza tymi z wysokiej półki, dlatego ta marka dla mnie z góry odpada. Tutaj też Samsung wypada blado, i to z raczej nie ten z dolnej półki: hdtv polska .com/topic/25776-mega-test-lcd-sony-bravia-kdl-40ex720-40ex725-kontra-samsung-smart-tv-d6000-d6100/ (usunąć spacje)
Ja natomiast wolałbym mieć obraz jak Sony z powyższego testu, bez szumów i z pełnią gwiazd na niebie
Wstępnie zawęziłem wybór do następujących modeli:
- Sony KDL-W655A (procesor X-Reality Pro z chyba świetnym skalowaniem i poprawą jakości, ale jak z płynnością obrazu?)
- Philips 42PFL5008 (ma ambilight, ale czy poradzi sobie ze słabszymi materiałami tak dobrze jak Sony? płynność też chyba słaba)
- Philips 40PFL5527k (tu mamy 100 Hz, nie ma ambi, ale jak z jakością obrazu w stosunku do wcześniej wymienionych?)
- LG LA641S (nie mam pojęcia jak się ma ten model do wcześniej wymienionych Sony i Philipsa)
- LG LA660S (analogicznie)
Odrzuciłem Panasonica ET60E bo nie podoba mi się desing i błyszcząca matryca, ale jeśli ktoś przekona mnie, że jest lepszy od wyżej wymienionych, to zmienię zdanie.
Od tego wyboru głowa mnie już boli, dlatego czy ktoś mógłby pomóc i porównać te telewizory np, uszeregować je od najlepszego do najgorszego według jakości reprodukowanego obrazu, oraz opisać w sposób np taki - Sony jest lepszy od Philipsa pod tymi względami, ale słabszy pod tymi. Z góry dziękuje za podpowiedzi. I jeszcze standardowa ankieta:
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2 (4x5m)
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - różnie, od 2 do 4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? - różnie, głównie jedna ale często kilka.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - raczej na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? -stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - okno z południa, nie to ma znaczenia bo TV będzie oglądany wieczorami
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - nie mam, ale w pokoju obok stoi 32" LCD Samsung
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dobry obraz, dobre skalowanie SD do HD, poprawę jakości materiałow z internetu/MPEG, dobre kąty widzenia, wbudowane WiFi i Internet.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - DVB-T + PC, może kiedyś (za ~rok) również NC+
10.Jakie urządzenia ? amplituner z zestawem głośników 5.1 (Yamaha + JBL)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? - 2-4 godzin, w weekendy dłużej
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - filmy, sport (piłka nożna) oraz muzyczne tv (teledyski)
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - tak, ale tylko aby odtwarzać materiały wideo (YouTube itp).
15.Czy zamierzasz grać w gry? - nie zamierzam
16.Preferencje co do marki? - LG, Panasonic, Sony, Philips
17.Preferencje co do wielkości? 40-42 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - słaba czerń, słaba redukcja szumów i drgań, artefakty obrazu itp.
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - wieczór i ewentualnie późne popłudnie
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - 2700 zł max.
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - nie potrzebuję 3D