Witam wszystkich,
noszę się z zamiarem kupna nowego telewizora, skok będzie duży bo mam 32" LG a chcę przejść na HD więc w miarę możliwości (wielkość pomieszczenia) chciałbym kupić coś rozmiarów 40" do 42". Czytałem wiele opinii i testów, niektóre były bardziej inne mniej precyzyjne, przez co pozostał tylko mętlik w głowie... chociaż grupa poszukiwań zawęziła się do trzech modeli, każdy innego producenta... Chodziłem po sklepach i mam wielki niedosyt i niezdecydowanie, jak wiadomo nikt w sklepie nie postawi obok siebie telewizorów trzech konkurencyjnych marek do porównania, a tak byłoby najłatwiej porównać
Dlatego, jeżeli trudna jest odpowiedź na moje pytanie to może chociaż jakieś porady na co zwrócić uwagę przy wyborze odpowiedniego dla siebie TV (niżej zamieszczę swoje preferencje). Jakie krążą wśród specjalistów opinie o poniższych modelach nad którymi się zastanawiam:
1. SAMSUNG UE40D7000
2. LG 42LM660S
3. SHARP LC-40LE830E ?
Oczywiście zależy mi na bardzo dobrym obrazie (praktycznie chciałoby się mieć obraz jak żyleta) i jak zawsze w takich wypadkach budżet też jest ograniczony do 4 tys. zł (maks 4600 zł). W domu mam założoną kablówkę (wszystkie kanały cyfrowe + parę HD), za jakiś czas może jakaś satelita ale to tylko gdybania na razie. Oczywiście telewizor musi mieć MPEG-4.
Moje preferencje:
1. odległość od ekranu: 2m
2. jak słońce świeci w pokoju: pokój ma okna od strony północnej, gęsta zabudowa blokowa (w odległości ok. 5 m do 8 m wysoki mur z cegły, światło świeci na prawy bok telewizora
3. Jak duży jest pokój: 13 m^2
4. Preferowana technologia: LED
5. jaki masz obecnie telewizor: LCD 32"
6. jakie programy najczęściej oglądasz: filmy/seriale, przyrodnicze/naukowe
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: różnie (rano, popołudnie lub wieczór)
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej przy świetle
9. wolisz obraz ostry czy łagodny: hmmm? wyraźny z doskonale odwzorowanymi kolorami i konturami
10. matryca błyszcząca czy matowa: matowa (?)
11. preferowana wielkość telewizora: 40 - 42 cale
12. preferowana marka: brak
13. czego nie lubisz w telewizorach: awaryjności, kiepskiej jakości obrazu, trudność w kompatybilności innych urządzeń (DVD, WiFi itp.)
14. jakie urządzenia będą podłączone: odtwarzacz DVD (Yamaha serii Pianocraft) - w przyszłości zmiana na BD Denona lub Yamahy, w przyszłości może dekoder telewizji kablowej lub satelitarnej, w przyszłości PlayStation
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70%TV, 30% DVD/BD
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych: na wprost i z lewej strony ekranu
17. czy ważne jest wifi: TAK
18. czy będziesz korzystać z widgetów: raczej nie
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: chętnie, ale nie jest to konieczne
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD: nie koniecznie
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: dobrze by było
22. ma mieć 3D: chętnie
23. ma mieć slot na karty SD: nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S: niekoniecznie, ale się nie obrażę
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: usb: pendrive/dysk; HDMI: DVD/BD, PlayStation, dekoder
26. Jaki masz sygnał: naziemna cyfrowa, kablówka cyfrowa
27. ile programów HD: 5
28. ma stać czy wisieć: docelowo wisieć
29.Rozdzielczość: full HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu (kolory, kontury, dynamika), mała awaryjność, serwis
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: min. 6
33.Sugerowana cena: do 4600zł
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam