Witam,
Planuję zakup telewizora do salonu.
1. Odległość od ekranu: ok 3m
2. Jak słońce świeci w pokoju: z boku telewizora
3. Jak duży jest pokój: 5x3 metry
4. Preferowana technologia: LCD
5. Jaki masz obecnie telewizor: zwykły kineskopowy 21 cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale na laptopie
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: raczej wieczorem, w weekendy w ciągu dnia
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: obojętnie
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: obojętny
10. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętne, ale tak, żeby nie odbijał się pokój
11. Preferowana wielkość telewizora: 46"
12. Preferowana marka: wstępny research na forum skłania mnie ku Samsungowi lub Sharpowi
13. Czego nie lubisz w telewizorach: pikseli, niewyraźnego, rozmytego obrazu
14. Jakie urządzenia będą podłączone: na tę chwilę kablówka Aster i laptop
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% tv, 50% laptop
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: raczej na wprost, ale dobrze, żeby osoby z boku też widziały dobrze
17. Czy ważne jest wifi: tak, bardzo ważne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: wydaje mi się, że tak, ale rzeczywistość pokaże - w telefonie też mam mnóstwo aplikacji, z których jednak na co dzień nie korzystam
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: raczej tak - jeśli to będzie wygodne
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: tak, ale nie jest to mus - tzn. są inne źródła filmów
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: dobrze by było
24. Ma mieć tuner DVB-S: tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: USB - pendrive z filmami, HDMI - laptop, telefon, wifi - laptop, telefon
26. Jaki masz sygnał: Aster
27. Ile programów HD: nie mam
28. Ma stać czy wisieć: stać z możliwością powieszenia
29. Rozdzielczość: obojętne
30. Dvb-t: nie bardzo się orientuję
31. Na czym najbardziej Ci zależy: dobre połączenie poprzez wifi z innymi urządzeniami, dobry obraz
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok. 2 godzin
33. Sugerowana cena: ok. 4500 zł
Generalnie, zależy mi na dobrym połączeniu bezprzewodowym z różnymi urządzeniami i na podłączeniu telewizora z internetem. Wstępnie myślałam o Samsungu D6500, ale ma on defekt konwersji 2d do 3d, a zakładam, że jednak ta technologia będzie się rozwijać. W takim wypadku może D7000, ale on kosztuje w tej chwili 5500 i nie wiem, czy warto tyle płacić.
Z kolei Sharp 830 brzmi super, jeśli chodzi o jakość obrazu. Martwi mnie jednak konieczność ręcznej kalibracji, o której dużo jest w wątku na temat tego telewizora. I nie wiem, jak z jego opcjami internetowymi. Za to jest chyba tańszy od Samsunga.
Właściwie pytania mam takie:
1. Jakich konkretnie opcji internetowych nie posiada Sharp 830, a posiada Samsung D7000?
2. Czy konwersja 2d do 3d w Sharpie 830 jest ok?
3. Oba te telewizory mają wifi wbudowane, więc tu chyba nie ma różnicy?
4. Czy może jest jakiś model Sony lub Panasonica, który ma te same opcje co Samsung D7000? Nie chcę też bez sensu przepłacać, jeśli inny telewizor ma integrację z internetem i przyzwoite 3d.
Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże z tymi wątpliwościami