Szukam telewizora ...
Witam,
Poszukuję telewizora. Co do moich wymagań:
Wymiary pokoju - 3,5x6,5m (pokój podzielony na część jadalną i salonową mniej więcej 50/50, telewizor miałby stać na środku krótszej ściany, patrząc na telewizor na prawej długiej ścianie okna od zachodu (są rolety))
Preferowana wielkość matrycy - 40-42
Preferowane marki - Brak.
Preferowana technologia - Brak
Jaka odległość od ekranu – 2-3m
Jakie urządzenia do podłączenia - Cyfrowy Polsat HD, komputer, w przyszłości blue ray i może konsola
Do czego używasz głównie TV - , telewizja (kanały sportowe i popularno-naukowe, przyrodnicze), filmy z komputera (DiVx oraz HD), niedługo sytuacja zmusi mnie do rezygnacji z komputera stacjonarnego więc czasem będzie służył jako duży ekran do laptopa
Jaka klasa cenowa – ok. 3000 zł
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy - Na ogół przedział popołudnie-późny wieczór (sporadycznie w dzień)
Jakie masz nasłonecznienie pokoju – Średnio nasłoneczniony. Światło z okna nie pada bezpośrednio na TV, możliwość zasłonięcia żaluzją
Ile osób zasiada przed telewizorem - na ogół 2
Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła – Różnie. Na ogół włączony kinkiet lub lampka
Ma stać czy wisieć – Stać
Czy ma być HD Ready czy Full HD – FullHD
Czego oczekuję? – Bardzo dobrego obrazu podczas oglądania filmów i transmisji sportowych oraz podczas pracy na komputerze
Upatrzone modele - Toshiba 42XV635, Sharp LC 42DH77E, Sony KDL-40W5500, Panasonic TX-P42S10E ale nie wykluczam innych, na te po prostu zwróciłem uwagę
Nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem żadnej z technologii, nie jestem też koneserem obrazu, który dostrzega wszystkie szczegóły dotyczące głębi czerni i innych szczegółów. Te akurat modele wpadły mi w oko w sklepie, w którym podany był sygnał niskiej jakości i moim zdaniem radziły sobie z nim lepiej niż inne. Nie wymieniłem tutaj LCD Samsunga, ponieważ miałem wrażenie, że kolory są nienaturalnie przejaskrawione. Jeżeli okazałoby by się, że można to zjawisko wyeliminować korekcją ustawień telewizora, to gotów jestem rozpatrzyć modele tej firmy jak i inne nie wymienione przeze mnie. Często oglądam transmisje sportowe i chciałbym wiedzieć czy "efekt smużenia", o którym tyle słyszę przy dobrze skalibrowanym telewizorze LCD rzeczywiście będzie tak strasznie widocznym i obniżającym komfort oglądania zjawiskiem jak twierdzą niektórzy, bo po zapoznaniu się z kilkoma testami zamieszczonymi na forum przez użytkownika Kiki, wygląda na to, że nie.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nazewnictwa modeli, w ofercie kilku sklepów natknąłem się na takie wariacje jak np: w przypadku wymienionej Toshiby model 42XV636D, czy w przypadku Panasonica model TX-P42S11E. I tak mnie zastanawia co to jest i czy warto?
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam