Z racji tego że to mój pierwszy post na tym forum chciąłbym Wszystkich bardzo serdecznie pozdrowić,
W związku z wyprzedażami i zmęczeniem poprzednika (thompson 29 100HZ) postanowiłem że czas na zmiany
Przejrzałem już kilkadziesiąt (może nawet -set) postów opini, recenzji itp.
(tu podziękowania dla całej społeczności HDforum)
i wybrałem kilka opcji: Sony 40 W4000, Philips 42 PFL 7403, toshiba 40 XF355, sharp 42 DH54E JVC 42 P80 oraz moi faworyci : toshiba 42 RV555, sharp 42 XL2E, JVC 42 R90, 42 V80
warunki - pokój 3,6x4,8
Preferowana wielkość matrycy - 42"
jaki sygnał ? kablówka, za ok 5m-cy "cyfrowa" multimedia (mam nadzieje)
odległość od ekranu około 3-3,5m
jakie urządzenia do podłączenia? kompik, i jakieś kino domowe (w fazie poszukiwań)
kaska? 3500-4000 zł jeśli jest to naprawde warte to może 4500 o ile parametr WAF(wife acceptance factor) nie zablokuje dodatkowych funduszy zawsze warto ponegocjować przy odpowiedniech argumentach
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? w tygodniu wieczory (do późna), w weekend 24/24
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? średnie
ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4
ulubiony program? filmy, DivX DVD i kompik (giery jakieś albo co)
Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła ? lampka stojąca
stać czy wisieć? - powieszę a co
Jeśli ktoś mógłby wspomóc mnie przy wyborze byłbym niezmiernie wdzięczny
z góry wielki dzięki
pare chwil później...
No i poojeeechalemm ... do MM coby na żywo popatrzeć.
i tak - obraz (podobno nagrana płyta z eurosportu HD puszczana w kółko)
podejrzewam że telewizory na ustawieniach stand.
toshiba 42 RV555, JVC P80, JVC R90, Sony 40 W4000, widok przyzwoity, płynny na moje mało wprawne oko wszystkie porównywalne kąty w toshibie chyba najlepiej cenowo toshiba i JVC porównywalnie 3500-3800 (toska) oczywiscie soniacz - "lepszy" ponad 4k
i teraz zaglostka
P80 100hz ale hdready full ma v80, R90 full ale bez 100hz
tosia ma "both" ale matryca S-IPS (na forach zdania są podzielone w porównaniu do PVA MVA) i dodatkowo kilka mało przyjemnych opini dotyczących serwisu toshiby
Sony to wydatek extra bez 100hz ale z mpeg4 choć przy kablówce cyfrowej przestaje to być problem+ można taki dekoder dokupić, i jeszcze jak obklejony- grunt to "chłyt martetindody" i szczerze mówiąc mam PROBLEM
aaa oczywiście ruszyłem jeszcze do euro i znalazlem sharpika 42 XL2E naprawde ładny widok ale za 5k nie wiem czy to aż tak mi się to podobało
i szczerze mówiąc mam PROBLEM