Witam,
czytałem wiele wątków na forum, przeglądałem również ten temat w poszukiwaniu oczekiwań podobnych do moich, pewne typy mam, jednak dla mnie temat LCD (mnogośc modeli, marek, technologie, cechy) jest na tyle szeroki, że wolę zdać się na porady specjalistów.
Dzisiaj zamontowano u mnie na działce Polsat Cyfrowy, teraz wypada dokupić do tego telewizor. Oglądałem oczywiście niektóre modele na żywo i z moich obserwacji płynie jeden zdecydowany wniosek - chciałbym uniknąć efektu smużenia, gdyż bardzo chętnie oglądam sport, zdarzają się również filmy akcji. Poza tym nie jestem bardzo wymagajacy, ozcywiście chciałym dostać jak najlepszy produkt w danym przedziale cenowym. Szukam ekonomicznego rozwiązania, czyli dobra jakość obrazu, solidna marka, bezawaryjność (możliwie jak najlepsze warunki gwarancji - np. martwe, wygasłe piksele), jednak wiem o tym, że budżet 2500zł nie wystarczy na zakup produktów z najwyższej półki.
Ważna kwestia - nie jestem pewien czy HD Ready, czy Full HD. W chwili obecnej to zwykły Polsat Cyfrowy, jednak w miarę rozpowszechnienia kanałów HD (jakieś 2 lata?) wolałbym nie wymieniać telewizora, tylko zmienić dekoder i móc cieszyć się kanałami HD. Jeżeli jednak takie rozwiazanie zdaniem ekspertów nie ma sensu (np. HD wejdzie później, lub za 2 lata tzreba będzie kupić nowy telewizor) to zdam się na opinię profesjonalistów
Preferowany rozmiar TV ? 37''
Wielkość pokoju ? ok. 20m2, 4x4,5m
Jaki sygnał ? Cyfrowy Polsat
Jaka odległość od ekranu ? ok. 3m, raczej niezmienna.
Jakie urządzenia do podłączenia? W niedługiej przyszłości DVD.
Jaka klasa cenowa? najlepiej do 2500zł, ale ewentualnie mogę się zdecydować na 3000zł
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy? Popołudnia i wieczory, zazwyczaj najdalej do 23-24.
Jakie masz nasłonecznienie pokoju ? Słońce popołudniem (od godziny 15-16) wpada do pokoju przez 2 okna do pokoju. Jedno okno na wprost telewizora, 2 okno tuż obok, jendak słońce 'mija' TV. Możliwosć zasłonięcia roletami.
Ile osób zasiada przed telewizorem? Maksymalnie 4, średnio 2.
Jaki masz telewizor? Obecnie CRT 31'' JVC
Przeznaczenie Przede wszystkim telewizja, orpócz tego niedługo DVD. Nic poza tym.
Ma stać czy wisieć? Zdecydowanie ma wisieć na ścianie.
Uwagi odnośnie obrazu: Płynność (brak uciążliego smużenia np. w sporcie), możliwie solidny obraz.
Pozostałe (niewymienione) czynniki, jak np. jakośc dźwięku nie mają wielkiego znaczenia. Oczywiście nie chciałym, aby telewizor był w którymś elemencie kiczowaty, jednak nie musi być to też jakiś wybitny lider na rynku.
Z góry dziękuję za pomoc