Jakie są wasze doświadczenia z telewizorami OLED?

Rav-X

Member
@kiki ale jakieś konkrety? wiem, że różnic jest kilka w specyfikacji na korzyść C4 i stąd też cena wyższa, ale raczej na ochronie matrycy OLED nie ma różnicy. W menu, ustawienia ochronne OLED są identyczne. W żadnych recenzjach też się z tym nie spotkałem, dlatego zainteresowałeś mnie tym tematem.

Rav-X

Member
Więc tak, telewizor (LG 55" OLED55B46LA) od piątku został zamontowany i pierwsze testy i wrażenia są już za mną. Jest to krótki czas, więc pewno jeszcze wielu rzeczy mogłem nie wychwycić. Będę go porównywał do ostatniego mojego telewizora Samsung 50" QLED QE50Q67TAU (model na rok 2020). Na szczęście telewizor przyszedł w pełni sprawny, nie dopatrzyłem się na dzień dzisiejszy martwych pikseli ani innych "niedogodności", więc na start jest dobrze.

Na SAMSUNGU stosowałem i na LG stosuję dwa tryby obrazu "Standard" (wszystko oprócz filmów i serialami) i "Filmmaker" (filmy i seriale).

Na plus dla LG: obraz jest jaśniejszy, czerń głębsza, świetny kontrast. Czy kolory są lepsze? W mojej ocenie ciężko mi powiedzieć, być może, ale nie widzę dużej różnicy. Obraz 4K i HDR oraz tryb gry są wspaniałe, dają świetne wrażenia. Z pozostałych rzeczy na plus to lepszy dźwięk niż w Samsungu, oraz świetna optymalizacja akustyczna za pomocą mikrofonu w pilocie. Cienka a zarazem sztywna budowa.

Na minus dla LG: co mnie zaskoczyło to to, że w ciemnych przerywnikach (tam gdzie jest cały ekran czarny) w trakcie filmów i programów widać, że nadal matryca się świeci, myślałem, że jak jest coś czarnego na ekranie to ekran w tym miejscu gaśnie, ale tak nie jest. Jeśli chodzi o telewizję satelitarną Cyfrowy Polsat (dekoder Polsat Box 4K + kabel HDMI v2.1 2m) na kanałach HD (większość jest taka dostępna, dekoder ustawiony na 2160p50) występuje "pikselizacja", "zaszumienie" obrazu (nie wiem jak to konkretnie nazwać). Obraz na kanałach HD wygląda prawie jak SD, widać też "poszarpane" krawędzie na wyświetlanym tekście czy logo. Myślę, że LG może mieć słabszy upscaling do 4K niż Samsung. Widać to z bardzo bliska, z daleka (2-3m) aż tak tego nie widać. W Samsungu który nie jest z najwyższej półki obraz jest zarazem ostry i wygładzony, bardzo przyjemny w odbiorze. Samsung też lepiej radził sobie z "upłynnianiem" obrazu w ustawieniach standardowych, momentami miałem wrażenie, że oglądam materiał 3D, w LG nie ma tego efektu.

Neutralnie w obu telewizorach oceniam piloty, oba mają swoje plusy i minusy (mógłbym się tu sporo rozpisać, ale raczej nie ma potrzeby). Tak samo system operacyjny i smartTV, w obu dobrze mi się porusza, każdy ma wystarczające funkcje i dostarcza wszystkie potrzebne platformy streamingowe.

A tak poza tym co mnie zaskoczyło to to, że przy włączaniu i wyłączaniu LG słychać pstryknięcie jakiegoś przekaźnika, w żadnym z wcześniejszych TV tak nie miałem, oczywiście nie jest to jakiś problem.

Na tą chwilę to chyba wszystko, testuję dalej 😉.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Mam LG 65C4. Sygnał z kablówki Multimedia.
Oczywiście duże znaczenie ma jakość w jakiej dany nadawca udostępnia kanał.
Jednak żadnej pikselozy nie mam.
Zdecydowana większość kanałów wygląda dobrze, nie wszystkie.
Kolory i czerń wyglądają bardzo dobrze.
Także zobacz jeszcze ustawienia w TV i sam sygnał jaki podajesz.
W ustawieniach mają znaczenie wszelkie polepszacze -(true motion) tam zobacz. Ja generalnie mam to wyłączone wszystko.
Wyłączone także wszelkie oszczędzanie energii itp.
Co do gotowych ustawień obrazu - tutaj też dokonałem modyfikacji pod siebie.

Co do innych źródeł sygnału - serwisy VOD, odtwarzacz Blu-Ray, dysk - tutaj obraz bajka.
Do tego oczywiście dźwięk poprzez podpięty amplituner. DA, DTS-X.

Zapomniałem o tym pstryknięciu przy wyłączaniu - ten typ tak ma.
I jeszcze jedno - nie odłączaj TV od zasilania po wyłączeniu z pilota. Matryca się wtedy regeneruje (gdy telewizor jest wyłączony). Wtedy też mogą dochodzić z niego jakieś pstryknięcia, to normalne.

Ostatnia edycja:

Rav-X

Member
@marciniozo Kanały 4K, VOD i gry na PS5 są świetnie wyświetlane na LG, nawet mogę powiedzieć, że lepiej niż na Samsungu. Dekoder CP, kabel HDMI i ustawienia są takie same jak przy Samsungu, ale kanały HD są troche gorzej wyświetlane na LG i to z Hotbirda jak i Astry. Nie jest to zły obraz, da się oglądać normalnie bez dyskomfortu, po prostu na Samsungu lepiej to wyglądało.
Jak wspomniałem korzystam z dwóch profili "Standard" i "Filmmaker" bez dodatkowych modyfikacji oraz na samym początku wyłączyłem oszczędzanie energii.
Jakiego używasz profilu do oglądania? I jakie ustawienia zmieniłeś?
Właśnie musze jeszcze przetestować filmy na Blu-Ray'u. Do filmów też używam amplitunera, ale do zwykłej telewizji większości nie używam, do oglądania reklam nie potrzebuje lepszego nagłośnienia 😀.

Ogólnie mam pozytywne wrażenia z tego telewizora i jestem zadowolony z zakupu.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Co do zmiany ustawień, praktycznie wchodziłem wszędzie i coś poprawiałem. Jasność, kontrast, czerń, nasycenie kolorów. Redukcja szumów - niska, redukcja szumów MPEEG - wyłączona, itp. Z profili to głównie kino, kino domowe isf Expert. Standard też, ale po modyfikacji.
Jak konkretnie - to już zależy od Ciebie, musisz popróbować.
I tak jak już napisałem - wyłączone polepszacze - one mogą być przyczyną pikselozy.
I tak jak napisałeś - potestuj filmy z BD.
Włączyłem ostatnio z płyt 4K Top Gun Maverick, Blade Runner, Obcy, Trylogia Władcy Pierścieni - obraz z HDR, Dolby Vision - bajka.
Tylko pamiętaj, że pod każde źródła musisz sobie poustawiać parametry.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dekoder powinieneś ustawić na 1080i i zostawić upscaling dla LG. Nie jestem tylko pewnie czy polsat nadaje w 1080 p czy i? 😉

Rav-X

Member
Dekoder powinieneś ustawić na 1080i i zostawić upscaling dla LG. Nie jestem tylko pewnie czy polsat nadaje w 1080 p czy i? 😉
Ciekawy pomysł, ale wtedy te kilka dostępnych kanałów 4K będzie w gorszej jakości wyświetlane. Jak wspomniałem przy tych samych ustawieniach na Samsungu wyglądało to lepiej, dziwne żebym musiał zmieniać ustawienia dekodera przy LG. Nie jest to dramat, da się te kanały normalnie oglądać, bym musiał siedzieć kilka centymetrów od matrycy żeby mnie to jakoś denerwowało.

danwas

New member
Witam.

Jako, że właśnie nabyłem OLEDA dołączę do dyskusji.
Kupiłem Samsung S94D 55 cali.
Ogólnie wrażenia mam bardzo pozytywne, zwłaszcza jeśli chodzi o platformy streamingowe. Oglądam w trybie filmmaker, kiki podrzucił mi ustawienia ale te przetestuję dopiero wieczorem. Telewizja z dekodera Horizon UPC wygląda, no różnie - zależy od kanału. Niemniej zazwyczaj nie ma się do czego przyczepić. Mecze na Canal Plus również bez zastrzeżeń. Co mnie cieszy, telewizor nie ma prawie żadnych przycięć w dynamicznych akcjach, choć pojawiają się czasami gdy jest powtórka w zwolnionym tempie. Ekran na jednolitym tle murawy jest czysty, bez żadnych efektów zabrudzenia itp. Jestem zadowolony pod tym względem ( a już zwróciłem niedawno QLED bo miał efekt brudnej matrycy co strasznie irytowało na meczykach, dodatkowo miał przycinki nawet w dynamicznych akcjach/zmianach kamery na meczu).

Żeby nie było zbyt kolorowo, to jest jeden dość duży minus OLEDA, który mnie mocno zdziwił, choć czytałem że tak będzie - ale nie sądziłem że aż tak. Mianowicie telewizor niemiłosiernie odbija jak lustro wszystko za dnia. I nie mówię tutaj o nasłonecznionym pomieszczeniu, wystarczy że za oknem jest widno a Słońce dawno z innej strony. Na jasnych tłach tego nie widać, ale jak tylko wjedzie coś ciemniejszego - widzę siebie, okna, meble, w odbiciu. Im coś jaśniejszego, tym bardziej się odbija (zwłaszcza okno, rolety niestety są dość słabe). Telewizor w większości oglądam w porze wieczornej, no ale za dnia też się zdarza - zwłaszcza w weekendy. I tutaj powstaje dylemat, czy nie lepiej dla spokoju byłoby wymienić na jakiś Mini LED i mieć komfort także za dnia. Zamówiłem już zasłony na okna, ale po 1 nie wiem, czy to w pełni rozwiąże problem (prześwity, luki przy suficie/podłodze), po 2 - jednak lubię gdy w pokoju nie panuje za dnia mrok.

Jeszcze dodam, że QLED który miałem przez chwilę jak dla mnie był równie dobry w serialach (nie miałem ich obok żeby porównać, ale odczucia i tu i tu miałem podobne). Gdyby nie efekt brudnej matrycy pewnie bym go zostawił. Teraz mam dylemat, bo boję się podobnego efektu w Mini Ledzie (plus ewentualnych przycinek na meczach), ale byłby zapewne lepszy na dzienne oglądanie. Na razie poczekam na zasłony i wtedy pewnie zdecyduję, ale może ktoś miał podobne dylematy i się wypowie.

Rav-X

Member
@danwas dzięki za twoją opinię, gratuluję super zakupu. Sport też oglądasz na profilu "Filmmaker" czy przełączasz się na inny? Ja ze sportów np. nie oglądam piłki nożnej, a bardziej sporty motoryzacyjne (F1, WRC, motoGP, itp.), więc dosyć dynamiczne. QLED faktycznie czasami potrafił przycinać (rwać) obraz w dynamicznych scenach. Nie wiem do końca o co może chodzić ci z brudnym ekranem :unsure:. U mnie było tak, że jak ustawiłem profil "Standardowy" to przede wszystkim w filmach, w ciemnych i szybkich scenach obraz smużył, ale jak miałem włączony profil "Filmmaker" to już tego tak nie widziałem.

QLED od Samsunga którego miałem jak i OLED od LG którego mam teraz posiadają błyszczącą matrycę i szczerze mówiąc nigdy nie sprawiało mi to jakiegoś dużego problemu. Telewizor wisi na bocznej ścianie względem okna, a do tego od rana do godziny 12ej bezpośrednio w nie świeci słońce, przez co muszę mieć przysłonięte rolety. Jak słońce przejdzie "na drugą stronę" to wtedy odsłaniam na full. Jak oglądam zwykłą telewizję tak żeby po prostu coś tam popatrzeć do obiadu czy jak mam chęć poleniuchować to nie zwracam uwagi na to czy w obrazie coś się odbija, nawet przy odsłoniętym oknie. Filmy czy gry nad którymi chce się skupić i "rozkoszować" oglądam w 98% przypadku wieczorami w pełnej ciemności.

Ciężko mi powiedzieć jak to będzie z miniLEDem, ale jak dobrze rozumiem tą technologię, to jest to ta sama matryca co LED lub QLED tyle, że podświetlanie działa strefowo, co ma symulować podobny efekt jak w OLED, dzięki czemu ma być lepsza czerń i kontrast. Jeżeli to jedyna różnica, to prawdopodobnie możesz mieć nadal problem z "brudnym" ekranem.

@Borygo77 ustawiłem dekoder na 1080i i 1080p i potestowałem na różnych kanałach. Na 1080p może jest minimalna poprawa, ale nadal nie to samo co na Samsungu. Ustawiłem z powrotem na 2160p i myślę, że nie ma co drążyć dalej tematu. Telewizor tak odbiera ten dekoder i tyle, a mi to w ogóle nie przeszkadza. Z resztą zacząłem już się do tego przyzwyczajać, że nawet o tym nie myślę 😉.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Matowe Oledy nie odbijają żadnych świateł.
Jakbyś ciut dopłacił byłbyś zachwycony.
Tylko Samsung takie produkuje.
Są teraz w specjalnej, specjalnej promocji dla członków forum.

danwas

New member
sport też oglądam na filmaker, bo np na standardowym choć ogólnie obraz jest chyba lepszy, to twarze są strasznie blade.
w Qledzie maiłem tzw banding z tego co wyczytałem, prawdopodobnie trafiłem jakąś felerną matrycę. Były takie pionowe poświaty ( z 6-7 pasów) na jednolitym tle, co całkowicie dyskwalifikowało oglądanie meczów.

Co do OLEDA, to przy zasłoniętych oknach odbicia zminimalizowałem, tak że można o nich zapomnieć.

Wczoraj na meczu zaobserwowałem z kolei, że białe linie boiska, gdy kamera pokazuje jego większą część, podczas przesuwania kamery robią się takie dziwnie "pływające", trochę to wygląda jak w skokach DSJ jeśli pamiętacie. Gdy kamera się ustabilizuje, linie wracają do normalnej formy. Pewnie jakiś upłynniacz albo coś, próbowałem zmienić to ustawieniami ale jeszcze mi się nie udało. Może ktoś podpowie, który parametr może to zredukować?

Kiki, o jakim modelu mówisz? Możesz ewentualnie podrzucić ofertę tutaj lub na PW, ale obawiam się że na S95D się nie szarpnę , bo to już trzeba dołożyć ok 2 tys.

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Modele matowe Samsunga 55s95D , 65S95D i 77S95D
Teraz ceny są specjalne , dla członków forum.
.

Do góry