Jakie są wasze doświadczenia z telewizorami OLED?

Rav-X

Member
Przymierzam się do zakupu pierwszego telewizora OLED w życiu i oczywiście naczytałem się różnych testów, opinii, recenzji i jak zwykle kończy się to jednym wielkim "mętlikiem" w myślach co do decyzji i wyboru w tym wypadku telewizora OLED. Oczywiście pierwsze w oczy rzuca się sławne od lat nieuchronne "wypalanie matrycy OLED" które przyćmiewa radość z tego typu telewizora i jakości obrazu. Następnie jak zobaczyłem porady typu: "pomijaj kanały informacyjne", "pomijaj kanały z białym logo", "nie oglądaj statycznych obrazów", itp., myślę sobie telewizory premium, najlepsza jakość obrazu, a połowy rzeczy nie można robić żeby nie uszkodzić ekranu. Szczerze, zakup telewizora OLED zaczyna mnie przerażać.

Powiedzcie mi, jako użytkownicy telewizorów OLED, z doświadczeniem, jakie są wasze doświadczenia z tymi telewizorami? Czy mieliście do czynienia z wypaloną matrycą? Jeżeli tak to po jakim czasie do tego doszło? Czy faktycznie bawicie się w unikanie poszczególnych kanałów i innych tego typu zaleceń? Jakie jest wasze podejście do korzystania z tych telewizorów?

Gdzieś na forach przeczytałem jeszcze dwie intrygujące informacje na temat matryc OLED, może mi wyjaśnicie i potwierdzicie czy to prawda czy fałsz:
1. Jak będę oglądał codziennie kanały informacyjne (np. TVN24 lub TVP) z paskami informacyjnymi po około 15 - 20min. to ekran OLED wypali się, pomimo tego, że będę oglądał w tych samych dniach inne materiały (filmy, sport, gry).
2. Na matrycach OLED częściej występują martwe piksele niż na LCD.

Panto'mima

Member
Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że się wypali, choć nie musi .Generalnie oled się wypala, jest to proces który mozolnie ale jednak się toczy . To dioda organiczna , która w zasadzie jak wszystko ma swoją żywotność. W przypadku oleda mocno ograniczoną żywotność. W sumie dużo zależy jeszcze od tego , jakiej marki ten Oled będzie , jakiej klasy .
Naprzyklad Panasonic a i chyba Philips stosuje radiaroty odprowadzające ciepło, co w jakimś stopniu minimalizuje proces wypalania się matrycy . Wypalanie jest wpisane w dna oledów. Napewno został ten proces zminimalizowany , ale nie wyeliminowany . Podobnie było z Plazmami . Znam ludzi , którzy dużo tłuką na konsoli korzystając z oledów: jedni mają wypalone matryce , inni nie . Loteria ? , nie wiem co to ...

Jeśli chodzi o martwe piksele : mam w domu 5 telewizorów obecnie - 3 plazmy(2011/13 rok ) , jeden Led i Oleda Lg e9 i tylko na nim mam martwe piksele .Na początku był tylko jeden . Jakiś czas temu całkiem przypadkiem zauważyłem ich wysyp . Jest ich kilkadziesiąt głównie przy krawędziach ekranu (z pewnej odległości oczywiście nie dostrzegalne).Co dziwne, wysypało nimi w miejscu ciemnego paska formatu kinowego , gdzie generalnie matryca nie świeciła , piksel nie był aktywny .
Tak że sam widzisz , jak to bywa .

Poza tym - oled to genialny obraz , najlepszy na rynku ! ;)
Niebawem będę się rozglądał za nowym tv . Pewnie będzie to oled ,mimo mankamentów, które niewątpliwie posiada .

Ostatnia edycja:

Rav-X

Member
@Panto'mima dzięki za odpowiedź. A jak długo używasz tego LG-ka? Masz na ekranie już jakieś symptomy wypalenia matrycy? Stosujesz jakieś metody minimalizacji wypalenia?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Wcześniej używałem Plazm (do tej pory działają dobrze). Następnie Oled LG B9 przez prawie 5 lat, też służy dobrze dalej. Teraz mam LG C4. Żadnych martwych pikseli. Żadnych wypaleń. Telewizory były/są bardzo intensywnie użytkowane. Dużo filmów, różne stacje TV, YT itp. Oglądam też kanały informacyjne, jednak nie za dużo. Ot obejrzę wiadomości i tyle. W gry nie gram. Co do zabezpieczeń to stosuje to co zaleca producent w menu. Przesunięcie pikseli, mniej intensywne logo. Do tego cały czas jest podłączony do zasilania. W trybie standby ( po wyłączeniu matryca podlega "czyszczeniu", czy też regeneracji). Tak jak napisał kolega wyżej, tzw. wypalenia to przypadłość tej technologii. W kolejnych generacjach jest to niwelowane, jednak nie wyeliminowane.
Jeżeli nie zamierzasz katować go programami info z paskami, lub grać bardzo długo w jedną grę ze statycznymi elementami, to możesz spokojnie kupić Oleda.
Natomiast jeżeli programy informacyjne będą na topie, lub np. bajki z dużym jaskrowym logo, załączone dzieciom na długi czas codziennie, to Oled nie jest dla Ciebie.

Rav-X

Member
@marciniozo Dzięki za odpowiedź. U mnie z założenia telewizor nie jest intensywnie używany, w tygodniu włączony jest na około 3-4 godziny dziennie, w weekendy trochę dłużej. Rano przed pracą jedynie obejrzę jakieś wiadomości do kawy, a wieczorem obejrzę z jeden film lub kilka odcinków ciekawego serialu na VOD, ewentualnie jakiś program dokumentalny w telewizji satelitarnej i to tyle. W weekend dodatkowo pogram na PS5, i to cała moja aktywność. Nie mam dzieciaków, więc telewizor nie jest u mnie jakoś specjalnie katowany.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
W takim układzie spokojnie możesz kupić Oleda jeżeli Ci pasuje. Możesz też kupić coś innego, np. Mini Leda. Można taniej kupić większy rozmiar. A rozmiar robi robotę. Dla przykłądu, 65 calowy Oled zgra super. Jednak 85 calowy (lub większy) Mini Led zrobi wrażenie.

Rav-X

Member
@marciniozo myślę, że i tak kupię OLEDa, bo chcę w końcu na własnej skórze przekonać się, jak będzie się oglądało na nim różne materiały w warunkach domowych. Po tym jak ten telewizor będzie się sprawował będę podejmował w przyszłości decyzję czy ponownie kupię OLEDa czy też wybiorę inne rozwiązanie. Co do wielkości, to w moim przypadku maksymalnie będzie wchodzić w grę 55" (mieszkanie w bloku i dosyć mały pokój).

Panto'mima

Member
@Panto'mima dzięki za odpowiedź. A jak długo używasz tego LG-ka? Masz na ekranie już jakieś symptomy wypalenia matrycy? Stosujesz jakieś metody minimalizacji wypalenia?
Od końca 2019 roku . Wypaleń jeszcze nie mam . Tv głównie służy mi do oglądania filmów. Żadnych nadzwyczajnych metod nie stosuję.Jedynie zwykła, podstawowa procedura o której wspominał kolega Marciniozo - rekompensacja pikseli i takie tam . Poza tymi martwymi pikselami wszystko jest tip top .

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
@marciniozo myślę, że i tak kupię OLEDa, bo chcę w końcu na własnej skórze przekonać się, jak będzie się oglądało na nim różne materiały w warunkach domowych.
Jeżeli tak, to można teraz kupić w dobrej.cenie np. LG C4. Są wyprzedaże bo wchodzą nowe modele.
Także fabrycznie zapakowany (nie powystawowy). 55 cali poniżej 4 tys.

Rav-X

Member
Jeżeli tak, to można teraz kupić w dobrej.cenie np. LG C4. Są wyprzedaże bo wchodzą nowe modele.
Także fabrycznie zapakowany (nie powystawowy). 55 cali poniżej 4 tys.
Tak widziałem i właśnie na mojej liście do wyboru jest m.in. B4 i C4.

@kiki radość zapewne jest, ale obawy też są, stąd też moje pytania. Przy kupnie LCDka miałem mniej wątpliwości.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
B4 nie jest zły. Jednak jak możesz to dołóż do C4. Są różnice na plus C4. Niektórzy argumentują, że niewielkie a jednak. Szybszy procesor, większa jasność.
Co do wątpliwości, napiszę Ci tak, miałem Oleda, kupiłem Oleda i następny TV w przyszłości też będzie OLED.
No chyba, że coś lepszego za te 5-6 lat wymyślą.

Rav-X

Member
@marciniozo widziałem specyfikację obu LG oraz innych producentów i zdaję sobie sprawę, że C4 ma troche lepszą specyfikację od B4. B4 kusi dobrą ceną na promkach, ale tak naprawdę temat wyboru telewizora jest jeszcze otwarty i nie muszę na już kupować, więc jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie. Chciałbym mieć tą pewność, że faktycznie kupię następnego OLEDa, ale wszystko zależy jak się spisze ten tv co kupię. Jestem dobrej nadziei ;).

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Możesz kupić dobrego Panasonica. Mają ponoć lepsze zabezpieczenie przed tzw. wypaleniem.
Jednak coś za coś. Są droższe i Smart słaby.
Przerabiałem to. Po czasie mało co działało. A w firmie Panasonic udzielono mi świetnej rady - kup nowy TV. To już lepiej jakiś box.
Wracając do tematu, możesz rozważyć zakup mini Leda.
Nie będziesz martwił się wypaleniami a jakość obrazu jest też niezła.
No i można coś fajnego kupić w dobrych pieniądzach.

Rav-X

Member
@marciniozo zapewne Panasonic byłby na lata, a do smart TV, jak wspomniałeś można dokupić jakiegoś BOXa, ale ta cena. Pewno na miniLED też kiedyś przyjdzie pora, ale na tą chwilę zdecydowałem się na zakup OLEDa. Od lat chodzi mi po głowie zakup telewizora z tą matrycą, a że jest okazja żeby kupić nowy telewizor, to chcę to zrobić. W tym wątku nie chodzi mi o to jaki telewizor kupić, tylko jakie są doświadczenia użytkowników telewizorów OLED, jak długo korzystają, z jakimi problemami się borykają, z czego są zadowoleni, czy potwierdzają, że warto kupić, itp.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli jesteś zdecydowany, to jak najbardziej warto kupić. Już wcześniej napisałeś co i jak będziesz oglądać. Także kupuj i ciesz się świetnym obrazem. Im lepsze źródło sygnału, tym większe zadowolenie. Z kablówki też jest jak najbardziej OK. Serwisy VOD, czy też płyty Blu-ray to mega sztos. Jak już wcześniej napisałem, u mnie po plazmach to już kolejny OLED. Aktualnie LG 65C4. Następny też będzie OLED. Poprzedni LG OLED 55B9 po prawie pięciu latach u mnie, dalej działała u rodzinki.

Rav-X

Member
@marciniozo @kiki dokładnie tak, raz się żyje i trzeba spróbować wszystkiego. Ostatecznie zdecydowałem się na LG 55B4 i jest już zamówiony, na dniach powinien być u mnie. Zastanawiałem się też nad C4, ale stwierdziłem, że B4 będzie dla mnie wystarczający, a i tak ma lepsze parametry niż dotychczasowe moje telewizory.

Do góry