Jakie przewody do projektora?

feds

New member
Pierwszy mój post więc chciałbym się przywitać.

Otóż mam problem z doborem przewodu z projektora do laptopa w restauracji.
Do tej pory projektor stał na stole obok laptop, krótki kabel hdmi i było ok.

Teraz projektor będzie zawieszony pod sufitem, a laptop będzie stał w miejscu gdzie stoi zawsze Dj lub orkiestra. Odległość między projektorem a laptopem wynosi około 20m. Przewody muszę poprowadzić pod tynk, nie mam innej możliwości. Ułożenie rury z pilotem również odpada.
Jak to rozwiązać, żeby po podpięciu laptopa goście oglądali obraz z projektora a dźwięk leciał z głośników np. orkiestry?
Przy projektorze będzie mała zabudowa więc kabli nie będzie widać, natomiast na ścianie chciałbym zakończyć to może odpowiednimi gniazdami, żeby to estetycznie wyglądało.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

Bipo

Active member
Bez reklam
Potrzebujesz dobrze izolowanego i ekranowanego kabla hdmi. Polecam Prolink Exclusive: Kabel HDMI 1.4 3D 25m koszt 350zł. Sprawdzony dobry i tani kabel. Odnośnie dźwięku z laptopa to do czego on będzie podłączony bo rozumiem że do jakiegoś wzmacniacza. Jak tak to potrzebujesz jeśli chcesz taniej kabel jack-2rca i zależy ile metrów to taki kupujesz. Jeśli z laptopa wyjdziejsz na zew. kartę dźwiękową lub daca a z niej dopiero kabelkiem ale 2rca-2rca na wzmacniacz to uzyskasz dużo lepszą jakość dźwięku niż z zintegrowanej karty dźwiękowej którą masz w laptopie.
1. kabel hdmi-hdmi 20m (Prolink Exclusive: Kabel HDMI 1.4 3D 25m) 350zł
2.laptop kabel jack-2rca (Kabel AUDIO JACK3.5-2xRCA PROLINK EXCLUSIVE 20m) 120zł
3.laptop-zew.karta dźwiękowa/dac-wzmacniacz kabel 2rca-2rca (Prolink Exclusive 2xRCA/2xRCA 20m)
sam wybierasz którą drogą chcesz iść.
Dac - DAC AUDINST HUD-MX1 coś koło 500zł
Kable i dac możesz sobie dobrać jakie tylko chcesz kwestia ceny, podałem CI w miare tanie a dobre rozwiązanie.

feds

New member
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czyli położyć gotowy kabel HDMI nie bawić się w żadne zarabianie, skrętki itp?
Jak zakończyć kabel gniazdem w ścianie żeby to estetycznie wyglądało??
Jeśli chodzi o dźwięk to będzie to prawdopodobnie najzwyklejsze puszczenie z laptopa.
Dziękuję za gotowe propozycje.
Pozdrawiam.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście Kolego że kupić gotowy kabel a nie żadne skrętki, zrobić raz a dobrze i zapomnieć o tym...

feds

New member
Czy położyć obok hdmi jakiś jeszcze przewód? Jak tak to jaki polecacie? Dziękuję bardzo za pomoc.

Bipo

Active member
Bez reklam
Jeśli to ma być tylko do projektora do nie ma sensu kłaść dodatkowego kabla, kiedyś nie było hdmi to się kładło: vga, component itd. Możesz dla bezpieczeństwa puścić dwa tańsze hdmi 1,4 przystosowane do 4k, tak że jeśli by się by jeden hdmi uszkodził masz w rezerwie położony 2 i nie musisz pruć ściany na nowo. Ja tak mam tzn. ja mam 3hdmi ale to ja...;-).

feds

New member
Chciałbym położyć kable Prolink hdmi 25m, i RCAx3 25m.
Zakończyć na ścianie gniazdem takim z aukcji gdzie jest HDMI i 3xRCA w jednym.
Czy tak będzie poprawnie?
Ekran obecnie jest ręcznie rozwijany ale ma być w przyszłości sterowany elektrycznie. Doprowadzam do ekranu zasilenie i 3 żyłowy do sterowania góra-dół.
Czy między projektorem a ekranem kłaść jescze jakiś przewód?
Wolę mieć o jeden przewód za dużo niż o jeden za mało :)
Pozdrawiam.

Do góry