Jakie kolumy podłogowe nikobudżetowe 1000-1500PLN?

Michnik30

Member
Jak w temacie.
Reszta danych:

Przeznaczenie: tylko muzyka.

Rodzaj muzyki : łupanka(ale nie chodzi mi o popisywanie sie przed sąsiadami i jakieś maxymalnie podkręcanie głośności) czyli techno , dance....moze troche rap.

Odtwarzacz: PC z kartą Sound Blaste X-Fi Extreme Audio

Pokój ok 3x4.5m - 13-14 m2

Wzmacniacz/amplituner: JVX A-X400 , a jak bedzie za słaby to przerzuce sie na Denon PMA-860

Tu troche o moim wzmaku:

Power output: 70 watts per channel into 8 ohms
Frequency response: 5Hz to 100kHz
Total harmonic distortion: 0.007%
Damping factor: 50
Input sensitivity: 0.2mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)
Signal to noise ratio: 67dB (MC), 87dB (MM), 100dB (line)
Dimensions: 435 x 117 x 347mm
Weight: 7.8kg
Year: 1984

Najpierwy myślałem o Jamo S606/S718, ale odradzono mi , że za mocne do mojego niewielkiego pomieszczenia.

Inne które mi polecano w tej cenie:
Monitor Audio MR4 (6 Ohm , wiec nie wiem czy do mojego wzmaka są odpowiednie)
Tonsil Maestro II
Kef C5

Dodam, że jak dotąd słuchałem muzyki na mojej miniwieży i jakiś 2 samoróbkach kolumnach i 2 oryginalnych do tej wieży więc podejrzewam , że skok jakościowy bedzie duży.

No i co doradzicie w tej klasie cenowej.

Dziękuje

Dodam, że lubie jak bas jest "miekki" nisko schodzi i wysokie tony są dość dobrze słyszalne. Pasmo średnie zwykle nieco przycinam. Na korektorze wygląda to mniej wiecej jak litera na suwakach U :p

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak do łupanki z dobrym basem, to nie Jamo i też nie MA. Ja bym poszedł w stronę Klipsch, Paradigm, Roth Oli lub jakieś JBL np. Studio 180. Mnie osobiście najbardziej leżą Roth i Paradigm, ale najlepiej indywidualnie sobie odsłuchać i mieć jasność:) Do twojego salonu, to nawet z Paradigm Monitor v.7 miałbyś super basik, bo to porządne monitory, a nie pierdziawki. Mając takie kolumny na uwadze co wymieniłem, możesz zapomnieć o Jamo czy Tonsil, bo to zupełnie inna klasa.

Michnik30

Member
Tylko z tego co widze to wszystkie które poleciłeś przekraczają budżet 1500PLN... :(

W cenie mniej wiecej mi sie mieszczą:
Tonsil Maestro II
Jamo S606/718
Kef C5
Monitor Audio MR4

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Teoretycznie:) Cena sprzętu zależy od wielu czynników. Praktycznie w każdym porządnym salonie mozna sporo utargować. Roth Oli 30 - ok. 1850zł, Paradigm Monitor Mini v.7 - ok. 1700zł, Klipsch F1/F10 - ok. 1700zł, JBL Studio 180 - ok 1700zł. Po pierwsze to sa ceny z Allegro, a jak pisałem nawet u naszego Blackninja pewnie byś taniej dostał. Po drugie, nawet gdyby to były ceny do zapłaty, to na 100% bym wolał dołożyć te 200zł, niż kupować Jamo czy Maestro. MA to fajne kolumny, ale nie do takiej muzyki

bielikk

New member
Bez reklam
Nie przeczytałem pierwszego twojego postu w którym piszesz w jakim pomieszczeniu będziesz je używał (3x4,5m). Trochę ten pokój za mały jak na te metasy, ale jeżeli brałeś pod uwagę zakup Maestro II to Metasy przy "średnim" słuchaniu na pewno się sprawdzą - zagrają EXTRA.

Michnik30

Member
Ech widze , że będzie ciężko coś w tym moim przedziale cenowym znaleźć.
Ale jakby tak dozbierac z 500 PLN to widze, że nieźle sie prezentują na papierze Klipsch RF-62.
Co o nich powiecie(do łupanki :) )?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie chcę Cię zszokować, ale 2k to kosztuje jedna sztuka RF 62II:) Pomyśl nad tymi co wymieniłem, bo dokładasz niewiele a masz lepszą jakość dźwięku. Zresztą do twojego metrażu to RF 52II by styknęły. RF 62 to już powyżej 20mkw.

Michnik30

Member
Faktycznie, zagapiłem sie hehe.
Z tych co pisałeś wiekszosć ma głośnik basowy 13cm, troche mam obawy czy to da rade zejśc nisko hmmm....
Chyba tylko te JBL są z 16cm głosnikiem no i sa trójdrożne.
Tonsil Maestro II 180 nie zagra powiadasz? :p
Ufff, na dzisiaj juz zakońccze poszukiwania bo mam pełną głowe i nadal nic nie wiem :/
Dzieki za info :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak byś niedaleko mnie mieszkał, to bym Ci pokazał co potrafią głośniki 13cm. Liczy się jakość a nie rozmiar:) A tak na poważnie to do 14 mkw nie ma sensu wstawianie kolumn z przetwornikami 16cm, bo nie wykorzystasz potencjału takich kolumienek. Takie kolumny typu : Roth Oli 40, MA MR 6, Klipsch RF 62, to się nadają na metraże dużo większe. Kiedyś myślałem podobnie do ciebie, tylko ktoś mądrzejszy mnie nakierunkował. Nawet kiedyś chciałem kupić Jamo s608 do moich 15 mkw:) Większa kolumna w mniejszym pomieszczeniu to problem z wyregulowaniem basu, stereofonią, sceną. Widać masz zamiłowanie do dużego basu, dużych pudeł i cykania na górze:) Taka moda z lat 80's. Tonsil Maestro II uważam za udane kolumny, ale polotu nie mają do Klipsch, Paradigm, Roth czy MA. Nawet Ci powiem, że na 13-14mkw to praktycznie powinny być monitory, ale nie duże podłogówki też się dobrze sprawdzają.

Michnik30

Member
No powiem Ci, żę dokłądnie mnie wyczułeś :p
Lubie niskie zejście i fajne cykanie(aczkolwiek nie przesadzone metaliczne). I nawet muzyka której słucham to często starsze kawałki techno/dance typu: brooklyn bounce, 666, dr alban, prodigy czy nawet czasem jakis Snap!, Culture Beat, Ace Of Base, 2 Unlimited itd itp. Czasem posłucham(sporadycznie) Pink Floyd, Queen....
Dawniej własnie było też takie podejście ze bez głośnika 30cm to basu nie bedzie za wiele. I troche może własnie mam przez to obawy do 13cm a nawet 16 wydaje sie nie za duże dla mnie. No ale oki zaufam komuś kto żyje bardziej w obecnych czasach sprzetowych :p
Klipsch mi sie bardzo podobaja rózne modele (nawet te niższe w mojej cenie) przynajmniej na papierze - wiekszość ma sporo powyżej 90db i pasmo przenoszenia ładne.
Apropo basu jeszcze - wcale nie chodzi mi o trzęsienie ziemi jak np w kinie domowym, ale żeby było fajnie miękko. Za mulasty też nie powinien być do kawałków techno.

Michnik30

Member
FOCAL CHORUS 716V
Magnat Vector 205 / Quantum
Wharfedale Diamond 10.6
TAGA AZURE F-60

Może jeszcze coś z tych....ufff lista do odsłuchu rośnie (ale z niej zostawie sobie ze 3szt i te przesłucham)

KLipsch F1 widzę na alledrogo za 1100pln używane miesiąc.....hmmm moze warto zaryzykować cena kusząca.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Odradzam kolumny Magnat serii Vector ,Supreme - to tak słaby (wręcz męczący dźwięk ) że szkoda sobie głowę zawracać ,Quantum owszem bardzo porządne głośniki ,problem tylko ,że możesz się w budżecie nie zmieścić
Jeżeli przeznaczeniem głośników ma być muzyka,a nie potrzeba dużej głośności może warto pomyśleć o jakiś fajnych kolumnach podstawkowych

Michnik30

Member
Podstawki odpadają z dwóch powodów:
1. Kolumny podłogowe o wiele lepiej sie prezentuja, kwestia estetyczna - takie moje upodobanie i tyle :)
2. Podłogówki mogą być troche na wyrost bo za rok czy dwa będą przeniesione do wiekszego pokoju jakieś 22m2.

Michnik30

Member
Ale to nie ten przedział cenowy o jakim pisałem : kolumny maja byc do 1500-1600pln za 2szt, a te są w pobliżu 4K.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Heco z serii Victa mają lekko dudniący dźwięk - wyglądają bardzo dobrze szczególnie w wersji rosewood ale chyba nie o sam wygląd chodzi ,jeżeli coś z oferty Heco to Aleva (ale znowu problem z ceną) najlepiej chyba w tym budżecie coś poszukać z używek w cenie 1500zł można wyrwać naprawdę coś fajnego ,ostatnio widziałem Tannoy Mercury M3 za 1200zł ciepłe muzykalne brzmienie o dobrym basie i dobrych wysokich tonach

Michnik30

Member
Na początek na odsłuch wybrałem :
Roth Oli 30
Klipsch Synergy F10
No i dla świetego spokoju przesłucham Jamo S606.

Do góry