Jakie kolumny do yamaha rx-v673 + bd-s673?

dejm_on

New member
Otrzymałem w prezencie odtwarzacz BD-S673 (nie chwale się:) Planuję dokupić do tego amplituner RX-V673 (chciałbym taką samą firmę, na model wyższy nie mam kasy - niższy chyba żadna oszczędność) ale kompletnie nie wiem jakie kolumny do tego zestawu dokupić. Zastanawiam się pomiędzy 5.1 a 2 stereo. Głównie słucham muzyki - 70% / filmy 30%. Telewizor mam z 3D ale dotychczas nie korzystałem z braku odtwarzacza. Co kupić? Niektórzy radzą 2 kolumny, inni znajomi koniecznie 5.1. Pokój ma 20metrów. Budżet do 3 tys za zestaw, do 4 za stereo. Pomożecie?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jakiej muzyki słuchasz? Do stereo wystarczą Ci 2 kolumny (tylko do stricte stereo to najlepszy będzie wzmacniacz), ale do efektów kinowych to min 5.0, a w przyszłości 5.1. Oczywiście możesz rozbić zakupy na raty. Najpierw lepsze kolumny frontowe w potem zbierać kasę i dokupował resztę.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
no skoro masz już BD no to prosi się o rozbudowę kina:). Skoro chcesz mieć dobre stereo to tak jak radzi kolega, zainwestuj na razie w dobre fronty, w zależności czy najpierw będziesz chciał porządne stereo to na pierwszy ogień kup jakiś wzmacniacz, chyba że rozbudowa kina to rozbudować do 5.0. Wszystko zależy od Ciebie co będziesz chciał najpierw uzyskać:)

dejm_on

New member
A jakiej muzyki słuchasz? Do stereo wystarczą Ci 2 kolumny (tylko do stricte stereo to najlepszy będzie wzmacniacz), ale do efektów kinowych to min 5.0, a w przyszłości 5.1. Oczywiście możesz rozbić zakupy na raty. Najpierw lepsze kolumny frontowe w potem zbierać kasę i dokupował resztę.

Generalnie słucham metal/rock/klasyki. Przy założeniu, że kupię 2 kolumny frontowe to co polecacie na początek?

no skoro masz już BD no to prosi się o rozbudowę kina:). Skoro chcesz mieć dobre stereo to tak jak radzi kolega, zainwestuj na razie w dobre fronty, w zależności czy najpierw będziesz chciał porządne stereo to na pierwszy ogień kup jakiś wzmacniacz, chyba że rozbudowa kina to rozbudować do 5.0. Wszystko zależy od Ciebie co będziesz chciał najpierw uzyskać:)

A coś konkretnego polecacie na fronty z uwzględnieniem posiadanego już sprzętu?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Z kolumn polecam do odsłuchu : Roth Oli40, Magnat Quantum 655, JBL Studio 190,Monitor Audio MR6 lub najlepiej trochę droższe Paradigm 9 v.7.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
dokładnie jak kolega wyżej, jeśli masz możliwość to przesłuchaj wymienione zestawy i wtedy dokonasz wyboru:). Fajnie jak byś podał metraż, czego słuchasz, co lubisz czego nie lubisz, i czego oczekujesz od swojego zestawu:)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja jeszcze zaproponuje zamiast Yamaha 673, model 771. Cenowo podobnie, a jednak o klasę wyżej. Co również przekłada się na brzmienie.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
krzysiek ma rację warto to rozważyć bo na prawdę jest różnica :) 771 to wyższy model ubiegłoroczny. Nowe modele posiadają niewiele nowinek i jeśli Ci na nich nie zależy to warto brać 771 który jest w podobnej cenie jak 673, chyba że się uprzesz i zdecydujesz się na 773, bądź czekać na 775 (trochę mnie fantazja poniosła:)). Ale pamiętaj jak z czasem masz zainwestować w wzmacniacz stereo to warto jak najwięcej wydać kasy na fronty nawet kosztem trochę niższego modelu ampli bądź po prostu w ubiegłoroczną serię i nawet 671 był by dobrym rozwiązaniem. Chyba że chcesz mieć wszystko na wyższym poziomie :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Szybki jest skubany:) My mu teraz doradzamy model 771, a kolega o 18.12 pisze że doradzono mu właśnie ten ampli:razz: Ale jak zwykle, im więcej załozonych tematów, tym lepiej.

dejm_on

New member
Ja jeszcze zaproponuje zamiast Yamaha 673, model 771. Cenowo podobnie, a jednak o klasę wyżej. Co również przekłada się na brzmienie.

Tak wiem, przeczytałem pół forum dziś:)

Stan po konsultacjach z forumowiczami (bardzo wam dziękuję !)

Odtwarzacz BD-S673 - kupione, stoi w domu, do podłączenia, brak możliwości zmiany (wyszedłem od chęci zakupu s473... :) :)
Amplituner 771 - kupię zamiast 673

Pomieszczenie 20m, lubię metal/rock/klasykę. Nie lubię słuchać głośno. Cieszy mnie czysta jakoś np. skrzypiec ale też moc zestawu perkusyjnego:) Często wrzucam koncerty np. S&M Metallica.
Muzyka 70% / TV 30%

Tylko się teraz zastanawiam czy 2 sztuki czy 5 sztuk. I czy ten zestaw który mam to pociągnie.

Cena za kolumny - max 3 tys.

mam możliwość odsłuchów. z góry dziękuję za wsparcie

Szybki jest skubany:) My mu teraz doradzamy model 771, a kolega o 18.12 pisze że doradzono mu właśnie ten ampli:razz: Ale jak zwykle, im więcej załozonych tematów, tym lepiej.

Czytam cały dzień, szukam w necie, atakuję na prv :)

Do świąt chcę wiedzieć czego chcę.

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Yamaha 771 jest z tym fajna że ma pre-out, czyli możesz podpiąć wzmak stereo bez problemów. Jeżeli muzyka to priorytet, to ja na poczatek bym zakupił wzmak i pare dobrych frontów. W przyszłości rozbudujesz sobie reszte kina i masz full zestaw. Albo odwrotnie:) Kupic najpierw wzmak i fronty, a w przyszłości dla filmów ampli z pre-out. Podstawa to odsłuch. Mnie nie wystarczał dźwięk z ampli i kupiłem wzmak, ale dużo osób jest zachwycona dźwiekiem z ampli KD i to im wystarcza.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
pamiętaj żaden ampli nie da Ci takiej dynamiki i ogólnie stereo co wzmacniacz :), ampli jest to tylko półśrodek w stereo :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Stary, pisałeś że też zamierzasz kupić jakiś wzmak. Co tam kombinujesz i do czego dążysz, jeśli można spytac?:) Kiedy testy, relacje, no i nowy nabytek?

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Yamaha 771 jest z tym fajna że ma pre-out, czyli możesz podpiąć wzmak stereo bez problemów. Jeżeli muzyka to priorytet, to ja na poczatek bym zakupił wzmak i pare dobrych frontów. W przyszłości rozbudujesz sobie reszte kina i masz full zestaw. Albo odwrotnie:) Kupic najpierw wzmak i fronty, a w przyszłości dla filmów ampli z pre-out. Podstawa to odsłuch. Mnie nie wystarczał dźwięk z ampli i kupiłem wzmak, ale dużo osób jest zachwycona dźwiekiem z ampli KD i to im wystarcza.

ja byłem zachwycony stereo z ampli do nie dawna, teraz tak po roku użytkowania, nie to żebym był nie zadowolony tylko po prostu czegoś mi brakuje w stereo, zwłaszcza po tym jak słuchałem dobrych zestawów stereo, w tym kolumn które posiadam ze wzmakiem do 2tysi to poezja. Po prostu wiem że stereo może być znacznie lepsze :). Już tak jest, że człowiek jest usatysfakcjonowany na pewien czas, potem szuka czegoś co by coś poprawiło:)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Stary, pisałeś że też zamierzasz kupić jakiś wzmak. Co tam kombinujesz i do czego dążysz, jeśli można spytac?:) Kiedy testy, relacje, no i nowy nabytek?

Powiem Ci kolego, że nie wiem :). Ja tylko myślę i się napalam, na tym się raczej się zakończy jak na razie. Wiesz jak jest, kasa i te sprawy. Jak bym posiadał jakieś luźne 3 tysie to bym na pewno ostro kombinował. Teraz to tylko czytam, jak mogę to coś odsłucham i to wszystko :). Wiem tylko jedno kiedyś to się musi ziścić :)

dejm_on

New member
I tak czysto teoretycznie. Zamiast 2 dobrych kolumn - 2 lekko gorsze i wzmacniacz? Jaki wzmacniacz? Jakie ceny? Yamaha mi pasuje jako firma...

Nie pisałem, że chcę wzmacniacz ;]

dejm_on

New member
A czy może trafi się ktoś kto akurat używa yamahy?

Chciałbym poznać mniej więcej firmy jakie mam odsłuchać, żeby zdecydować jaki sprzęt zakupić. Pozdrawiam

Do góry