Jakie kolumny do yamaha 765 ( na początek stereo )

Hep

Member
Witam

Panowie i Panie są fundusze na mój pierwszy zestaw amp + kolumny - szybko bo sie rozejdą :-o. Tu prośba o pomoc....:blagam:do szanownych forumowiczów.

Ampli już wybrałem Yamaha 765. Mam dylemat co do wyboru kolumn. Na początek chce zakupic dwie sztuki do stereo, a w późniejszym czasie dokupienie do 5,0 - 5,1. Warunek żony mają mieć ciemną obudowe ( przypasowanie do mebli ). Myśle o jamo 606, chyba ze cos innego proponujecie
Zestaw ma współgrać z ps3, dekoder POLSATU i W5500. Pomieszczenie 20m2. 50% muza ( głównie elektroniczna, Jarre itd.) 50% DVD, TV, PS3. Fundusze 2kk amp + 1kk kolumny stereo.

Nie jestem audiofilem, nie mam super wymagań. Po prostu potrzebuje uniwersalnego sprzetu w miare do wszystkiego.
Za odpowiedzi z góry dziekuje
Hep

marecki6

New member
Bez reklam
mysle ze w tym zakresie cenowym lepszych frontow od jamo s606 nie kupisz ....co do ampli to zakladam ze skoro dokonales wyboru to przesluchales konkurencje ?

Hep

Member
Im dłużej sie zastanawiam tym gorzej :-(. Jamo mają tyle przeciwników ile zwoleników. Biore pod uwage również Dali Concept 6, Magnaty też ciekawe. Jade w tym tygodniu posłuchać. Kiepsko bedzie jak sie spodobają..... cza bedzie moją drugą połówke przekonywać na :blagam: o dodatkowe fundusze. Juz zganiam na Was.
Koledzy mi też radzą odpuścić Y765 na rzecz ONKYO 607 lub Denon 1910. Ale sądze, że amp jest drugorzędny, ważniejsze kolumny.

Hep

rafal735r

New member
Tez sluchalem tych RF-62. Zaluje tylko ze na ampli 5.1, a nie na jakims wzmacniaczu. Ogolnie dzwiek bardzo szczegolowy, nakreslony dosc cienkimi liniami, konturowy z niezlym wykopem i dynamika. Srednica mila dla ucha, gdzies nieco wycofana, ale bradzo lagodnie.

bemx2k

New member
Yamaha ma pre out, a te wyżej Onkyo i Denon nie.

Dokladnie to jej przewaga nad w/w sprzetami , dodatkowo Yamaha 765 posiada multichanell input tak ze mozna podpiac np SB X-Fi z peceta i sluchac DTS 7.1

Podepne sie pod temat i poprosze o doradzenie mi ''przodow'' ktore uwydania srednie i wysokie tony do max 2tys zl

wstepnie sie zastanawiam nad :
Koda D858F ponoc ladnie zarzuca wysokimi i srednimi tonami
Klipsch RF 52
Mission M34

Ostatnia edycja:

Kaszan

New member
Ładną górę i średnice mają w tej kwocie Kef IQ50, Dali Concept 6. Napisz jeszcze do jakiej wielkości pomieszczenia. Kodę odpuść, Klipsch i Mission to dobre kolumny, choć niekoniecznie kładące główny nacisk na górę i średnicę. Pomyśl jeszcze o MA BR5.

Hep

Member
Byłem na odsłuchu, postanowiłem zmienic preferencje. Przy mojej czestotliwości oglądania filmów zdecydowałem sie na zestaw stereo. Dzieki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Hep

as12345600

New member
Ja kupiłem Yamahę RX-V1065, jestem bardzo zadowolony. Byłem na odsłuchu przed zakupem słuchałem Onkyo ...607 i tej Yamahy. Nie jestem audiofilem, ale jak dla mnie to ta yamaha gra jakby "cieplej i miekko" na Onkyo dzwięk był jakby "suchy i twardy". Może określenia są niepoprawne, ale moje subiektywne odczucia są włsnie takie. A propos ta Yamaha gra u mnie z kolumnami Klipsch RF-62. Jeśli chodzi o moje subiektywne odczucia, to powiem tak, na nowo odkrywam moje płyty, słyszę o wiele więcej szczegółów, ponadto dzwięk jest szczegółowy i jednocześnie nie męczy.
Pozdrawiam.

Do góry