Jakie kolumny do Marantz 1050

vooyeck33

New member
Witam,

Mam Marantza 1050 (2x25W) i stare, dwudrożne Tonsile które charczą więc trzeba je wymienić, jeszcze kiedyś kupiłem sub Koda 1000v2 który trochę ratował te Tonsile

Słucham muzyki każdej, punk, metal, d'n'b, dubstep, jazz itp w pokoju 18m2 i raczej niezbyt głośno. Kolumny stoją prawie w rogach pokoju. Nie lubię brzmienia jak żyleta a raczej ciepłe, pełne, bez uwydatniania którychś zakresów.

Da radę coś dobrać do tego 2x25W czy szukać też innego wzmacniacza? Chciałbym się zamknąć w 1000pln, mogą być używane ale łatwo dostępne. Mogą być stojące albo podstawki.

Z góry dziękuję!

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zacznę od wzmacniacza. Cięzko powiedzieć, bo ze wzmakami jest trochę inaczej niż z ampli KD. Niby moc się liczy, ale też nie całkiem. Ja mam 50W x 2 i spokojnie mi wystarcza, gałka może kilka razy wylądowała na połowie i bylo już bardzo glośno. Weźmy stare Diory, tam moc chyba była podobna do Twojego i spokojnie napędzały Tonsile czy Altusy. Następny przykład, który mnie zresztą bardzo zastanawia, to Luxman L-550A II HIGH Fidelity. Wzmak który kosztuje 15k-20k (zależy od sklepu), waga ponad 20kg a daje mocy ciągłej przy 8 Ohm tylko 2 x 20W. Więc w tym wypadku jak się ma moc takiego klocka do napędzenia sporych podłogówek? Nie jestem ekspertem od spraw technicznych, więc może to wytłumaczą bardziej kumaci koledzy, dlaczego przeważnie wzmacniacze o nizszej mocy na kanał dużo sprawniej napędzają kolumny niz ampli KD o tej samej mocy? Kwestia kolumn. Tutaj jak zamierzasz kupić coś fajnego, to polecę dozbieranie tych kilku stówek i zainwestowanie w jakieś porzadnie grające kolumny typu MA MR 4/6, Roth Oli 30/40, Paradigm Monitor Mini, Klipsch RF 52/62, Dali Zensor 5/7. Tu masz Roth 40 Kolumny Roth Oli 40 sprzedam Rumia ? Tablica.pl, trochę pewnie da się utargować ale kolumny warte zakupu. Pogadaj z Blackninja, bo może ma w dobrej cenie jakieś starsze modele zalegające na magazynie. Tu masz Oli 30 http://allegro.pl/roth-oli-30-i3445955528.html, jeżeli gość ma w takim stanie jak pisze i jeszcze da się coś utargowac to warto. Ja mam te kolumny w 15mkw i jest sporo basu, więc myslę że na 18 mkw też będzie spoko.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

vooyeck33

New member
Dzięki za pomoc, powoli pcham ten problem do przodu :)

Co do mojego wzmacniacza to max głośność to u mnie właściwie 1/3 gałeczki. Impredancja u niego to 8ohm więc chyba i głośniki powinny mieć podobną impedancję, prawda?

Okej, załóżmy trochę wyższy budżet bo chciałbym kupić sprzęt na jakieś 10 lat ale ciągle mam wzacniacz 2x25W przy 8ohm a podrzucasz modele od bardzo małych monitor mini po całkiem spore modele i to w okolicach 4000pln za Dali Zensor 5/7 (które mają rekomendowaną moc wzmacniacza od 30W). To nie ułatwia mi wyboru ;)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Bo masz taki przejściowy metraż, gdzie mogą dobrze zagrać zarówno niższe jak i wyższe serie. Kwestia upodobań i akustyki. Te Paradigm Monitor wcale nie są takie małe, ważą prawie 8kg sztuka a i potrafią ładnie łupnąć. Dla przykładu Oli 30 czy MA MR4 ważą tylko o 4kg więcej. Dali Zensor 5 kosztują na aukcjach ok. 3k, więc podejrzewam że u Blackninja miałbyś jeszcze sporo taniej. Te ceny internetowe to są tylko tak orientacyjnie, bo kupując w salonach czy sklepach zawsze można większy bądź mniejszy upust wytargować.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

vooyeck33

New member
Okej, poczytałem trochę i przekonują mnie dźwiękowo te oli 30 i wizualnie też mi się podobają a budżet trochę się rozciągnie do tego poziomu, tylko dalej nie wiem czy jednak nie zasłaby wzmaczniacz.
Chyba pozostaje mi przjechać się gdzieś do salonu i pogadać ze sprzedawcą no i przy okazji wreszcie posłuchać

vooyeck33

New member
Witam ponownie i ponownie dziękuję za poprzednie rady!

Po odsłuchu kupiłem w 2013 te Oli 30, bardzo jestem zadowolony z dźwięku, dobre niskie tony (zależnie od miejsca przebywania w pomieszczeniu niestety), wysokie nie kroją uszu :)

Teraz nowa sprawa :) Potrzebuję tego efektu w innym pomieszczeniu. Pokój 13m2, prostokąt.

Głośniki będą pod ścianą 3m od mojej głowy równo rozstawione ok 1,5 od siebie, rozdzielać je będzie komoda jeśli podłogowe albo będą stać na komodzie zamiast podstawek. Głowa słuchacza tuż przy przeciwległej ściananie.
Potrzebuję wzmacniacza (a może tego marantza tutaj wykorzystać a do Oli 30 coś innego?) i głośników na które pójdzie sygnał z komputera jackiem , opcjonalnie BT/wifi.

Budżet max 2000 ale wolę mniej, mogą być używki aktualnie dostępne do rozważenia, dobrze by rozmiary były dość kompaktowe bo i pomieszczenie kompaktowe, pewnie bass reflex w kolumnach na przodzie by się przydał. Dziękuję!

Ostatnia edycja:
13m2 to tylko małe czyli Dali Zensor1 lub Zensor3, Heco Music style200, Monitor Audio lub Jbl Studio. Co do wzmaka hmmm...

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

abdul0412

New member
Bez reklam
Ja bym brał minimum Zensor 3 lub JBL studio 220/230.
Zensor 1 sa zdecydowanie za małe aby wygenerowac akceptowalny bas

vooyeck33

New member
Na oczy kiedyś tam widziałem ale nie porównywałem z Zensor 3.

Zensor 5 i Oli 30 jakie już mam (i jestem z nich bardzo zadowolony) mają głośniki podobnych wymiarów więc to nie budzi akurat moich podejrzeń, bardziej to, że według opisu Zensor 5 ma 2x głośnik średnioniski a Oli 30 jeden średni i jeden niski... Pewnie też to nie jest najlepszy kąt patrzenia na sprawę...

Zensor 3 ma faktycznie większy głośnik ale bassreflex na tyle a chciałbym jednak podsunąć je bliżej ściany bo miejsca w pomieszczeniu 13m2 jest mało, plus głupio trochę by stały na środku. Zensor 5 ma bassreflex na przodzie, pod maskownicą.

Dodam, że ciągle słucham muzyki raczej cicho.

Ostatnia edycja:
Z5 i Z7 to kolumny 2drożne. Z5 są małe ale doskonale będą się nadawać, jak gdzieś test zrobisz to będziesz wiedzieć najlepiej.

Z5 posiadają BR przedni a Oli3 tylni i one muszą mieć więcej miejsca. Generalnie każda kolumna powinna być odstawiona od ściany. Małe kolumny podstawkowe mają to do siebie iż są bardziej ustawne. Mówisz 13m2 to bardziej małe bym brał. Najlepsza opcja to wypożyczyć kolumny do domu, ale wiadomo nie zawsze mamy taką możliwość.
Jeśli chciałbyś podłogowe to tylko przedni BR.

vooyeck33

New member
Tak, miałem tego świadomość dlatego Oli 30 mam tak dość luźno postawione, mają dużo przestrzeni a teraz czy to będą podłogówki czy podstawki to będą stały prawie w tym samym miejscu.
Polecane podstawki mają niestety bassreflex na tyle obudowy :/ Na razie tylko te Zensor 5 jakoś mi się wpisują w moje ograniczone umiejscowienie.
Chciałbym uzyskać możliwie dobry efekt mając już super Oli 30 w innym pomieszczniu.

Skoro jesteś z Oli zadowolony i znasz ich jakość to może z tej samej serii ale podstawkowe lub model wyższy czyli 4, Melodika to jest to samo co Roth Oli i bardzo kiedyś chawlono je.
Ja wiem iż to tylko film i nie oddaje jakości dźwięk, moje Z1 grają w pokoju około 35m2 i aż byłem w szoku, co prawda sub tu im pomaga ale też bez suba testy robiłem.
Denon & Dali: http://www.youtube.com/playlist?list=PLhfVzSoUCWgDxale5-wpqHtODr5d1V12d
Ja znam jak Dali Zensor grają i na bank bym brał Z5 lub Z3 ale to tylko moja opinia. Dali czy Jbl są praktycznie w każdym sklepie, idź zapytaj się czy da radę na testy wypożyczyć do domu.

Ostatnia edycja:

vooyeck33

New member
niby mogę próbować coś zatargać do domu ale miałem nadzieję, że mając już jakiś punkt odniesienie do Oli 30 będzie łatwiej coś dobrać ;) tylko jeszcze do nich wzmacniacz do testów a, jego też potrzebuję...
Właściwie to może zrobić nowy wątek w dziale stereo?

vooyeck33

New member
Cześć, a może Paradigmy jakieś używane? Mają przedni bass reflex i skrajne opinie ;) a do tego jakiegoś starego marantza? Przypomnę, że słucham raczej cicho.

Ostatnia edycja:
Do góry