Jakie kolumny do denona vrx1100w lub onkyo txnr626?

ciągle szuka

New member
Witam,
amplitunery jak w temacie.
Onkyo moim zdaniem gra trochę lepiej, pełniej, z bardziej uwydatnionym środkiem, denon ma bardziej wysunietą górę, obydwa ładnie grają dołem pasma.

Odsłuch był na Indiana 550. Denonka słyszałem też na jamo626, audio pro i heco, wszystko w porównaniu do yamahy577, którą już odrzuciłem.

Jakie kolumny polecacie do odsłuchu do wymienionych w temacie amplitunerów?
Pokój 20m2, muzyka rock, blues, metal. 50/50 z KD. Cena zestawu to okolice 3,5k pln.
Czyli przyjmuję, że kolumny (najlepeij zestw 5.0) w okolicy 2-2,5k pln.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Onkyo 626 to oczko wyżej pozycjonowany amplituner. Trzeba by do niego porównać Denona X2000/2100. W tym budżecie własnie Audio Pro Avanto i Indiana Lina Nota to jedne z ciekawszych propozycji. W sumie przy muzyce jakiej słuchasz trochę lepsze mogą się okazać Audio Pro. Tobie, które kolumny się najbardziej podobały?

ciągle szuka

New member
Tak, wiem, że to onkyo jest mocniejsze i ma większy pobór od denona, ale chyba charakter brzminia x1100 i x2100 są podobne? Audio Pro i Jamo słuchałem właśnie na x2100 i prawdę powiedziawszy obydwa zestawy kolumn zabrzmiały podobnie (aż się zdziwiłem), ze wskazaniem na Audio Pro. Indiana wypadły najlepiej, ale i pokój odsłuchowy był mniejszy i bardziej zamknięty.

Niestety coś się walnąłem w pierwszym poście jeśli chodzi o cenę kolumn. Jeśli zestaw ma kosztować 3500, na ampli idzie prawie 2 tysie, to głośniki też muszą się mieścić w 2000 pln. No i tu już odpada Indiana i Avanto, chyba że same fronty, ale wolałbym zestaw 5.0

ciągle szuka

New member
Czyli kolejny ampli do przesłuchania? HK nie brałem zbytnio pod uwagę, bo wszędzie słyszałem, że kiepsko z jakością i jest sporo zwrotów. Z tego co widzę nie ma wifi, ale może sam bt wystarczy.

Jakie są różnice między onkyo 535, a 626? Głównie chodzi mi o charakterystykę dźwięku, bo że mniej kanałów to w sumie może by nie przeszkadzało. I tak z drugiej strefy bym nie użytkował, chyba że biamping, ale nie wiem czy przy sprzęcie tej klasy wpłynęłoby to na jakąkolwiek słyszalną poprawę?

Blackninia
Nie wiem, czy to kwestia pomieszczenia odsłuchowego, czy amplika (denon 2100), ale Audio Pro jakoś zupełnie mi nie zabrzmiały, głównie jeśli chodzi o dół było słabo (oczywiście w trybie direct). Chwilę później słyszałem je na lampowym stereo za kupę kasy i zagrały cudnie, może po prostu wymagają lepszego 'kopa', żeby pokazać klasę ;)

Jutro mam trochę więcej czasu, postaram się jeszcze coś obsłuchać.

Ostatnia edycja:

ciągle szuka

New member
Miałem trochę obsuwy czasowej i odsłuchy były dopiero dziś.

Onkyo 535:
Magnat Supreme 1002: miało być 2002 bo to w moim zasięgu cenowym, ale trudno. Jak dla mnie było ok, może trochę mało dołu.

Quadral quintas 6500: tutaj było bardzo ok, ładnie brzmialy w całym zakresie, fajny dół, ze wszystkich dziś najbardziej mi odpowiadały.

Heco Victa 501: fajne, lekko drapieżne brzmienie, z mocna gorą i środkiem, ale trochę brakowało dołu. Na dłuższą metę, chyba za bardzo męczące.Ciekawe jak by było w modelu 502 lub 702?

Denon 1100:
Roth Audio Oli RA3: generalnie ok, sporo basu, który niestety trochę się rozlewał. Może to kwestia denona? Jak dla mnie brzmiały podobnie, jak Indiana Note. Czy Melodika BL30 gra podobnie?

I co z tych radzicie?

Pozostaje w odwodzie jeszcze Jamo 626/628

Ostatnia edycja:

ciągle szuka

New member
JBL odpadają ze względu na cenę, tak samo Indiana.

Ostatecznie zdecydowałem się na Onkyo 626.

Co do zestawów kolumn zostają:

-Jamo 606/626: jeśli nie ma różnicy w brzmieniu wolę 606 (wenge) i cena ~ 1400 pln
-Quadral Quintas 6500, słuchałem i było ok, na duży minus za wygląd, cena ~ 1800 pln
-Boston Acustic 260, nie wiem, nie słuchałem
-Roth Oli RA3, słuchałem, ale pod denonem,

I jeszcze wpadły mi w oko(czyli tylko recenzje)

-Wharfedale Obsidian 600
-Taga 606 Special Edition

Pomocy?!?!

ciągle szuka

New member
Odgrzebuję temat ;)
Ampli pozostaje, czyli Onkyo 626.
Pozostaje kwestia nagłośnienia, w przypływie gotówki powiedzmy że stać mnie na zestaw do 3000pln. Mógłbym się rzucić na Melodika bl40, a Indiana 550 są już jak najbardziej w zasięgu.
Czy jesteście w stanie zaproponować coś pomiędzy? Oczywiście jeśli chodzi o cenę :)

Do góry