Jakie kolumny do Cambridge Audio CXA80 + CXC ?

eddielublin

New member
Zaciekawiły mnie również polskie produkty, a dokładniej Harpia Accoustics Amstaff Mini, ale nie mogłem znaleźć jakiegoś testu tych zestawów i nie wiem czy znajdę salon odsłuchowy bliskiej okolicy.

Harpia niedawno wypuściła nowe serie i Amstafa już chyba nie ma, czasami pojawia się na giełdzie lub na alle, skontaktuj się ewentualnie z właścicielem i pogadaj, jak jesteś z okolic Krakowa to ładuj wzmacniacz i jedź posłuchać. Będzie Harpia na Audioshow tegorocznym, będzie więc okazja zapoznać się z produktami i właścicielem. Jak nie masz parcia to już za miesiąc.
U mnie Amstaf Mini gra już ze 2 lata i nic nie wskazuje aby się miało zmienić.Przez jakiś czas miałem w domu CA 851 i z Amstafem było bardzo dobrze. Nie wiem jak się ma CXA do CA niestety

Piotr200

New member
Byłem w dwóch salonach odsłuchowych i mam swojego faworyta, a jest nim Focal Chorus 726V. Na tle konkurencji w podobnym lub niższym przedziale cenowym wypadł dla mnie najlepiej. Mam pytanie czy ktoś miał bezpośrednie porównanie Chorusów 726V z nowszymi 726? Nie miałem okazji posłuchać tych ostatnich. Ciekawi mnie różnica w odsłuchu, a nie w budowie. I czy model 826V to zdecydowanie inna klasa brzmienia?

Piotr200

New member
Tak jak pisałem wcześniej z pośród odsłuchiwanych kolumn w sklepach wybrałem Focal Chorus 726V. Nadarzyła się okazja do przetestowania u mnie w domu modelu wyższego tej serii czyli Chorus 826V. Byłem ciekaw jak zagra model wyższy, wiadomo powinno być lepiej i może tak jest, ale no właśnie o ile kolumny grają bardzo czysto, klarownie i słychać różnicę w jakości dźwięku to bas w nich jest bardzo słabiutki. W ogólnym odsłuchu góra dominuje nad niskimi częstotliwościami. W porównaniu do moich starych kolumn czuć dużą różnicę ale niestety nie w basie. I nie chodzi mi o trzęsienie podłogą a np. przyjemne mrowienie siedząc na kanapie. Zaznaczam że nie słucham też bardzo głośno muzyki, spokojnie wystarcza mi pokrętło wzmacniacza ustawione na godzinie 9, to chyba nie jest dużo…
Może to kwestia pomieszczenia?
Dochodząc do sedna sprawy myślałem że już znalazłem to czego szukałem, a tymczasem muszę szukać dalej. Co mógłbym jeszcze brać pod uwagę? Może coś z Klipsch-a?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Klipch oferuje mocny dźwięk wręcz ofensywny .Są to kolumny skierowane do określonej grupy odbiorców ,zamiast neutralności mamy widowiskowość

Wybierz się nad odsłuch ,nie powinno być problemu, kolumny są popularne i dostępne nawet w dużych "sieciówkach "

Bipo

Active member
Bez reklam
Po pierwszym odsłuchu tych Focali stwierdziłem to samo, dominująca góra i słaby bas od razu pierwsze skojarzenie z klipschem z tym, że tu góra aż tak nie męczyła..;-)

Piotr200

New member
Co do Chorusów 826V to wydaje mi się, że wzmacniacz CXA-80 wystarczająco generuje prądu aby napędzić te kolumny.
Jestem ciekaw jak zagrają Klipsche, wszystkie modele mają bardzo wysoką efektywność. Z odsłuchem ich rzeczywiście nie powinno być problemu.
Zastanawiam się czy to nie wina pomieszczenia, mam połączony salon z kuchnią i przedpokojem a do tego ścianka działowa wzdłuż kierunku promieniowania kolumn. Całość tworzy dość spore pomieszczenie bo ok. 38 m2. Więc może większe kolumny z 20 cm głośnikami niskotonowymi?

SDman

Banned
Tak jak pisałem wcześniej z pośród odsłuchiwanych kolumn w sklepach wybrałem Focal Chorus 726V. Nadarzyła się okazja do przetestowania u mnie w domu modelu wyższego tej serii czyli Chorus 826V. Byłem ciekaw jak zagra model wyższy, wiadomo powinno być lepiej i może tak jest, ale no właśnie o ile kolumny grają bardzo czysto, klarownie i słychać różnicę w jakości dźwięku to bas w nich jest bardzo słabiutki. W ogólnym odsłuchu góra dominuje nad niskimi częstotliwościami. W porównaniu do moich starych kolumn czuć dużą różnicę ale niestety nie w basie. I nie chodzi mi o trzęsienie podłogą a np. przyjemne mrowienie siedząc na kanapie. Zaznaczam że nie słucham też bardzo głośno muzyki, spokojnie wystarcza mi pokrętło wzmacniacza ustawione na godzinie 9, to chyba nie jest dużo…
Może to kwestia pomieszczenia?
Dochodząc do sedna sprawy myślałem że już znalazłem to czego szukałem, a tymczasem muszę szukać dalej. Co mógłbym jeszcze brać pod uwagę? Może coś z Klipsch-a?

Witam,
jak pisałem wcześniej, ponoć CX60 ma więcej basu i cieplejszy dźwięk.
To jakby się potwierdzało. Musisz szukać kolumn z bardzo dobrym nie wymagającym dołem
czyli wysoka skuteczność i raczej ciepłych.
Ja zaakceptujesz wygląd i cenę (promo w Krakowie) to Vandersteen 1ci jest ponad konkurencją i spełnia powyższe warunki.

Pozdr.

Ramonedave

New member
Witam,

Ma ktoś pojęcie jakby sie sprawdzały kolumny POLK AUDIO tsx 550t z CXA80 lub CXA60? Odsłuchiwałem na klipschach oba modele. Obecnie posiadam AVR onkyo 608, teraz zalezy mi bardziej na dźwięku stereo. Czy różnica w dźwięku będzie na tyle duża aby wydać te 4,5 k zł?

SDman

Banned
Witam,

Ma ktoś pojęcie jakby sie sprawdzały kolumny POLK AUDIO tsx 550t z CXA80 lub CXA60? Odsłuchiwałem na klipschach oba modele. Obecnie posiadam AVR onkyo 608, teraz zalezy mi bardziej na dźwięku stereo. Czy różnica w dźwięku będzie na tyle duża aby wydać te 4,5 k zł?

Witam,
chodzi Ci o różnicę czego z czym ?
Jeżeli Polk Audio z Klipschami to warto by było napisać jakimi Klipschami.
Musisz i tak sam takiego wyboru dokonać, raczej wątpię aby ktoś miał w domu CXA80 i Polki.
Nawet gdyby miał to Twój gust muzyczny i tej osoby może być tak odmienny jak PiS i PO.

Pozdr.

Ramonedave

New member
Witam,
chodzi Ci o różnicę czego z czym ?
Jeżeli Polk Audio z Klipschami to warto by było napisać jakimi Klipschami.
Musisz i tak sam takiego wyboru dokonać, raczej wątpię aby ktoś miał w domu CXA80 i Polki.
Nawet gdyby miał to Twój gust muzyczny i tej osoby może być tak odmienny jak PiS i PO.

Pozdr.

Nie spodziewalem się, że ktoś odpisze, więc sie nie rozpisywałem. Widze, ze Polki są mało popularne wśród polskich użytkoników. Pośpieszyłem się i je kupiłem. Odsłuch CXA80 na modelu Klipschów Reference 28F. Nie było dostepnych Polków, wcześniej sprawdzałęm polki na AVR ONKYO, jak najbardizej zbliżonym do mojego modelu Onkyo 608. W porównaniu do klipschów, miały głębszy bas i "wysuniętą" scene. Stwierdzilem, ze mozna je lepiej zasilić i zastanawiam się nad Cambridge Audio CXA 80 lub CXA 60. Mam dośc duże pomieszczenie około 50 m2 (poddasze). Słucham muzyki różnej, bardziej rockowej, elektornicznej.

A moje pytanie dotyczyło modeli CXA 60 i CXA 80, czy warto zainwestowac te 4,5 k w w/w integry, posiadając już takie powiedzmy Onkyo.

SDman

Banned
A moje pytanie dotyczyło modeli CXA 60 i CXA 80, czy warto zainwestowac te 4,5 k w w/w integry, posiadając już takie powiedzmy Onkyo.

Witam,
jak najbardziej, seria CX jest bardziej udana od 651A chociaż ten też zagra o niebo lepiej niż
Onkyo.
CA mają wyjścia na suba - jakbyś potrzebował.
651A można kupić nówkę za 1999 więc kusi, a z CX brałbym CX60 jest mniej jasny od 80,
ten droższy może się lepiej sprawdzić z kolumnami z wyższej pólki.
Poszperałem i masz okazję, resztę zainwestuj w przewód zasilający, bezpiecznik i kable głośnikowe.

Wzmacniacz Cambridge Audio CXA 60, Nowy, Gwarancja Bielsko-Biała

Pozdr.

Ramonedave

New member
Witam,
Dzięki za odpowiedź. Moge mieć CXA80 w podobnej cenie do CXA60 i właśnie sie zastanawiam czy ta 80 nie byłaby lepszym rozwiązaniem (na przyszlość też). Po odsłuchach wydawała mi sie bardziej dynamiczna i potężna. AZURa też rozważałem, ale on nie ma wejścia optycznego, ani DACa bodajże. A ten Wolfson w serii CX jest przyzwoity. Myślałem także NADa 356, ale on z kolei ma słabiutką średnicę, do POLKów by trzeba coś wzmacniającego te częstotliwości. więc weź tu sie panie zdecyduj na cokolwiek.

SDman

Banned
Witam,
Dzięki za odpowiedź. Moge mieć CXA80 w podobnej cenie do CXA60 i właśnie sie zastanawiam czy ta 80 nie byłaby lepszym rozwiązaniem (na przyszlość też). Po odsłuchach wydawała mi sie bardziej dynamiczna i potężna. AZURa też rozważałem, ale on nie ma wejścia optycznego, ani DACa bodajże. A ten Wolfson w serii CX jest przyzwoity. Myślałem także NADa 356, ale on z kolei ma słabiutką średnicę, do POLKów by trzeba coś wzmacniającego te częstotliwości. więc weź tu sie panie zdecyduj na cokolwiek.

Witam,
dobrze kombinujesz, jeśli taka sama cena brać 80 dokupić na transport BD Samsunga F6500 i cieszyć się muzyką i nie tylko inne fajerwerki to dobry Smart TV.

Pozdr.

Do góry