Jakie kolumny ? Denon PMA-720AE ?

majki1994

New member
Witam, niedawno wyremontowałem sobie pokój i zamierzam kupić jakieś audio w rozsądnej cenie.

Ma to służyć do filmów i muzyki 50/50, słucham pop, muzyki klubowej itp, można powiedzieć że wszystkiego po trochu, prócz jakiegoś "hard roku" 8). Lubie przyjemny bass, oraz żeby zatrzęsło przy oglądaniu filmów. Dodam że planuje za rok/pół zakupić subwoofer za ~500zł.

Pokój ma zaledwie 16m2 (3,2m x 5m), także myślę że nie ma problemów z nagłośnieniem takiego pomieszczenia.

Rozmawiałem z kolegą i polecił mi - Denon PMA-720AE + Pylon Pearl 25 + FiiO D03. Wtedy będę podłączał pendrive do TV > z TV optycznym do FiiO > z FiiO do wzmaka.

Dodam że wolę właśnie kolumny stojące a nie podstawkowe, ale jestem otwarty na propozycje. Lubię także ciepłe granie, a nie kłujące mocno w uszy wysokie tony.

Kwotę jaką mogę przeznaczyć na wzmacniacz + kolumny to max 2800zł.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie ukrywam ,że mam pewne obiekcje dotyczące tego wzmacniacza .Czy ten wzmacniacz Denona zapewni ciepłe brzmienie ?

Co do samych kolumn ,szału nie ma .Tak naprawdę te kolumny miały już problemy z Monitor Audio MR4 ,brytyjski konkurent miał zdecydowanie lepsze wysokie tony i paradoksalnie kosztuje mniej
Monitor Audo MR4 również nie oferuje ciepłego brzmienia ,gdyż bardziej celują w przejrzystość .Myślę ,ze optymalnym wyborem dla Ciebie będą Dali

przemko77

Well-known member
Bez reklam
JBL Studio 230 wyglądają niepozornie ale dźwięk oferują całkiem duży .Brzmienie tych kolumn jest naprawdę niezłe .Z dużym prawdopodobieństwem oferują lepszy bas i dynamikę niż podłogowe Pylony Perl 25
Bas w wykonaniu JBL jest dość przyjemny i do tego bardzo dobrze rozciągnięty ,plusem jest też dobra stereofonia

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Posłuchaj też Melodikę BL30. Nie są drogie i mają przyjemne dość ciepłe brzmienie i basu też nie żałują. Pearl 25 nie słyszałem więc się nie wypowiem. JBL Studio ok. Możesz też pomyśleć o podłogowych Studio 270.

majki1994

New member
Poczytałem trochę o Melodika BL30 i to też kawał dobrej kolumny - oczywiście mówiąc tutaj o takim budżecie jaki mam.

Moje typy to Studio 230 i Melodika BL30, a z wzmacniaczy wpadł mi jeszcze w oko Yamaha R-S700.

Jak myślicie, czy pomyśleć nad tym naszpikowanym wzmacniaczu, czy bardziej skupić się na Denon + FiiO D03.

Proszę o pomoc które głośniki wpierw lepiej zamówić - Studio czy Melodika ? Ponieważ będę je zamawiał i robił odsłuch w domu, także jak pierwsze mi się spodobają to nie będę ich odsyłał, na testy mam 14 dni :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Studio 270 raczej odpadają - nie zmieścisz się w cenie ,chyba że zwiększysz budżet
Melodika BL30 to kolumna podłogowa ,JBL Studio 230 to podstawkowa wszystko zależy od pomieszczenia .Ale myślę że obojętnie co byś wybrał to będzie lepsze od Pylon Pearl 25
Może lepiej się rozglądnąć za jakimś innym wzmacniaczem ?

majki1994

New member
Właśnie dostałem email z salonu i napisali:

"Denon nie pasuje brzmieniowo do tych kolumn."

Podobnie myślą jak ty Przemko, może podasz jakieś propozycje do około 1300zł ? No chyba że będzie miał wbudowany OPTICAL INPUT to można do 1500zł oraz musi mieć możliwość podłączenia subwoofera.

Pozdrawiam.

Whiplash

New member
Bez reklam
Akurat mialem okazje sluchac Pylonów i te kolumny jak na swoje pieniadze graja bardzo dobrze, stawiam je na równi z kolumnami renomowanych firm takich jak JBL czy Dali. Mam tego Denona i w porowananiu do Yamahy jest o wiele bardziej neutralny i ma mocniejszy dół. Yamaha gra bardzo jasno, dużo wysokich tonów i ja nalezy kompletowac z cieplymi kolumnami o wycofanej gorze pasma takimi jak JBL studio, z Dali jest bardzo sterylnie i ostro.

Napisz do "blackninja" moze uda Ci sie wyrwac wzmacniacz + JBL 270. Ja jakoś nie jestem zwolennikiem monitorów do stereo. Lepiej czasem wstrzymac sie chwile, dozbierac pare stówek ik upic już cos sensowanie niż kupic teraz a potem zalowac.

P.S po co Ci subwoofer do takiego malego pokoju? Ustawienie suba w stereo kiedy gra on razem z kolumnami to jest sztuka a chyba dopiero zaczynasz zabawe ze sprzetem audio. Nie postawisz go gdzie bądz bo brzmienie bedzie fatalne, do tego dochodzi ustawienie odciecia, fazy.. Pozatym sub do muzyki to minimum 1500zl a na chwile obecna ledwo domykamy budżet na wzmak+kolumny.

Ostatnia edycja:

majki1994

New member
Co myślicie o kolumnach JBL Studio 270, czy warto dopłacić ? Może wtedy subwoofer w tak małym pokoju będzie zbędny ?

I czy do tych kolumn będzie pasował Denon PMA 720AE + FiiO D03 ?

Pozdrawiam i proszę jakieś opinie i propozycje.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Yamaha ,aż tak jasna nie jest delikatne rozjaśnienie daje się wyczuć .Faktem jest ,że cała nowa linia wzmacniaczy jest brzmieniowo trochę inna w porównaniu do starszych modeli ,co jednych cieszy a innych martwi .Nie ukrywam że wolę starsze modele tego producenta .Dobrym partnerem dla tego wzmacniacza mogą być kolumny o nieśmiałej górze lub "mdłym" brzmieniu (starsze modele kolumn Mission ,Celestion)

JBL Studio 230 jak również 270 nie mają cofniętej góry ,nie wiem skąd ta opinia .Miałem możliwość przysłuchiwania im się dość długo .Jedno jest pewne, że w porównaniu z ES80 /90 czy serią Northridge brzmią jak z innego świata ,niestety tamte modele kolumn to jest "czarna karta" w historii firmy ,chyba że założeniem projektantów było opracować kolumny estradowe do użytku domowego

Ale wracając do postu .Jeżeli warunki lokalowe pozwalają, to można pomyśleć o kolumnach podłogowych ,z tym że kolumna wolnostojąca powinna mieć trochę miejsca ,swobody .Wciskanie takich kolumn między meble jest raczej pozbawione sensu ,gdyż nie zapewni to dobrego brzmienia.JBL Studio 270 gra z większym rozmachem niż Melodika BL 30 ,bas jest mocniejszy ,dynamika większa
Też nie bardzo widzę sens kupna subwoofera

Whiplash

New member
Bez reklam
Przemko, mialem E80, potem studio 180 i jak sluchalem nowych studio2 to odrazu co mi sie rzuciło w uszy to wycofanie gory i nie jest to tylko moja opinia. W porownaniu do innych kolumn one graja jak z pod koca. Ma to swoja zalete podczas sluchania np. ostrego metalu gdzie obecny mastering plyt bardzo eksponuje wysoki srodek i gore przez co brzmienie jest meczace. Taka charakterystyka kolumn pozwala zniwelowac ten problem.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie dziwię się .To co ES 80 "potrafi" jest poza zasięgiem wielu głośników ,byłeś przyzwyczajony do takiego brzmienia ,a tu nagle JBL Studio brzmienie zupełnie inne, dlatego przekaz wydaje się taki "bezbarwny " i przez wielu odbierany jako gorszy

Powiem szczerze tak - za marką JBL nigdy nie przepadałem ,ale Studio 270 zrobiły na mnie pozytywne wrażenie ,już sam wygląd - kolumny są bardzo ładne i zgrabne dla przykładu poprzednie Studio 180/190 wyglądały trochę jak meble .Brzmienie 270 też jest naprawdę dobre jest rozmach ale jest kultura,dobra stereofonia ,kolumny są nieźle zestrojone - po prostu wszystko jakby "trzyma się kupy" żadne pasmo nie stara się wyrywać do przodu .To nie jest tylko moja opinia ,bo nowa seria Studio ma bardzo dobre recenzje w prasie ,również zagranicznej

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Jak porownalem je z moimi Dali czy Focalami to JBL gral lekko wycofany na gorze pasma. Ja nie mowie, ze one graja zle, graja z mniejszym eksponowaniem gory niż inne kolumny w/w ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Zawsze odsluchiwalem wszystkie kolumny na moim PMA720 i po podlaczeniu Dali po JBL odrazu co sie rzucilo w uszy to otwarty srodek i gora pasma, w JBL tak jakby wycofana, co widac na wykresach JBL - gora moze i rozciagnieta ale nie ma górki.

Do góry