Jakie kolumny 5.1 do Onkyo TX-NR414

sapsa

New member
Witam serdecznie,

"Skubnąłem" trochę forum, w poszukiwaniu odpowiedzi, ale widzę, że wiele z nich jest bardzo spersonalizowanych więc wolę zapytać znawców.

Jestem PO remoncie i chciałem w końcu kupić amplituner TX-NR414 (~1300zł), jednak nie mam zielonego pojęcia jakie kolumny brać do niego.
Budżet za amplituner + kolumny to 2500zł, ale jeżeli różnica będzie znacząca to dołożę do 500zł.

Pokój 16m^2, jednak część pokoju jest przedzielona kratownicą z IKEI więc "część" rozrywkowa ma 12m^2. TX-NR414 wziołęm ponieważ ma wystarczająco wejść analogowych/cyfrowych pod sprzęt, który będzie w niego wpięty (parę konsol), całość podpięta pod LG 55LM620S i komputer po HDMI.

Preferencja kolorystyczna: wenge/ciemny orzech (chyba że lepsze będą czarne to też wezmę).

Przeznaczenie: Filmy (różnorakie), Muzyka (bez nacisku na gatunek) - DLNA, Gry

Prosiłbym o pomoc w wyborze, wydaje mi się, że 5.0 mogą się okazać bardzo fajne (nigdy nie miałem styczności z dźwiękiem 5.0, cały czas tylko 2.0). Nie wiem czy będzie różnica dla mnie w 5.0 a 2.1 (z możliwością rozbudowy) - pytam, bo panele są świeże i jeszcze dam radę puścić kabel pod nimi.

Dziękuję za pomoc.

PS. Oczywiście jeżeli wybrany przeze mnie (laika) amplituner jest zły i coś w tej cenie z tymi wejściami się znajdzie lepszego, prosiłbym też o sugestię.

znalazłem jeszcze zestawy:
ONKYO TX-NR414 + PRISM ONYX 1800zł
ONKYO TX-NR414 + S-ESR2TB1850zł

Chyba skończy się na
ONKYO TX-NR515 + S-ESR2TB

Zestaw 2300zł.

Czytałem, że kolumny dobrze spisują się w pomieszczeniach do 20m^2 (czyli u mnie)
Autokalibracja też się przyda przy tak dziwnym pokoju jak mój.

Czy zestaw będzie dobry do filmów i słuchania trochę muzyki ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

sapsa

New member
TX-NR414 + Taga Harmony TAV-606 v.3

Nie dopłacałem 600zł do 515 (w stosunku do 414) za autokalibracje,drugie wyjście hdmi i bi-amp. Nie potrzebuje tego :) W końcu zaczynam moją przygodę <-- chociaż gdybym wiedział, że amplitunery teraz mają hdmi i splitery w sobie inaczej ułożyłbym kable w czasie remontu i zrezygnował ze splittera HDMI na rzecz amplitunera (dobry splitter to kwota 150-300zł)

Za całość wyszło 2120zł, czyli ~400zł mniej niż średni ceny. Jakby ktoś miał pytanie jak to gra chętnie napiszę jak już okiełznam podłączanie :)

sapsa

New member
Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony.
Gra świetnie, idealnie nadaj się do filmów i gier :) radio interentowe śmiga chociaż zanim się włączy trochę czasu mija, ale nie mam innego odpowiednika, aby powiedzieć, że jest znacznie dłużej niż konkurencja czy też znacznie szybciej. sterowanie smartfonem świetne, póki co obczajam możliwość włączania urządzeń jednym pilotem. Głośniki grają pięknie :) i moim zdaniem bardzo fajny zestaw za średnie pieniądze (bo jednak nie mogę powiedzieć że to małe pieniądze)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry