Jakie głośniki?

mati_and1

New member
Witam, zastanawiam sie nad złożeniem sobie kina domowego tak w granicach do 5000-6000 i prosze o pomoc, mianowicie amplituner myslalem nad yamaha rx v863 lub v663, czy jest duza roznica w dzwieku? Czy warto doplacac te kilka stowek? odnosnie glosnikow to nie mam pojecia co wybrac, na pewno ma byc 5.1 tylko nie wiem jaka firma ani model :/ prosilbym bardzo o pomoc. Moze polecacie jakas inna firme jesli chodzi o amplituner? Pozdrawiam :)

Audioman

New member
Podaj jeszcze czy 6000 zl na same glosniki czy wszystko do tego napisz jak duze masz pomieszczenie odsluchowe i do czego procentowo chcesz taki zestaw wykorzystywac .... Jezeli sluchasz muzy to jakiej ?

mati_and1

New member
Pokój jakies 20m2, 6000 na caly zestaw, zestaw glownie do muzyki, 70% muzyka 30% filmy, muzyka głownie klubowa, ale rowniez hh i typowa radiowa, czyli pop i pochodne

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Ferrari95

New member
Jeśli przewaga muzyki to pomyśl o wzmacniaczu. Przed zakupem kina miałem podobne proporcje muzyka - kino ale odkąd zestaw uzupełniłem o wzmacniacz stereo różnica w jakości dźwięku okazała się być tak duża, że kino zeszło całkowicie na drugi plan.

mati_and1

New member
Myslalem nad wzmacniaczem ale w niedalekiej przyszlosci planuje zakup plazmy wiec wole amplituner, zreszta amplituner jest bardziej wszechstronny. Czekam na pomoc, bede bardzo wdzieczny

Audioman

New member
Amplituner na pewno jest bardziej wszechstronny ale dzwiekowo odstaje od rasowych wzmacniaczy i to sporo ... Nie mniej jak szukasz czegos do 6tys. to proponuje moze cos w rodzaju HK255 i KEF seria C

don111

Banned
mati_and1 napisał:
Myslalem nad wzmacniaczem ale w niedalekiej przyszlosci planuje zakup plazmy wiec wole amplituner, zreszta amplituner jest bardziej wszechstronny.
co z tego jak gra wyraźnie gorzej od kilkukrotnie tańszego wzmacniacza, w amplitunerach tryb stereo jest na odczepne
poza tym kiepściutka wydajność prądowa a co za tym idzie dynamika, bas przede wszystkim kuleje i to bardzo mocno w amplitunerach, nawet tych droższych... a w takiej muzyce to chyba podstawa

mati_and1

New member
No to ja juz nie mam pojecia :/ nie znam sie zbyt na sprzecie audio. To moze by mi ktos doradzil dobry wzmacniacz? w granicach jak ta yamaha 863

bestisz

Member
Moje zdanie jest takie. Jeśli masz 6 tys. na wszystko to skup się przede wszystkim na głośnikach a szczególnie frontach. Jeżeli 70% to muzyka to zawsze możesz rozbudować zestaw o wzmacniacz stereo ale pod warunkiem że będziesz miał sensowne fronty.
Może warto wyeliminować na razie suba a potem dozbroić zestaw.
Zerknij na to: http://www.allegro.pl/item660696046_monitor_audio_br6_br_lcr_br2_sub_brw10_sklepplock.html
Niech nie załamuje Cię cena. Zerknij w głąb oferty jest opcja bez suba za 4.889zł a ten zestaw na pewno na 20m zrobił by dużo zamieszania nawet bez suba. Wiem że zostaje Ci 1100zł na ampli ale jeżeli kino to 30% to przy dokładce 900zł kupisz coś co będzie Cię zadowala.
Najważniejsze w tej ofercie jest to że zawsze możesz zasilić fronty BR6 jakimś stereo a wtedy naprawdę poczujesz co one potrafią.
Cena na ten zestaw jak widzisz jest z alledrogo a tutaj napewno znajdą się ludzie którzy wiedzą gdzie kupić parę złotówek taniej a wtedy zawsze zostaje wiecej na amplituner. Nie łam się że ten zestaw nie ma suba bo na 20m spokojnie da sobie radę w całym zakresie.

mat74

Well-known member
Bez reklam
mati_and1 posluchaj dobrej rady - bestisz dobrze radzi ! ten zestaw da sobie naprawde rade zarowno do muzyki , moje zdanie jest takie - stereo wszystko ladnie pieknie, zrobisz lepiej brzmiacy zestaw za ta kase itd.itp. , ale powiedz szczerze - uwazasz ze twoje audiofilskie zajawki sa na tyle silne ,zeby wlozyc 6 tys. w zestaw stereo ? - szczerze - niesadze...gdyby tak bylo wcale bys nie bral pod uwage kina...
ten zestaw podlaczony do w miare dobrego ampli na podanym mu dobrym dzwieku z koncertu na BD -napewno zaspokoi twoje gusta muzyczne ! a jesli bedzie ci nadal zalezalo na lepszym stereo to najpierw dokupisz dobry CD, i jesli nadal bedzie "malo" to podepniesz wzmacniacz pod pre-out , ale mowiac szczerze - watpie ,ze bedziesz drazyl w tym kierunku, no napewno nie przez pierwszy rok...;)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
masz wiele możliwości :
HK 255+ Kef C 7
Marantz 5003 + Triangle
Pioneer 1019 + JBL
CA 640 + KEF

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
MA będą dobrym rozwiązaniem, cena z allegro niech Cię nie przeraża :) zrobimy lepszą. Jak słuchanie zahacza o muzykę poważną to warto zastanowić się nad CA540Rv3, jak przekrojówka to dobrze te kolumny wysteruje AVR255 lub 355.

Do góry