Jakie głoniki wybrać do Pioneer LX60 Dali, JBL czy inne ?

amazon

New member
witam;)
właśnie zamierzam zbudować sobie kino domowe i mój wybór padł na system oparty o nagrywarkę Piuoneer LX60 , zastanawiam się nad amplitunerem ( myślalem o jakims Pionku ale marka przy wyborze z racji zakupu nagrywarki to nie priorytet ) oraz zestawem głośników. Interesowałem się zestawami:
+Dali Concept 6 S Power
+JBL Northridge Cine Pack
+Wharfedale DIAMOND KINO 9.4 POWER
+Wharfedale DIAMOND KINO 9.5 CS POWER
Proszę o sugestie , pokój około 35-38 m2 , zastosowanie muzyka 40% , jazz,rock, Kino i gry video 60%.
pozdrawiam i czekam na opinie .

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja bym poszedł na JBL Nortridge Cine Pack - Uwzględniając jakość dźwięku dla muzyki . Tyle że gdybyś dookreślił cenę wydatku ?

amazon

New member
witam ponownie ,
dziekuje za opinie i sugestie. Mam okolo 7,5 - 8 tys do wydania na wszystko z kablami . Tez sklanialem sie od poczatku w strone JBL ale warto zawsze rozpatczyc inne konkurencyjne propozycje .
A jaki nalezaloby wybrac amplituner aby ladnie to wszystko napedzic ?
Licze na pomoc i pozdrawiam serdecznie;)

imalas

Member
Jak znam życie, to po ok. miesiącu albo dwóch, "odsłuchów" amplitunerów i KD5.1 wybierzesz (uwzględniając Twoje preferencje i kaskę):

1.Pioneer VSX-LX60 lub CA 640R ....ewent. Pioneer VSX-LX70 (ale sympatyczny dźwięk!, WOW!:eek:k:)

2.a)KD5.1 Monitor Audio Bronze (BR6, BR2, BR-LCR, BRW10 )
b)ewentualnie bez suba Monitor Audio Silver RS...z małą dopłatą.

Pewnie nawet nie wiesz, że zmieścisz się z kaską, ....zapytaj Blackninja!!!:D

Heh!........i po co męczyć siebie i innych ?:):):)

Ostatnia edycja:

don111

Banned
w tej cenie wyrobisz się też z zestawami Paradigm, Yamaha NS, Dali Concept (stare... znaczy tanie ale jare) :D

amazon

New member
witam,
No wlasnie zapomnialem o MA , Dali biore takze pod uwage mam jednak mieszane uczucia co do Pardigm . Kiedys w Polsce ta mrka byla #1 teraz jednak ich prestiz u klientow wyraznie nie jest juz tak wysoki . Ale dzieki za opinie .
PS. Rozumiem ze BlackNinja sprzedaje i testuje Audio - tak ?
pozdrawiam

imalas

Member
amazon napisał:
witam,
No wlasnie zapomnialem o MA , Dali biore takze pod uwage mam jednak mieszane uczucia co do Pardigm . Kiedys w Polsce ta mrka byla #1 teraz jednak ich prestiz u klientow wyraznie nie jest juz tak wysoki . Ale dzieki za opinie .
PS. Rozumiem ze BlackNinja sprzedaje i testuje Audio - tak ?
pozdrawiam

TAK!
1.Co do prestiżu ....czy może chodzi jednak Tobie o dźwięk?, bo już się pogubiłem!:)

2.IMHO ...Yamaha NS, Dali Concept i JBL "E" i "ES" to marketowe boxy i porównywanie ich do Paradigmów, (seria Monitor, Studio) czy Dali Ikon jest nieporozumieniem.
Ciekawostka:
W/g badaczy rynku to właśnie JBL są "najbardziej prestiżowe" w opinii polskich kllientów :D ,a jak jest naprawdę to poczytaj jeszcze te forum i inne... to znajdziesz przeróżne oceny ludzi zaangażowanych w rozwój "audio" w kierunku najwyższej jakości. Czołową i barwną postacią jest "don111" (wybacz exelencjo!;) ), który określił JBL ( E i ES) jako "mózgotrzepy"....z czym trudno się dla wielu zgodzić.... ale w/g mnie... to są jednak ...."sieczkobrzęki" :) :) :) Jak widzisz ilu ludzi?, to ... tyle opinii :bober: (częściowo zbieżnych)......eh!:roll:

Ostatnia edycja:

amazon

New member
ok , rozumiem ... Pamietam Paradigm jako potege dzwieku i idealna alternatywe dla osob ktore mialy ochote zbudowac kino ale takze sluchac zwyklego stereo ( kika razy mialem przyjemnosc slyszec monitory v5) Pamietam Paradigm takze jako glosniki drogie i bardzo zle dopracowane w kwesti wygladu a takze to ze dystrybutor ostro lecial w kulki na naszym rynku . "Prestiz '' to sprawa drugorzedna dla mnie , najwazniejsze jest zadowolenie , widzialem/slyszalem wiele zestawow nawet takie po 60 tys ( sklep Audiofil-A w Bialymstoku) i roznie to bywalo z wrazeniami. Kazdy ma swoje preferencje i powinien sie ich trzymac z tego co przeczytalem Imalas proponuje marki majace znakomita prase takze audiofilska a nie masowke ktora jest firmowana super logo i historia firmy , jednak jesli mialbym szukac rozwiazan typu Paradigm oraz w tym segmencie cenowym skusilbym sie raczej na propozycje amerykanskiego Definitive Technology ktory MOIM ZDANIEM zjada Paradigm na sniadanie a nie do konca szukam takiego brzmienia.
Mam jak napisalem na cale kino przeznaczone okolo 8 tys z kablami ( nagrywarka Pioneer LX60 , amplituner plus system 5,1) wiec sadze ze w Paradigm , MA sie raczej nie wyrobie , stad szukanie zlotego srodka - DALI , JBL , Wharfedale DIAMOND .
pozdrawiam,

A co byscie powiedzieli na B&W ,KEF'a i ELAC wiem z to inna polka cenowa ale moze przekonam sie do wiekszego wydatku , szczegolnie ciekawi mnie twoje zdanie imalas wydajesz sie byc bardzo opiniotworczy :eek:k: a do tego zorientowany. Jak pisalem wczesniej potrzebuje takze rady odnosnie amplitunera ( docel to Pioneer bo taka bedzie nagrywarka i jest juz plasma tej marki w domu ) .
Tak czy inaczej czekam na opinie - a moze masz cos jeszcze do zasugerowania ?
pozdrawiam serdecznie !:)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

imalas

Member
W tym kraju , w którym ...kupujemy najdroższe kolumny i amplitunery w Europie, a może i świecie, to najbardziej "opiniotwórcza i zorientowana" jest Gazeta Wyb...iórcza, czy jakoś tak podobnie...:D

Marki kolumn, które zapodałeś możesz już tylko sam ocenić OSOBIŚCIE, dokonując tzw. odsłuchów i wybrać te, które niekoniecznie są efektowne w grze (tzn. że są wyjątkowo analityczne i wybrzmiewają długo itd.), ale te wybierz, które dosłownie "nie męczą" przy długotrwałym odsłuchu np.minimum jedna godzina. Do odsłuchów weź swoje ulubione b. dobrze znane płyty i tylko takie! Poproś w salonie ""audio" o przygotowanie Twojego przyszłego amplitunera, a nie tylko wzmaka stereo i to z górnej półki! (tak jest zazwyczaj, różnica oczywiście będzie ...sam ocenisz jaka!:) Moje sugestie odnośnie gry tych zestawów nic nie wniosą, bo każdy słyszy inaczej, ale pewnie zorientowałeś się, że jestem posiadaczem zestawu MA Bronze 5.0 , które w/g mnie był najbardziej uniwersalny i miał to coś!:eek:k: Pamiętaj o wygrzaniu kolum (około 100-150 godzin spokojnej pracy, bez popisów jaki to super dźwięk:) ) oraz "wygrzaniu" kabelków około 50 godzin. Reszta wskazówek po odsłuchu!....oczywiście pytaj do woli! ....czekamy na relację! W AudiofilA mają fronty "dyżurne" tj.Kefy iQ7, te są za małe, potrzebujesz iQ9. B&W grają podobnie do MA, ale MA za ....mniejszą kaskę!!!:) :) :) TYLE! Elac-ów nie polecam, bo nie znam nowych modeli np. seria 240...podobno ma "kosmiczny" dźwięk z "kryształowych" głośników za nieziemską kasę......eh!

Ostatnia edycja:

Banned
Heh I Luuf KEFy i jakby ktos mnie z nich okradl znalazlbym gno... nawet w Ugandzie i spral mu du... :p a powazniej - swietne brzmienie w zaleznosci czego sie oczekuje, dla mnie bajecznie muzykalne :) Tylko czekam na sponsora i pozadny wzmak do nich :eek:k:

amazon

New member
ok , dzieki Panowie . Teraz pozostaly tylko odsluchy... i ewentualne decyzje . BTW Imalas skad wiesz ze w Audiofilu maja tylko iQ7 jestes z Bialegostoku ?
pozdrawiam

Do góry