Jakie DVD proszę o pomoc.

iwanex

New member
Mam taki mętlik że nie wiem co robic. Pomóżcie proszę. Obecnie mam dvd tylko z euro i samsunga z serii r41b. Czy kupowac cos co ma progresive scan i komponent i wyzsze wartosci dla przetwornika video czy pakowac kasę na hdmi (ktore rzekomo w tanich odtwarzaczach nic nie daje a do tego ma czasami gorszy przetwornik) aha mam 600 zł. Nie słucham muzyki i nie ogladam DIVx. Serdeczne dzieki mistrzom tematu.

mzdral

New member
Dvd

Suma 600 PLN to trochę niewiele jeśli patrzeć pod kątem czegoś więcej niż DVD (mam na myśli DVD z HDD). Pozostaje zatem DVD o lepszych parametrach. W chwili obecnej pozostaje chyba Allegro lub promocje. Przeglądałem przed chwilą wymieniony wcześniej portal aukcyjny i znalazłem Denona 1720. Ma złącze HDMI, funkcja Progressive Scan, odtwarza DivX oraz posiada przetwornik C/A wideo 54 MHz i 24-bitowy przetwornik C/A audio 192 kHz (Burr Brown PCM1782) ---[informacje wycięte z opisu aukcji]. Podobnież otrzymał 5 gwiazdek w 'What Hi-Fi?' nr 10/2005. Sama firma cieszy się dobrą renomą. U większości sprzedawców jest w cenie 800PLN, ale jest jedna aukcja do piątku gdzie licytowana kwota jest poniżej 600PLN (być może prywatny import z kraju sąsiedniego). Patrzyłem jeszcze na nowość Harmana HK23 ale cena zaczyna się od 760 i wzwyż. Może inni będą mieli jakieś propozycje...:rolleyes:

DarekM

New member
Ja mam Thompsona DTH 255. Ma progresive scan, ma czytnik kart pamięci, ma HDMI. Kosztuje 499. Jak za te pieniądze, to jestem bardzo zadowolony. Sprawdź jeszcze Samsunga 950 - jest teraz na topie.

P.S.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten mój Thomson ma upscaling, czy nie ma? Bo sam już nie wiem :D

Pozdrawiam
Darek

goombi

New member
Philips Plasma-TV 42PF9967 + dvd

DarekM napisał:
Ja mam Thompsona DTH 255. Ma progresive scan, ma czytnik kart pamięci, ma HDMI. Kosztuje 499. Jak za te pieniądze, to jestem bardzo zadowolony. Sprawdź jeszcze Samsunga 950 - jest teraz na topie.

P.S.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy ten mój Thomson ma upscaling, czy nie ma? Bo sam już nie wiem :D

Pozdrawiam
Darek

no wlasnie do tego telewizorka jakie dvd polecacie?, rezolucja 1024x1024,czy dvd z upscalingiem to bedzie dobry wybor? a co powiecie na to ?http://www.consumer.philips.com/consumer/catalog/catalog.jsp?fhquery=fh_secondid%3Ddvp9000s_00_gb_consumer%26fh_location%3D%2F%2Fconsumer%2Fen_GB%2Fcategories%3Ccatalog_gb_consumer%2Fcategories%3Chome_audio_video_gr_gb_consumer%2Fcategories%3Cdvd_players_recorders_ca_gb_consumer%26&productId=DVP9000S_00_GB_CONSUMER&activeCategory=DVD_PLAYERS_RECORDERS_CA_GB_CONSUMER&fredhopperpage=detail.jsp&language=en&country=GB&catalogType=CONSUMER&proxybuster=MBVSB2OF5R0VPJ0RMRCSHQVHKFSESI5P

TiNiO

Member
Powiem ci ze ja nei mam przekonania do HDMI w DVD z tej średniej pułki (do 800 zł) z tego co słyszałem złacze HDMI w w/w DVD dziął gorzej niż RGB a to dlatego ze takie DVD nie psiadają sprzętowych procesorów ( czy jakos tak) a jak wiadomo TV podczas podłczenia HDMI automatycznie wyłacza wszystkie systemy wspomagania i jakość bedzie porównywalna z RGB , ja bym ci polecił Panasonic DVD-S97 jest to świetne DVD z HDMI i wogóle ful wypas ;) tylko e cena tego sprzetu to 1350 zł ;/ .

iwanex

New member
Dzieki TiNiO ale tyle kasy nie mam. A co sądzisz o Komponencie i dobrym przetworniku Video np 108Mhz/12 bit + progresywny skan. Czy to mi polepszy obraz w stosunku do obecnego RGB.

boger7

New member
Jakie DVD

W rozsądnej cenie polecam w kolejności:
1) panasonic DVD S49 za; wyjscie komponent z HDCD (przetwornik video 108MHz/12bit PAL progressive scan), b. dobry obraz , cena od 350-400, przeciw - brak HDMI
2) samsung HD-850 i HD-950 mimo teoretycznie gorszego przetwornika video (54MHz/10bit) bardzo dobry obraz po HDMI, ceny za starszy model 850 od 480zl, za 950 od ok. 650, oba posiadaja scalery video, przeciw nic za takie ceny
3) denon DVD-1920 super obraz po HDMI i po komponencie (przetwornik C/A wideo 12 bit / 216 MHz), swietny scaler, markowy procesor skanowania progresywnego Faroudja DCDi FLI-2301, male przeciw cena sklep ok. 1600, allegro od ok.1000zl, ale cena i tak swietna za jego mozliwosci.
Wszystkie te modele odtwarzaja rowniez format DIVX , jak nie potrafie ocenic bo nie uzywam, sa zgodne z HDCD. 1 i 3 sam posiadam, samsunga HD-950 ma moj znajomy wiec sa to moje wlasne oceny. Moja opinia jest taka, ze kupujac obecnie DVD warto troche doplacic za HDMI bo to juz prawie standart w sprzecie. Chociaz obraz uzyskiwany ze zlacza komponent wg mojej skromnej oceny niewiele odbiega jakoscia od cyfrowego sygnalu z HDMI. Ogladajac filmy na plazmie 42" Fujitsu stwierdzilem w przypadku denona lekkie ocieplenie barw na komponencie, na hdmi obraz wydaje sie b. ostry ale ciut zimniejszy, ale to tylko moje subiektywne wrazenia.
Pzdr. Boger

Do góry