Jakie DVD
W rozsądnej cenie polecam w kolejności:
1) panasonic DVD S49 za; wyjscie komponent z HDCD (przetwornik video 108MHz/12bit PAL progressive scan), b. dobry obraz , cena od 350-400, przeciw - brak HDMI
2) samsung HD-850 i HD-950 mimo teoretycznie gorszego przetwornika video (54MHz/10bit) bardzo dobry obraz po HDMI, ceny za starszy model 850 od 480zl, za 950 od ok. 650, oba posiadaja scalery video, przeciw nic za takie ceny
3) denon DVD-1920 super obraz po HDMI i po komponencie (przetwornik C/A wideo 12 bit / 216 MHz), swietny scaler, markowy procesor skanowania progresywnego Faroudja DCDi FLI-2301, male przeciw cena sklep ok. 1600, allegro od ok.1000zl, ale cena i tak swietna za jego mozliwosci.
Wszystkie te modele odtwarzaja rowniez format DIVX , jak nie potrafie ocenic bo nie uzywam, sa zgodne z HDCD. 1 i 3 sam posiadam, samsunga HD-950 ma moj znajomy wiec sa to moje wlasne oceny. Moja opinia jest taka, ze kupujac obecnie DVD warto troche doplacic za HDMI bo to juz prawie standart w sprzecie. Chociaz obraz uzyskiwany ze zlacza komponent wg mojej skromnej oceny niewiele odbiega jakoscia od cyfrowego sygnalu z HDMI. Ogladajac filmy na plazmie 42" Fujitsu stwierdzilem w przypadku denona lekkie ocieplenie barw na komponencie, na hdmi obraz wydaje sie b. ostry ale ciut zimniejszy, ale to tylko moje subiektywne wrazenia.
Pzdr. Boger