Jakie czynności należy wykonać aby w TV Sharpa LE 830 korzystać bez problemów z napis

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jakie czynności należy wykonać aby w telewizorze Sharpa LE 830 korzystać bez problemów z napisów na filmach.

Nie jest to czasochłonna metoda dodawania napisów na obraz a napisy można włączać i wyłączać z poziomu pilota:

1. napisy muszą być w formacie SRT do konwersji używałem programu Subtitle Edit 3.2, bulid 31684 (format pliku raczej dla tego TV nie jest ważny, czy UTF8 czy ANSI)
2. mkvtoolnix 5.3 (mkvtoolnix -- Matroska tools for Linux/Unix and Windows) to jest program który dodaje między innymi napisy do MKV (ale można też dodawać i zmienić między innymi ścieżki dźwiękowe)
- standardowo dodajemy plik MKV (działo to też na AVI i MP4 - może też na innych ale nie próbowałem)
- po tym dodajemy plik SRT (można dodawać ich wiele) - w GENERAL TRACK OPTIONS można zmienić język na PL (ale nie ma to znaczenia) i można wymusić włączenie napisów przy odpalaniu filmu (DEFAULT TRACK FLAG - YES)
- no i dajemy "start muxing" (w zależności od wielkości pliku trwa to 20sek (film 700mb) -film nie jest w żadnym przypadku przekodowywany!

Film avi/mp4 bedzie zapisany z rozszerzeniem mkv ale dla TV nie ma to znaczenia - działa normalnie

I teraz kolejny problem tego TV to nie czytanie formatu dźwięku DTS (działa tylko AC3)
program bardzo prosty MKV2AC3 MKV2AC3 1.03.03 - VideoHelp.com Downloads
jedyne na co trzeba uważać to sprawdzać czy przy konwersji nie wycina dodanych napisów
konwertowanie trwa w przypadku MKV kilkanaście minut

Działa testowane na LC-40LE830E z ostatnią aktualizacją
pozdrawiam
Daniel Burzyński

zbyszek82

New member
Ja juz dawno odkrylem ten program do wmukdowania napisow Mkvtoolmix.
Wszystko bylo by fajnie gdyby nie fakt ze po konwersji moj sharp czyta plik w zwolnionym tempie. Za to napisy jako jedyny dodaje prawidlowo brak opoznien jak w przypadku aviaddsub.
Moj plik wsadowy to avi ktory chodzi bez problemow przed konwersja.
W programie ustawiam tylko jezyk napisow i tyle.
Jakis pomysl dlaczego u mnie wolno idzie obraz mkv?

zbyszek82

New member
Odkrylem ze jezeli plikiem zrodlowym jest avi to po konwersji film wolno sie odtwarza.
Wszysto jest oki jezeli plik zrodlowy to mp4. Film mkv i napisy smigaja jak nalezy.
Tylko dlaczego z avi tak sie dzieje?

Do góry