Jaki zestaw do takiego pokoju?

KaDet

New member
Na wstępie małe uściślenie - my się nie kłócimy tylko wyrażamy swoje poglądy:)

To największe spłaszczenie na jakie mnie stać więc proszę o wyrozumiałość
25% ceny zestawu to ampli
25% ceny zestawu to przednie
25% ceny zestawu to subek jak mniej to na korzyść przednich
25% ceny zestawu to reszta przy tym poziomie cenowym jako centralny spokojnie wystarczą głośniki TV
Jak napisałem to spłaszczenie ale ekstremalne pomijanie tych proporcji to wywalanie forsy w błoto

No tu to się z Tobą nie zgodzę nigdy. Załóżmy bowiem, że zakupie amplituner za 1000 złotych co w amplitunerach będzie skrajnie mało to wg Twojego obliczenia powinienem wydać kolejny 1000 na fronty, następny na SUBA i jeszcze jeden na "resztę" (cokolwiek by się w tym mieściło ale nie zakładam, że baterie do pilota tylko np. okablowanie) - dla mnie to skrajna dysproporcja. Kolejną sprawą jest jak piszesz wykorzystanie głośników TV jako centralny - a niby jak zamierzasz to osiągnąć?? Wykorzystując jeden kanał z wyj. multi-channel 5.1??. No i jakim cudem w sprzęcie za 4000:!: wystarczające będą głośniki TV:?:

mogę przyjąć zakład że lepiej zagra jak wydam 1k PLN na ampli a 3k PLN na głośniki
niż 2k PLN na ampli i 2k PLN na głośniki :idea:
Taka dysproporcja to porażka na starcie. Ale to tylko moje zdanie

...zbytnie uproszczenie bo zależy co kupisz. W głowie mam wiele przykładów, że na pewno przegrał byś zakład:) Pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanko, czy gdybym wziął pod uwagę taki zestaw Mission M33i ewentualnie M34i do tego M30i i centralny M3C2i to w moim mieszkaniu obyło by się bez suba czy mimo wszystko sub musiał by być?

No to wykonałeś zwrot w akcji:D Jeśli chodzi o jakość tych głośników to się nie wypowiem bo nie zwykłem ssać z palca informacji a jest tu wielu na tym forum co mogą coś powiedzieć na ich temat ale jeśli chodzi o SUBa to zwróć uwagę, że nawet Ci co mają bardzo dobry sprzęt 5.0 i tak piszą, że w niedalekiej przyszłości chcą dokupić SUB. Po prostu jeżeli zależy Ci na basie to takiego efektu jaki daje subwoofer (aktywny oczywiście) nie uzyskasz na kolumnach. Pozdrawiam

Cyborg65

New member
KaDet

Chcesz powiedzieć że do ampli za 1k PLN wystarczy spokojnie przód sub centralny i tył za 1kPLN
Założę się że nie dałbyś rady tego słuchać. Napisałem dosyć wyraźnie spłaszczam do bólu.
i nie wiem skąd pomysł że coś oceniam. Też posługując się twoim porównaniem sub za 0,25k PLN musi dawać. Przyjmowanie skrajności to raczej kiepski pomysł. I śmiem zakładać że jeśli za ampli zapłacisz 2k PLN to zagra nieporównywalnie lepiej na reszcie za 5k PLN niż za 2k PLN więc nie wykorzystasz potencjału ampli i wywalisz kasę w błoto.
Co do centralnego naprawdę nic ci nie świta? musiałeś słyszeć o pre-out jak do suba , a za kasę o której rozmawiamy to może jeden głośnik do THX bo dopiero tam jest on istotny a samą gadkę usłyszysz w głośnikach TV bez problemu.
Pozdrawiam :D
PS
Nie wiem po co się targować weź jakikolwiek dogi zestaw kina rozłóż go na elementy i napisz co wyjdzie, mowa o rozkładzie cen żeby nie pozostawić wątpliwości.

Ostatnia edycja:

KaDet

New member
Chcesz powiedzieć że do ampli za 1k PLN wystarczy spokojnie przód sub centralny i tył za 1kPLN
Założę się że nie dałbyś rady tego słuchać. Napisałem dosyć wyraźnie spłaszczam do bólu.

Nigdy tak nie napisałem, że do ampli za 1k PLN wystarczy spokojnie przód sub centralny i tył za 1kPLN. Ja właśnie jestem przeciwnikiem takich uproszczeń jakie zastosowałeś bo to się nie sprawdza - o tym pisałem wcześniej.

W jakim w takim razie przedziale cenowym przedstawione przez Ciebie "spłaszczenie" ma sens?? Jak sam zauważyłeś przy amplitunerze za 1000 PLN nie ma to sensu a za ile wg Ciebie powinienem kupić SUB do np. amplitunera Onkyo RDC-7.1??:smile: Pzdr.

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

Odnosi się to do tego aby ostrożnie pchać kasę w ampli bo głośniki i tak postawią barierę.
Jeśli chcesz znać moje naprawdę prywatne zdanie to kupowanie suba poniżej pow 10" i 100W,
raczej ogólnie mija się z celem. Na pytanie jaki sub, pewnie to osobiste preferencje ale w basach na półce cenowej o której rozmawiamy ja osobiście kombinowałbym w stronę Magnata.
Dla jasności to moje prywatne zdanie i całkowicie prywatne preferencje i w 100% rozumiem że komuś bardziej podchodzi charakterystyka mp JBL
PS
prosiłem o omijanie porównań ekstremalnych urządzeń
No to sprawdź co to za głośniki przednie do RDC-7.1
to akurat składała profesjonalna firma więc to nie moje chore tendencje
Bez względu na cenę - Kino Domowe - Magazyn DVD
A swoją drogą to piet_83 powinien sam napisać w co będzie celował jeśli mowa o ampli bo jak tu cokolwiek rozważać.
co do jakichkolwiek proporcii ciut uściślę z odniesieniem do cen
ampli 1500-2000 Przody 2000-2500 sub 1000-1200 reszta można myśleć po mojemu mniej istotna ale bez przesady tak w górę jak i w duł

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
A swoją drogą to piet_83 powinien sam napisać w co będzie celował jeśli mowa o ampli bo jak tu cokolwiek rozważać.
co do jakichkolwiek proporcii ciut uściślę z odniesieniem do cen
ampli 1500-2000 Przody 2000-2500 sub 1000-1200 reszta można myśleć po mojemu mniej istotna ale bez przesady tak w górę jak i w duł

Taka opcja była by na pewno idealna ale dla mnie to już za dużo. Moje preferencje to ampli 1500zł i zestaw głośników 2000zł i to już jest naprawdę maks maks i jeszcze raz maks jaki mogę wydać bo to i tak już o 1000zł więcej niż planowałem. Najszczęśliwszy bym był zamykając się w 3000zł. Co do Ampli hmm sam nie wiem myślę że w grę wchodzą chyba Yamaha RX-V465 ewentualnie RX-V565 ale chyba z przewagą na niższy model bo jak pisałem ani 7.1 ani skalowanie analogowego sygnału nie są mi potrzebne, w grę wchodzi też Onkyo TX-SR508 (bo myślę że nie ma sensu teraz już kupować 507 prawda?) a z kolei w Onkyo TX-SR308 chyba nie warto inwestować prawda? No i zostaje jeszcze dobrze oceniany Pioneer VSX-819. Także całkowity mętlik w głowie choć wnioskując po opiniach któregokolwiek z wymienionych modeli bym nie kupił powinienem być zadowolony. Co do głośników co raz bardziej chodzą mi po głowie podłogowe i może wtedy zdecydował bym się na 5.0 a sub może w jakiejś przyszłości. Także ponawiam pytanie odnośnie takiego zestawu: Mission M33i ewentualnie M34i do tego M30i i centralny M3C2 co o tym myślicie ? Czy da rade bez suba w nie zadużym mieszkaniu jak moje?

edit: no właśnie a co można sądzić o tym Onkyo TX-SR308 z informacji których nie ma za dużo wynika że to lepszy model niż zeszłoroczna 307. Czy można go w ogóle porównać z Yamaha RX-V465 ?

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
hanti

Wiesz czysta krytyka to wygodna pozycja,może powiedz co o tym sądzisz?

Mission M33i
Znaleziono w 19 sklepach w cenie od 449,00 zł do 1198,00 zł.
Mission M34i
Znaleziono w 18 sklepach w cenie od 720,00 zł do 1798,00 zł.
Mission M3C2
Znaleziono w 2 sklepach w cenie od 799,00 zł do 799,00 zł.

Jak coś kupi to tak zostanie dokupienie z czasem coś rozwiązuje
W takim zestawieniu 8k PLN na centralny?
Powtarzam raz jeszcze olej centralny wpompuj w przody.
tyły też raczej tańsze na korzyść przodu
Odsłuchaj w sklepie Mission M34i a następnie coś co kupisz za te dodając cenę centralnego.
bez problemu złapiesz o co chodzi.
Oczywiście to mój punkt widzenia i cena nie jest żadnym parametrem ale jak masz na coś parę złoty więcej to przy starannym wyborze osiągniesz naprawdę sporo.

Na pewno w tym układzie bez suba w filmach sporo tracisz .
I nic tego nie zmieni a na pewno nie głośniki
Pozdrawiam :idea:
ps
Cytat
Taka opcja była by na pewno idealna ale dla mnie to już za dużo
Przez to na samym początku napisałem ampli i dwa przody post 7
Czyli wolnego a później oberka

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
ok dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem, pomoc i dyskusje.

decyzję podjąłem taką że chwilowo wstrzymuje się z zakupem na okres wakacji jak wrócę z urlopu będę decydował, zresztą teraz na dniach mają wejść nowe amplitunery więc na pewno warto chwilkę poczekać.

po dokładnym przemyśleniu sprawy jednak muszę sobie darować kolumny podłogowe i wrócić do pierwotnego planu.

na chwile obecna podejrzewam że będzie to taki zestaw: Yamaha RX-V467 i Kef KHT1005.2 ale jeszcze zobaczymy może zmienię zdanie ;)

killpit

New member
Myślę że powinniście dać koledze propozycję a nie wywody tak dla ścisłości :)
Natomiast moja propozycja dla ciebie to Onkyo 507 lub 577 i Klipsch HD500 sub. jest bardzo ważny w takim zestawie a dobrze wiemy że klipsch robi jeden z lepszych na rynku w swojej klasie cenowej.

tacim

New member
hm a co na 35m2 widzicie juz powoli mysle o zakupie 2 kolumn reszta pozniej. Tak myśle kole 2koła za fronty może 2,5 i 1,5 na amplituner. 50tv,30gry,20 muza głownie radio czasem imprezka

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

Myślę że bardzo rozsądnie podchodzisz do sprawy.
J jestem niemal pewien że jak spokojnie wybierzesz głośniczki w tej cenie, to osiągniesz co najmniej bardzo przyzwoity rezultat.
Najważniejsza uwaga, nie patrz na firmę, to droga donikąd ma grać.
Mogło się wiele zmienić bo od czasu kiedy kupowałem sprzęt sporo minęło, ale w owym czasie głośniki np Onkyolub Yamo w tej cenie, grały po prostu żałośnie
Tak trzymaj pozdrawiam.:eek:k:

Ostatnia edycja:

tacim

New member
masz rację tylko nie wiem jak podejść do tematu byłem na odsłuchu i przewaliłem chyba z 10 kolumn ale żadna mnie nie powaliła na kolana :)

Cyborg65

New member
tacim

Problem w tym że to co podoba się mi nie musi komuś, to mocno indywidualna cecha.
Przynajmniej możesz teraz uświadomić kolegów jakie są różnice brzmienia w obrębie jednej ceny.
Jest naprawdę bardzo ciężko cokolwiek polecać ja w swojej klasie cenowej wreszcie trafiłem na Tonsila biły resztę na głowę, ale to było dawno. Zajęło mi to sporo czasu i zachodu. Jak naprawdę nic nie znajdziesz to pomyślimy dalej. Zresztą mieszkam w Warszawie i sklepów jest pod dostatkiem postaram się gdzieś zajrzeć.
Pozdrawiam. :eek:k:

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

Chyba zrozumiałem twój dylemat fajans fajans fajans czyli nic się nie zmieniło.
Na szczęście nie do końca, zniechęcony propozycjami większych sklepów postanowiłem zajrzeć
do takiego małego "na uboczu" i muszą powiedzieć że wreszcie usłyszałem coś przyjemnego dla ucha.
Bez dyskusji facet podłączył to co polecił w omawianej cenie, pierwsze wrażenie wysoko coś dziwnie nisko to samo zwróciłem na to uwagę sprzedawcy oczywiście prywatny pawilon więc facet jest fanatykiem pokazuje zaślepki bo właśnie je zdjął głośniki jeszcze nie chodziły wszystko jasne. Po paru minutach wrzucamy właściwy test i miłe rozczarowanie doły bardzo przyzwoite u góry naprawdę nieźle. Proszę gościa o coś bardziej dynamicznego, odpalił 50cent i usiadłem. W bardziej dynamicznej muzyce inny efekt klasyka raczej odpada ale prawdziwy problem zacznie się kiedy przyjdzie do tych głośników dokupić suba, przynajmniej ja tak myślę. Ogólne wrażenie to jakbym słuchał czegoś ze znacznie wyższej półki cenowej . Nie mam pojęcia gdzie mieszkasz w Warszawie sklepik mieści się w pasażu Wileńskim. Raczej mało znana firma Sound pover głośniki o jakich rozmawiamy to
Cerwin Vega VE 12 masz link na stronę dystrybutora. W tej klasie cenowej zdecydowanie polecam.

Cerwin-Vega Home - SoundPower - Sklep - Car Audio Home Audio
Pozdrawiam:eek:k:

killpit

New member
C.V. Świetne głośniki tylko za jaką kaskę?
Dali Concepty grają przyzwoicie,Monitor Audio BR,Canton GLE ewentualnie Chrono,Celestiony,....
Tylko Pamiętaj że ampli za 1500zl. nie może być do dobrych głośników,ale zdecydowanie w dobrym kierunku idziesz zakup 2 głośników dobrych to najważniejsza rzecz.Ponieważ słuchając muzyki masz czuć przyjemność a nie męczarnie i zgodzę się z cyborgiem, nie zawsze patrz na markę.
Natomiast KODĘ sobie podaruj naprawdę :blagam:
Pozdro...:bober:

Cyborg65

New member
Witam

Starałem się szukać w cenie wyznaczonej przez kol tacim, tj do 2500
Trochę posłuchał i nic ja przy okazji też.
Te na pewno grają i raczej o to chodziło .
Pozdrawiam.:D

Ostatnia edycja:
Do góry