Jaki zestaw do takiego pokoju?

piet_83

New member
Witam wszystkich użytkowników. Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego kina domowego, dlatego chciałbym zapytać o radę bardziej doświadczone w tym temacie osoby gdyż mam do rozstrzygnięcia kilka nurtujących mnie pytań. Krótkie wyjaśnienie do dołączonego zdjęcia pokoju, przestrzeń taka typowo telewizyjna to 330cm na 235cm czyli około 8m2, ale cały salon z aneksem kuchennym to 27m2. Czerwone punkty to jak się domyślacie plan rozmieszczenia głośników. Zastosowanie procentowo będzie wyglądało mniej więcej tak: 40% xbox360, 40% filmy, 20% muzyka (głównie radio). Zaznaczam, że nie jestem audiofilem więc nie mam jakiś wygórowanych wymagań, ale wiadomo skoro wydaje zarobione pieniądze chciał bym je wydać rozsądnie. Skoro mowa o pieniądzach na całość czyli amplituner i zestaw głośników chciałbym wydać około 2500zl. Blu-ray dojdzie w przyszłości. Jeśli chodzi o amplituner myślałem o modelu Yamaha RX-V465 myślę że będzie to ciekawa propozycja jak na moje wymagania. Pierwsze pytanie czy do takich zastosowań jak pisałem to dobry sprzęt? Wiadomo że to zakup na lata więc może dozbierać trochę i kupić coś z ciut wyższej półki np. RX-V765, ale skoro nie planuje systemu 7.1 jest sens płacić te parę set złotych więcej? Czy te modele różnią się aż tak kolosalnie? Nie wykluczam też innych modeli jak ONKYO TX-SR507 lub PIONEER VSX-819 bo czytałem, że to też dobre amplitunery. Teraz przejdźmy do tego co nurtuje mnie najbardziej i gdzie potrzebuje największej pomocy – głośniki. Nie mam zielonego pojęcia na co się zdecydować. Raczej wolałbym żeby były to głośniki nie dużych wymiarów ze względu na małą ilość miejsca w pokoju, które mógłbym umieścić na stojakach np. taki zestaw JBL SCS178 czyli typowe 5.1, ale może do takiego pokoju wystarczył by zestaw bez subwoofera 5.0? Jak uważacie? Druga sprawa, że to mieszkanie w bloku i nie chciałbym subwooferem wkurzać sąsiadów, ale na pewno nie będzie to argument żeby ewentualnie z niego zrezygnować ;) . Jeśli bez to najlepiej były by nie duże wymiary tych głośników bo boje się że na podłogówki jako centralne nie bardzo będę miał tam miejsce. Proszę Was o poradę wraz z konkretnymi propozycjami i z góry dziękuje.

Attachments

• glosniki.jpg
    glosniki.jpg
    59,6 KB · Wyś: 1433

Irasiad

New member
Niestety bez subwoofera się nie obejdzie,zwłaszcza przy tych małych głośnikach.
I dozbieraj na tę Y-765.

piet_83

New member
ok subwoofer to nie problem czyli będę szukał zestawu 5.1 poprostu chciałem poznać opinie osób obeznanych w temacie.

Czemu uważasz żeby dozbierać do Yamaha RX-V765 rozumiem że to wyższa półka i w ogóle ale czy do zastosowań jak pisałem naprawdę będzie to lepszy wybór dla mnie? Czy różnica między tymi ampli jest tak duża i zauważalna dla normalnego użytkownika? Przypominam że nigdy nie będę rozbudowywać do systemu 7.1 . Aha a skoro już ewentualnie RX-V765 to może lepiej Denon AVR-1910?

I jeszcze może jakieś propozycje głośników 5.1 odpowiednie do takiego pomieszczenia.

KaDet

New member
Posiadam RX-V465 wraz z JBL SCS 178

Niestety bez subwoofera się nie obejdzie,zwłaszcza przy tych małych głośnikach.
I dozbieraj na tę Y-765.

Co do pierwszej części wypowiedzi to jak najbardziej się zgadzam ale... też mnie interesuje dlaczego sugerujesz dozbieranie do Y765? Skąd wiesz, że różnice między tymi dwoma amplitunerami będą istotne dla "piet 83"?. Jedna różnica na pewno będzie istotna - CENA a tego to już nie wszyscy przeskoczą. Jakim niby cudem można się zmieścić w cenie 2.500 amplitunerem Y765 wraz z dobrymi głośnikami?

"piet 83" - Nie sugeruje co masz wybrać ale ponieważ niedawno zakupiłem RX-V465 wraz z wymienionymi przez Ciebie JBL SCS 178 proponuję abyś przeczytał parę słów o takim zestawieniu: http://www.hdtv.com.pl/forum/amplitunery-av/52206-yamaha-rx-v465-plus-jbl-scs-178-a.html Jeśli miał byś jakieś dodatkowe pytania chętnie odpowiem. Pozdrawiam

piet_83

New member
najpierw podziękuje za zainteresowanie tematem i pomoc

kiki: ciekawa propozycja muszę się jej przyjrzeć z bliska.

KaDet: czytałem Twoja opinie jeszcze przed napisaniem tego tematu i w sumie od niej zaproponowałem swój zestaw, tylko nie bylem pewien czy w moim mieszkaniu się również sprawdzi.

teraz nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa powiedzmy, że troszkę nadszarpnął bym budżet i z 2500zł zwiększył go do 3000zl to co jest lepszym rozwiązanie dołożyć tą kwotę do ampli i wybrać model wyższy np. wspominaną nie raz tu Yamahe RX-V765 czy może lepiej pozostać przy niższym ampli a dołożyć do głośników i wybrać powiedzmy tą propozycje HKTS11 ???

Cyborg65

New member
Witam

Poruszasz się po bardzo cienkiej linie którą tworzy cena.
Przy takich pieniądzach poszedłbym w ampli i dwa głośniki.
Powoli dokupisz suba i resztę, nie zrozum mnie żle nie jestem audiofilem ale jedna zasada w audjo jest pewna. głośniki przednie nie mają prawa w praktyce być tańsze od ampli
(w sumie nie powinny być tańsze jak wzmacniacz ale to jeszcze gorzej w tym wypadku)
Jak dokonasz zakupów w/g tej prostej zasady bo rozumiem że chcesz coś poskładać.
A moja osobista rada to się nie spiesz.
albo postaw pytanie inaczej
Jak rozsądnie wydać 3k PLN na zestaw 5:1 bo mam wrażenie że kupując ampli czy głośniki z drugiej ręki osiągniesz 5krotnie lepszy efekt w tych widełkach cenowych.
Często bywa że ktoś coś sprzedaje nie dlatego że jest złe ale sąsiad kupił lepszy.
Pewnie tu koledzy wspomogą linkami.
Pozdrawiam :banned:

KaDet

New member
teraz nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa powiedzmy, że troszkę nadszarpnął bym budżet i z 2500zł zwiększył go do 3000zl to co jest lepszym rozwiązanie dołożyć tą kwotę do ampli i wybrać model wyższy np. wspominaną nie raz tu Yamahe RX-V765 czy może lepiej pozostać przy niższym ampli a dołożyć do głośników i wybrać powiedzmy tą propozycje HKTS11 ???

Nie miałem takiej przyjemności żeby posłuchać RX-V765 i HKTS 11 więc nie chcę tu dokonywać żadnej oceny. Myślę jednak, że ani z HKTS 11 lub też z JBL SCS 178 nie wykorzystasz ogromnych możliwości dźwiękowych RX-V765. W związku z blokiem i sąsiadami nie wykorzystasz również jego mocy:). Zresztą jeśli o moc chodzi to RX-V465 również nie przybliży Cię do sąsiadów:grin:. Oczywiście nie zniechęcam Cię do kupna ale wszystko zależy czego od tego sprzętu oczekujesz i czy planujesz go jakoś modyfikować w przyszłości (może przeprowadzka?:wink:).

Jeśli zaś o głośniki chodzi to propozycja kiki jest bardzo ciekawa ale czy rzeczywiście spisze się lepiej od JBL SCS 178 tego nie jestem pewien. Dla mnie drewno to drewno - zawsze ma inne brzmienie. Różnica cenowa też nie powinna sugerować co wart jest dany zestaw - to są zupełnie inne firmy. Testowałem JBL bez włączonego SUBa i muszę przyznać, że sam dźwięk satelit jest całkiem poprawny - nie sądzę, że satelity z HKTS 11 z wyłączonym SUBem będą miały ładne brzmienie... dlaczego o tym piszę? - bo uważam, że każdy element ma wpływ na efekt końcowy.
Fakt również taki, że jeśli zależy Ci na tym aby głośniki zajmowały jak najmniej miejsca to propozycja kiki będzie zdecydowanie lepsza. W JBL zarówno satelity jak i centralny to już "małe kolumienki".

P.s. Jeśli rozglądasz się za Yamahami weź również pod uwagę RX-V565. Wiem, że nie potrzebujesz 7.1 ale ten ampli posiada już skalowanie analogowego sygnału video do rozdzielczości full HD 1080p a to już może Ci się przydać i tym nie podpadniesz ani sąsiadom ani Policji;-) Pozdrawiam

Poruszasz się po bardzo cienkiej linie którą tworzy cena.
Przy takich pieniądzach poszedłbym w ampli i dwa głośniki.
Powoli dokupisz suba i resztę,

To dobre rozwiązanie ale jeśli możemy zastosować pełnowartościowe fronty (najlepiej podłogowe). Do bloku trzeba od razu wchodzić w zestawy z SUBem. Mając 2.500 do 3.000 raczej nie wchodził bym też w używany sprzęt bo to już wystarczająca suma, żeby wstrząsnąć z klasą całym blokiem :).

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

Pewne rzeczy się po prostu nie zmieniają jak 2+2
Nie poruszam celowo tematu marki modelu itp bo to osobiste odczucia doznania i kasa
Nie chcę wyjść na upartego trola ale raczej tak to wszędzie opisują zresztą nie ma powodu nie sprawdzić samemu.
FAQ: Audio, co kupić - Stereo czy kino domowe?
Jak ktoś znajdzie jakieś sensowne zaprzeczenie albo inne zdanie to proszę
Pozdrawiam :eek:k:
PS
To jakie te głośniki do Yamaha RX-V765

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
Cyborg65: nie będę się z Tobą sprzeczał że nie masz racji bo podejrzewam że ją masz, ale jak pisałem u mnie 40% xbox360 (a więc gry), 40% filmy a tylko 20% muzyka więc i tak sądzę że tu bardziej będą liczyć się efekty a więc 5.1 niż bardzo dobre stereo. Po za tym sprzęt używany odpada jednak wole mieć gwarancje i spokojnie nie martwić się o sprzęt.

a czy ktoś może coś powiedzieć na temat tych głośników: KEF KHT1005.2

Cyborg65

New member
Witam

U mnie 80% to filmy a 20% muzyka przecież pisałem że nie jestem audiofilem.
Teraz rozważ, po co ci drogi Ampli i przeciętne głośniki, jak odwrócisz sytuację efekt taki sam.
Jak sam piszesz ma to być zakup na dłużej, te głośniki o które pytasz to dźwięk ma pasować topie czy Zenkowi z forum. Pisałem ci nie spiesz się poczytaj na forach audio jak i co jeśli kupisz cokolwiek na zasadzie Zenek napisał albo pan w sklepie powiedział to całe 100% na filmy muzykę i Xbox zajmie porażka. Tu masz co o tym sądzę i jak daleko jest KD od Stereo
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/52754-stereo-vs-kino-domowe-9.html#post514910
Pozdrawiam :lol:
PS
Na temat głośników KEF KHT1005.2 powiem tyle jedź do sklepu posłuchaj jak grają pod ampli takim jaki zamierzasz kupić. Potem następne następne następne w bardzo podobnych cenach szybko usłyszysz jakie są różnice mimo podobnych cen, jeśli uparłeś się na gotowy zestaw

Ostatnia edycja:

Irasiad

New member
Pytasz dlaczego piszę aby dozbierać do 765 -bo to wyższa półka i na pewno lepszy dźwięk-choć 565 też wydaje się ok.-nawet myślałem o jego kupnie !!!
Ostatnio bardzo z ceną zjechali na HK avr 255 i tego akurat słyszałem tyle ,że z JBL es-super,super i jeszcze raz super jak dla mnie.Mimo,że nie jestem fanem KD,ale grało to zacnie-z tym,że cenka ok 7 klocków.http://kinowdomu.pl/zestawy-kina-domowego/.
Pewnie można coś zjechać z ceny ,albo kupić te głośniki od kiki-ego.Tylko odsłuch odpowie Ci na wszystkie pytania -jak pisze kolega Cyborg65.Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Ostatnia edycja:

KaDet

New member
Teraz rozważ, po co ci drogi Ampli i przeciętne głośniki, jak odwrócisz sytuację efekt taki sam.

To prawda - sprzęt powinien być dopasowany do siebie żeby go właściwie wykorzystać i nie wydać niepotrzebnie kasy skoro się z czegoś nie będzie korzystało (moc i inne bajery).

Ale jesteś uparty przecież piet_83 wyraźnie napisał jakie są jego potrzeby a mianowicie: "40% xbox360, 40% filmy, 20% muzyka (głównie radio)" - do takiego wykorzystania nigdy w życiu nie wziął bym stereo - z całym szacunkiem oczywiście:smile: Zresztą w podanym wątku piszą właśnie o wykorzystaniu do muzyki.

...te głośniki o które pytasz to dźwięk ma pasować tobie czy Zenkowi z forum. Pisałem ci nie spiesz się poczytaj na forach audio jak i co jeśli kupisz cokolwiek na zasadzie Zenek napisał albo pan w sklepie powiedział...

To nie do końca tak jak piszesz, że nikt nie jest Ci w stanie doradzić - piet_83 napisał, że nie jest audiofilem lecz szuka w miarę porządnego sprzętu, określił też jakie są jego wymagania (to już dużo daje bo można zastanowić się m.in. czy amplituner ma dawać dźwięk np. łagodny, stonowany, agresywny, bardziej pod efekty specjalne lub też koncert w filharmonii itd itp i to samo dotyczy głośników). Proponowanie jeżdżenia po sklepach i innych punktach w celu odsłuchu też nie do końca się sprawdzi (co innego gdyby to było w domu ale chcąc przesłuchać większą ilość sprzętu to już nie lada problem). Trzeba też pamiętać, że w sklepie łatwiej też przetestować jak co gra ale już xbox-a nie bardzo. Sklep to też zupełnie inne warunki odsłuchu i sprzęt specjalnie pod te warunki ustawiony. No i skoro nie bardzo można polegać na wskazówkach innych użytkowników to czemu na tym forum nikt tu nie proponuje np SONY STR DH....??

Pytasz dlaczego piszę aby dozbierać do 765 -bo to wyższa półka i na pewno lepszy dźwięk-choć 565 też wydaje się ok.-nawet myślałem o jego kupnie !!!

To, że jest to wyższa półka jest bezsprzeczne tylko czy piet_83 wykorzystując ten amplituner wraz z głośnikami o którymi piszemy będzie w stanie poczuć tą różnicę w dźwięku?? Nie mówiąc już o tym, czy proponowane głośniki dadzą sobie w ogóle radę z możliwościami RX-V765. Dopłacanie do funkcji, które nie będą wykorzystane (np. 7.1, skalowanie analogowego sygnału do 1080p, 145W na kanał, itd.) może się po prostu okazać zbytnią rozrzutnością. No i trzeba też pamiętać, że mocy RX-V465 nie da się już w pełni wykorzystać przy sąsiadach w bloku a co tu mówić o RX-V765.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników:smile:

Cyborg65

New member
Witam

Praktycznie zmierzamy w podobnym kierunku.
Mam tylko podejrzenie że w przypadku obydwu wymienionych tu ampli od głośników można i trzeba wymagać więcej, więc z całą pewnością ampli tańszy z korzyścią dla głośników prosta próba podłącz
RX-V465 pod dwa podłogowe w cenie oczywiście RX-V465 to mniej więcej określi jego potencjał.
Bardzo to uogólniłem bo to właśnie dobór tych dwóch głośników będzie całą sztuczką.Poza tym kolega w pytaniu użył zdaje się sformowania raczej nie podłogowe zapytam tak jaki jest sens kupić nawet RX-V465 i omijać stojaczki?W końcu stojąc nie zajmują aż tyle miejsca prawda.
I jeszcze jedno dajcie ludzie na wsteczny z tymi Watami z opisów na sprzęcie mam ich grubo ponad tysiąc myślicie że tak coś słucham w bloku?

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
spokojnie koledzy nie kłóćmy się :)

od paru dni tylko przeglądam fora, strony itp. odnośnie sprzętu i mam powoli wrażenie że im więcej czytam tym mniej wiem ;) to oczywiście żart bo sporo się nauczyłem w stosunku do tego jaką miałem wiedzę w momencie podjęcia decyzji że przydało by się kino domowe

Cyborg65: co do tego że kolumny podłogowe jak stoją nie zajmują miejsca hmm widzisz problem u mnie polega na tym że nie mam nic przeciwko takim kolumnom tylko że zdjęcie pokoju które umieściłem w pierwszym poście to nie moje mieszkanie na chwile obecną tylko jego wizualizacja która raczej w 99% będzie tak wyglądać i problem pojawia się tu że ściana na której będzie TV jest dość mała i na tą chwilę nie wiem czy szafka stojąca pod TV zostawi mi trochę miejsca na kolumny czy nie i kupno mniejszych głośników lub typowych satelitek da mi możliwość ewentualnie podwieszenia ich na ścianie

mam jeszcze pytanie czy model RX-V565 od RX-V465 różni się w postaci użytych elementów które będą miały wpływ na jakość dźwięku czy tylko dodano tam 7.1 oraz skalowanie analogowego sygnału do 1080p, bo u mnie zarówno xbox oraz tuner n-tv a w przyszłości blu-ray wszystko będzie podpięte przez hdmi więc funkcja również dla mnie bezużyteczna.

Cyborg65

New member
Irasiad

Jak byś tego delikatnie nie ujmował piszemy Głośniki Głośniki Głośniki
Raczej zgodnie
Pozdrawiam :lol:
PS
z tego co wiem to oprócz obsługi kolejnych standardów jakaś rewolucja w samym dźwięku nie miała miejsca a no i same wtyczki.
I daleki jestem od układania komuś w chałupie ale przy hektarach w bloku warto przemyśleć powieszenie TV na ścianie.
Pozdrowienia:D

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

To największe spłaszczenie na jakie mnie stać więc proszę o wyrozumiałość
25% ceny zestawu to ampli
25% ceny zestawu to przednie
25% ceny zestawu to subek jak mniej to na korzyść przednich
25% ceny zestawu to reszta przy tym poziomie cenowym jako centralny spokojnie wystarczą głośniki TV
Jak napisałem to spłaszczenie ale ekstremalne pomijanie tych proporcji to wywalanie forsy w błoto
Teraz wiesz dlaczego Irasiad meloman z gruntu pisze super super super
Mi nawet do łba nie przyszło że zobaczę taki post w jego wykonaiu.
Mówisz że lekko zgłupiałeś czytając, to się dobrze nastaw psychicznie na same zakupy, dawno to co prawda przerabiałem ale nieźle pamiętam. I jeszcze jedna ważna sprawa na co się nie zdecydujesz odnośnie głośników.Odsłuchanie kilku rozwiązań przy podobnych cenach jest raczej podstawą, różnica kosmos co do tej opinij nie wyobrażam sobie sprzeciwu w kolejnych postach. Natomiast sugestie w wypowiedziach kolegów należy raczej traktować jako warto zwrócić uwagę na, i tu raczej nikt poważny nie powinien się obrażać.
Pozdrawiam :D
PS
mogę przyjąć zakład że lepiej zagra jak wydam 1k PLN na ampli a 3k PLN na głośniki
niż 2k PLN na ampli i 2k PLN na głośniki :idea:
Taka dysproporcja to porażka na starcie. Ale to tylko moje zdanie

Ostatnia edycja:

piet_83

New member
Odsłuchanie kilku rozwiązań przy podobnych cenach jest raczej podstawą, różnica kosmos co do tej opinij nie wyobrażam sobie sprzeciwu w kolejnych postach. Natomiast sugestie w wypowiedziach kolegów należy raczej traktować jako warto zwrócić uwagę na, i tu raczej nikt poważny nie powinien się obrażać

dokładnie tzn. wiesz na pewno nie będę chciał kupić kota w worku, ale przy ogromie asortymentu wolał bym iść do sklepu z kilkoma typami, dlatego pytam

Cyborg65 napisał:
mogę przyjąć zakład że lepiej zagra jak wydam 1k PLN na ampli a 3k PLN na głośniki
niż 2k PLN na ampli i 2k PLN na głośniki

i o to mi chodziło, teraz już wiem w którą stronę iść

Jeszcze jedno pytanko, czy gdybym wziął pod uwagę taki zestaw Mission M33i ewentualnie M34i do tego M30i i centralny M3C2i to w moim mieszkaniu obyło by się bez suba czy mimo wszystko sub musiał by być?

Do góry