Witam wszystkich użytkowników. Przymierzam się do zakupu mojego pierwszego kina domowego, dlatego chciałbym zapytać o radę bardziej doświadczone w tym temacie osoby gdyż mam do rozstrzygnięcia kilka nurtujących mnie pytań. Krótkie wyjaśnienie do dołączonego zdjęcia pokoju, przestrzeń taka typowo telewizyjna to 330cm na 235cm czyli około 8m2, ale cały salon z aneksem kuchennym to 27m2. Czerwone punkty to jak się domyślacie plan rozmieszczenia głośników. Zastosowanie procentowo będzie wyglądało mniej więcej tak: 40% xbox360, 40% filmy, 20% muzyka (głównie radio). Zaznaczam, że nie jestem audiofilem więc nie mam jakiś wygórowanych wymagań, ale wiadomo skoro wydaje zarobione pieniądze chciał bym je wydać rozsądnie. Skoro mowa o pieniądzach na całość czyli amplituner i zestaw głośników chciałbym wydać około 2500zl. Blu-ray dojdzie w przyszłości. Jeśli chodzi o amplituner myślałem o modelu Yamaha RX-V465 myślę że będzie to ciekawa propozycja jak na moje wymagania. Pierwsze pytanie czy do takich zastosowań jak pisałem to dobry sprzęt? Wiadomo że to zakup na lata więc może dozbierać trochę i kupić coś z ciut wyższej półki np. RX-V765, ale skoro nie planuje systemu 7.1 jest sens płacić te parę set złotych więcej? Czy te modele różnią się aż tak kolosalnie? Nie wykluczam też innych modeli jak ONKYO TX-SR507 lub PIONEER VSX-819 bo czytałem, że to też dobre amplitunery. Teraz przejdźmy do tego co nurtuje mnie najbardziej i gdzie potrzebuje największej pomocy – głośniki. Nie mam zielonego pojęcia na co się zdecydować. Raczej wolałbym żeby były to głośniki nie dużych wymiarów ze względu na małą ilość miejsca w pokoju, które mógłbym umieścić na stojakach np. taki zestaw JBL SCS178 czyli typowe 5.1, ale może do takiego pokoju wystarczył by zestaw bez subwoofera 5.0? Jak uważacie? Druga sprawa, że to mieszkanie w bloku i nie chciałbym subwooferem wkurzać sąsiadów, ale na pewno nie będzie to argument żeby ewentualnie z niego zrezygnować . Jeśli bez to najlepiej były by nie duże wymiary tych głośników bo boje się że na podłogówki jako centralne nie bardzo będę miał tam miejsce. Proszę Was o poradę wraz z konkretnymi propozycjami i z góry dziękuje.