Jaki TV wybrać - 32" (wybredny jestem)

mjedi

New member
No cóż już 3 dni czytam posty w podobnym temacie ale żaden nie pasuje do moich oczekiwań. Zatem proszę o pomoc:

• cena ? ok. 1500 zł
  • odległość od ekranu ? 2 - 2,5 [m]
  • jak słońce świeci w pokoju ? z boku południowa strona, są średnio ciemne rolety
  • Jak duży jest pokój ? sypialnia, oglądanie tylko z łóżka: 2,7 x 3,5
  • jaki masz obecnie telewizor? w sypialni 14" CRT, w "salonie" 29" CRT
  • jakie programy najczęściej oglądasz? filmy, info, bajki, natura, radio z nTV
  • więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? wieczorem
  • preferowana wielkość telewizora? 32"
  • preferowana marka ? bez znaczenia
  • czego nie lubisz w telewizorach? rozmycia na przewijających się banerach z tekstem, dziwnych irytujących dodatkowych odgłosów przy cichym oglądaniu, nienaturalnych przebarwień
  • jakie urządzenia będą podłączone ? obecnie naziemny analog i DVB-T oraz DVD, wkrótce przez transmiter sygnału AV - SAT nTV, synowi chciałbym z laptopa włączać gry lub obejrzeć z żoną jakiś film z DivX'a, a w przyszłości kupię synowi i sobie ;) konsolę
  • ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? TV 85%, reszta 15%
  • jakimi złączami ? DVD - Euro, SAT nTV (jak transmiter będzie miał) - HDMI, komputer ma wyjście DVI - HDMI, naziemna analog i DVB-T po koncentryku, slot karty SDHC mile widziany aby zdjęcia pooglądać,
  • jaki masz sygnał ? naziemny SD i DVB-T zarówno mpeg4 (PL) jak i mpeg-2 (CZ - czeski), nTV - HD, mogę mieć kablówkę, ale dopiero jak przejdą na cyfrowy sygnał.
  • ile programów HD ? tyle ile nTV daje
  • ma stać czy wisieć ? stać na komodzie, która jest wyższa o około 50 cm od linii moich oczu gdy leżę w łóżku, co może mieć znaczenie przy kątach widzenia w pionie. W poziomie nie ma znaczenia, bo TV oglądane będzie tylko z łóżka.

Zdaję sobie sprawę z dość skomplikowanych oczekiwań, ale wierzę w siłę tego forum.
Niech moc będzie z tym komu uda się coś sensownego mi zaproponować.

Pozdr.
mjedi

Ostatnia edycja:

Seba21

New member
Nie wiem czy jesteś taki wybredny, bo do 1500 to nie kupisz rewelacji. Ja też jestem, ale liczę się z wydatkiem do 3000 za TV 32 calowy. Więc pytam, drążę, ale efektów na forum nie ma, bo trudno z kogoś coś konstruktywnego wycisnąć. Ala życzę powodzenia, może chociaż Tobie ktoś pomoże.

mjedi

New member
Całkiem dobra propozycja, dzięki kapsell.
Umknął mi ten model, choć sprawdzałem w Toshibie modele AV i XV. Jednak w modelu LV brak slotu na karty SD (oczywiście SDHC), choć nie jest to najwyższy priorytet.
Jeszcze może ktoś coś podpowie... ?

mjedi

New member
Czy może ktoś jeszcze coś sensownego zaproponować?
Mi się wydaje, że fullHD nie jest konieczne, ale czy na pewno w przypadku moich oczekiwań dobrze mi się wydaje?

annddy

New member
Philips 32PFL9705H/12 -tu nie ma kompromisów,piękny telewizor dla wybrednego klienta.:blagam:
Cena -ostatnio w Saturnie ok.4000.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
wybredny do LCD - to kwota 5000 zł
Przy 1500 zł - możesz być wybredny ale inaczej .
Wystarczy na :
Sharpa 32 DH 510
Toshibę 32 AV 733
Panasonica 32 C 2
Thomsona 32"

yellowlabel

New member
Podepnę się.
Mam podobny budżet.
Jedyne co chciałbym dodać to to, iż zależy mi na jak najlepszym skanowania sygnału SD (telewizja kablowa TOYA) oraz na jak najlepszym obrazie na xbox360.
Odległość jest dosyć marna (1,5m) więc chciałbym mieć możliwe najlepszy obraz.
Może Sharp 32FH510 jest dobrą propozycją?

mjedi

New member
Ale który model masz konkretnie na myśli mówiąc o dobrym radzeniu sobie z sygnałem SD i konsolą?
- DH510 (HDready)
- FH510 (FullHD)
Zresztą jest jeszcze FB510, ale czym się różni od FH, bo na stronie Sharpa mają identyczne parametry?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
każdy telewizor jest wart uwagi - zależy zawsze do jakich potrzeb. Do Twoich ten model raczej nie. Ale to Twój wybór.

Do góry