mattski- Ja na podstawie tv które miałem, gdybym mógł bym polecić CENA/JAKOŚĆ to właśnie plazma x10 panasonica (tv które miałem to samsung lcd le 26r41b, lcd sony 40 u2000, lcd sharp 40 quatron 810, philips 32 9705. Plazmy 42x10 oraz 42v20 panasonica ale też bardzo dużo tv widziało się w sklepach u znajomych więc też nie jest tak ze tylko do tych tv mam porównanie).
Dużo się teraz czyta o fullHD panelach, tv które miałem pokazały mi jednak że jedynie dobry obraz na takim panelu uzyskam gdy puszcze dobrze nagrane BR tudzież jakąś grę w 1080p.
Przykład ps3- tutaj dużo dobrych gier jest nawet nie w 720p, bioshock czy gta4 są rozmazane na fullHD.
Co do filmów DVD, wiadomo dlaczego plazma ale nawet z Nki obraz podoba mi się najbardziej na x10. Doszedłem do tego że jednak duża kompresja 1080 (w dodatki z przeplotem) używana na kanałach satelitarnych niszczy cały odbiór, w efekcie nie jest to ten ostry obraz widziany z BR przy ekranie fullHD. Wrażenie tej rozdzielczości 1080i z nki na panelu fullHD jest w mojej opinii żadne. Z kolei na x10 nawet nka wygląda ostro w 1080i.
Dalej czerń. Plazma ma podświetlenie piksel na piksel pomimo świecenia panelu w nocy to ciemne sceny są bardzo ok, po prostu naturalny kontrast robi swoje. Taki zaś z kolei 9705 ma local dimming z perfekcyjna czernią (ale tylko gdy jest cała czarna plansza) ale i tak oglądając ciemne sceny ma się wrażenie że to nie powinno tak wyglądać, ta sztuczność ciemnych kolorów, szczegóły w cieniach są mało jaskrawe by zachwycić. Tv v20 było moim zdaniem najlepsze ale x10 w ostateczności to jak za te pieniądze b. dobry wybór. Sama matryca jest szarsza ale oglądając w nocy czy z zasuniętymi roletami jest ok
Jedna z ostatnich rzeczy to kolory, jeśli siedzisz długo przed tv to nie ma porównania, tylko na pdp widziałem naturalność kolorów oraz kontrastu, na lcd jest prze kolorowanie, oraz wrażenie jak by kontrast był prześwietlony. LCD robi wrażenie i to się podoba ale tylko na krótką chwile, gdy masz w domu pdp i lcd to po jakimś czasie już wiesz ze to tak nie powinno świecić po gałach jak przypadku lcd.
Input lag, oraz sama szczegółowość obrazu ruchomego w PDP x10 należy pochwalić, jest bardzo dobrze jak za te pieniądze, lcd każde które miałem rozmywają jednak znacznie bardziej obraz przy ruchu, 9705 czy 810, to jednak nie to.
PDP x10 z wad które ma w mojej opinii- Możliwość wypalenia statycznego obrazu bo jest realna. Nie mniej na 42x10 nawet lecący wiele razy kilka godzin pod rząd tvn24 nie zostawił trwałych pół widoków a nie schodziłem z kontrastem i jasnością panelu od czasu kupna specjalnie by czegoś nie wypalić. Może miałem farta ale również v20 nic nie wypaliło na statycznych planszach, niestety jednak no tu trzeba założyć że taka ewentualność może wystąpić przy braku ostrożności. To musi brać nabywca plazmy pod uwagą.. Biorąc więc pod uwagę naprawdę wszystkie plusy i minusy, materiał który mamy realną szanse oglądać na tv to w moim odczuciu x10 wypada najlepiej i najkorzystniej cenowo (tudzież dzisiaj x20 a niedługo to i pewnie x30). Za te pieniądze to i nawet pół widoki nie straszne a tv za które naprawdę będzie warto zapłacić duże pieniądze (oled) to jeszcze nie wyszły.
To jest oczywiście tylko moja opinia, jak ktoś się nie zgadza to powiem tylko tyle że najlepiej uczy się na własnych błędach wiec do kupna wszelkiego rodzaju lcd zapraszam (a zwłaszcza sony ex500 którego tu kilka odp wcześniej polecano :hihi: i który gdy się nie zjedzie z podświetleniem to nawet w pochmurny dzień jaskrawi czerń), po jakimś czasie wnioski wyciągniecie sami i to może bardzo podobne do moich