Ja dużo grasz i potrzebny ci "monitor" to plazma odpada, jak normalnie to spokojnie możesz brać.
Witam,
Wpadlem po czasie na moje ulubione forum, ktore pomaga mi w doborze sprzetu, szukajac alternatywy dla mojego glownego okna na swiat.
Jako, ze lubie sobie pograc, priorytetem jest tv pod PS3, ktory chce wstawic do sypialni. Antena analog z kablowki, leciwe PC stacjonarne oraz opcja podlaczenia PS3, w razie jak zona da mi bana na moje glowne okienko. Z tymi wytycznymi zajrzalem w ten temat i co widze ??
Dalej te same brednie w stylu "plazma do gier odpada". O rly ?
Odbiegajac od celu mojej wizyty powiem cos od siebie.
Od roku (rok i dwa tygodnie) mam Panasa P50G30, ktory ma na liczniku jakos 1100-1200 godzin ?
Mysle, ze jakies 600h to konsola, a moze lepiej.
Przed zakupem tv spedzilem wiele godzin (jak nie kilkadziesiat) na czytaniu for i zawartych w nich wypowiedziach fachowcow w stylu tej cytowanej. Nie ogrywam kazdej gry jaka wychodzi, tylko kilka, te ktore mnie wciagaja, glownie BF3 oraz GT5, rzadziej FIFA, UFC czy inne gry ze znajomymi. Czemu o tym pisze ? Zamierzam podzielic sie moimi spostrzezeniami w temacie glownych wad plazm.
1. Powidoki
Byly, sa i prawdopodobnie beda, taka technologia i trzeba sie z tym pogodzic.
Brzmi slabo, nawet bardzo, ale trzeba pamietac, ze one znikaja oraz dopatrzysz sie ich tylko jak bedziesz chcial. Przyklad: Testem u mnie (nie planowanym) byla premiera Borderlands 2. Kupilem wraz z 3 znajomymi, by pograc po necie. Nikt nie myslal, ze bedziemy grac przez ponad 2 tygodnie, codziennie po pracy, srednio 18-24 !! Po tym czasie ogladajac cos, np telexpress dopatrzylem sie wypalonych nickow moich znajomych oraz calego HUDa gry !! Nie powiem, ale bylem lekko podlamany. B2 przeszlismy z 2x i poszedl w odstawke. Od tego czasu wszedzie widzialem te powidoki. Po jakims czasie zapomnialem o tym i moj tv mnie nie zawiodl; szukalem ich kilka minut w kazdym rogu obrazu i nie bylo po nich sladu!
2. Buczenie
G30 jednym buczy, a drugim nie. Tak samo jedni maja sluch, a dr....
Moj nie buczal, albo tego nie slyszalem, ale zaczal. I znow slyszalem to wszedzie. Teraz tylko jak wsadze glowe za tv.
3. Zyzycie pradu
Dla jednych to istotny aspekt, a dla drugich znowu nie. Plazma zre 2x-3x wiecej niz porownywalny LED. Po przeliczeniu ceny kWh i zalozeniu ile godzin dziennie bedzie nam swiecil mozna stwierdzic za ile lat zwroci nam sie dokladanie do LEDa. Tak jak z instalacja LPG w autach. Roznica w cenie paliw zwroci nam koszta instalacji rowniez za kilka lat, zaleznie ilosci robionych kilometrow.
To sa trzy glowne zarzuty dla plazm, kazdy powinien podejsc do nich indywidualnie oraz pamietac, ze nie ma tv bez wad, led (lcd z podswietleniem led) ma swoje - dla mnie o wiele bedziej negatywne, kotre miazdza zalety plazm: JAKOSC OBRAZU o ktorych poczytacie sobie wszedzie w internecie.
Co do samego grania to ja jestem wrecz zachwycony. Nowe modele serii 50 sa ponoc jeszcze lepiej dopracowane, ale ja dopiero skusze sie na 60 lub 70, o ile Panasonic bedzie jeszcze istnial...
A teraz podsunie mi ktos jakies gotowe modele budzetowe sprawdzone pod plejka.
Ma sie sprawdzac pod ps3 (tj. pisalem, ma byc lawka rezerwowa dla plazmy), ogladanie tv i pc to dodatki. Rozmiar 32-40" najlepiej led, bo ma byc ladny na scianie; reszta bez znaczenia. Podoba mi sie philips 37pfl6007, ale on nie jest budzetowy. Zaczynami od szukania czegos nawet kilkuletniego, nawet uzywanego, ale sprawdzonego za ok. 1000.
Jak bede mial wydac 2000, to doloze to filipka, a nie o to chodzi.
pzdr