Jaki TV do 6000 zl (1500€) ?

michal4

New member
1. Odległość od ekranu: 5m
2. Jak słońce świeci w pokoju: Patrzac na tv to z prawej strony
3. Jak duży jest pokój: 60m2
4. Preferowana technologia: LED 3D
5. Jaki masz obecnie telewizor: Sharp 32' HD Ready
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, sport, HDMI z laptopa
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: głównie wieczorem(ale tu mam jasno do ok 22)
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy swietle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: bez różnicy
11. Preferowana wielkość telewizora: 60 cali
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: -
14. Jakie urządzenia będą podłączone: dysk sieciowy Synology, PS4
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 50% inne, 50% telewizja
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
17. Czy ważne jest wifi: da rade przez kabel, ale fajnie by bylo, jakby bylo
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: youtube
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: niewymagane
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: chcialbym, ale niedostepne poza Polska
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
22. Ma mieć 3D: tak
23. Ma mieć slot na karty SD: moze byc
24. Ma mieć tuner DVB-S: moze byc
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI Synology dysk sieciowy
26. Jaki masz sygnał: TV SAT
27. Ile programów HD: duzo
28. Ma stać czy wisieć: Stać, pozniej moze zawisnie
29. Rozdzielczość: FullHD
30. Dvb-t:
31. Na czym najbardziej Ci zależy:Zalezy mi, zeby odbieral tresci z dysku sieciowego, wyswietlal zdjecia, filmy avi, mkv, Skype bylby mile widziany. Fajnie jakby byl pasywny 3d, ale nie jest to wymagane
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-4h
33. Sugerowana cena: do 6000 zl (1500€)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Potrzebujesz jak największego telewizora:
Sharp 60LE857
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/...dystyngowany-przedstawiciel-jeszcze-mnie.html
Za dopłatą Sharp 70le740
Panasonic 60AS650
http://www.hdtv.com.pl/forum/panaso...onic-powinna-zastapic-twoja-stara-plazme.html
Toshiba 55L7453 - z tylnym strefowym podświetleniem led.
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...-podswietleniem-led-czyli-uczta-dla-oczu.html
Philips 55PFS7509 z potrójnym ambilightem i subem bezprzewodowym
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...z-subwooferem-niech-stanie-sie-swiatlosc.html

Ostatnia edycja:

mafia35

New member
Bez reklam
Samsung 55h7000. Zjada powyzsze na sniadanie. 200hz matryca VA (od samsunga anie jak powyzsze CMO, LG), ultra clear panel, microdimming pro, wbudowany subwoofer, 4 rdzeniowy procesor i najlepszy smart na rynku, aktywne 3d... Nie wiem dlaczego Kiki poleca non stop te same tv (tzn wiem, ale nie powiem) majace matryce ips, ktore maja marny kontrast i slaba czern. Jesli kolega siedzi na wprost to tym bardziej polecalbym cos na matrycy VA
Gdzie ta toshiba, panas i philips ma do H7000...

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Widać że odzywa się ktoś kto nie ma bladego pojęcia o matrycach.

Tu wyjaśnienie firmy która produkuje jedne z najdroższych na rynku profesjonalnych monitorów komputerowych na temat matryc.

Oto lektura obowiązkowa - a mafia35, to przedszkole na początek do przerobienia:

Rodzaje matryc LCD – którą wybrać?

Należy pamiętać o tym, że sercem każdego monitora jest matryca LCD. W zależności od konstrukcji, różnie będzie się kształtować jej charakterystyka barwna i zakres zastosowań.
W obecnej chwili na rynku są trzy rodzaje matryc LCD: TN – najpopularniejsza i najtańsza, ale delikatnie mówiąc „nie bez wad”. Technologia VA – to kompromis między ceną a jakością – matryce tego typu pozbawione są większości ułomności matrycy TN, a przy tym oferowane są zazwyczaj za „rozsądną” cenę. Najbardziej zaawansowaną konstrukcją jest matryca typu IPS. Matryce te stosowane są głównie w bardziej zaawansowanych konstrukcjach gdzie ważne jest poprawne odwzorowanie barw.

Matryca TN+FILM

Wyposażonych jest w nią około 90% obecnie produkowanych monitorów. Do zalet tego typu matryc można zaliczyć cenę i bardzo szybki czas reakcji. Jako wady należy wymienić bardzo słabe kąty widzenia zwłaszcza w pionie, brak stałości kolorów w czasie i jednorodności na całej powierzchni matrycy, raczej słabe przejścia tonalne i nierównomierność podświetlenia.
Monitory wyposażone w tego typu matryce przeznaczone są przede wszystkim dla osób korzystających z aplikacji biurowych (edytory tekstu, arkusze kalkulacyjne, Internet, itp.). Osoby zajmujące się grafiką czy edycją wideo nie będą zadowolone z zakupu monitora z matrycą TN! Również graczom zdecydowanie odradzamy zakup tego typu panelu. Nie tylko szybki czas reakcji jest dla nich ważny. W wielu grach istotne jest zauważenie detali, szczególnie w ciemnych partiach obrazu, a tego matryce TN z całą pewnością nie zagwarantują.
Matryca VA

Matryce klasy VA są najbardziej wszechstronne. Nie posiadają większości wad cechujących matryce TN, a dodatkowym atutem jest ich przystępna cena. Gracze powinni jednak zwrócić uwagę na czas reakcji, niestety w przypadku klasycznych matryc VA jest on bardzo długi. Dlatego, by monitor nadawał się do grania, zazwyczaj są one wspierane przez elektronikę monitora. W przypadku matryc EIZO jest to tak zwany układ „Overdrive”. Pytanie, czy monitor wyposażony w taką matrycę będzie nadawał się do edycji wideo i grafiki? Do edycji wideo jak najbardziej, jednak zaawansowane prace graficzne wymagają bardziej zaawansowanych możliwości.
Inżynierowie EIZO cały czas pracują nad nowymi rozwiązaniami, zwiększającymi możliwości matryc. Przykładowo, stosując opcję DUE zwiększono jednorodność kolorystyczną i wyrównano jasność na całej powierzchni panelu. 10-cio lub nawet 12-bitowa regulacja krzywej gamma daje płynne przejścia tonalne. Efektem tych prac było stworzenie monitorów serii „S” (S2243) i „SX” (SX2262) z możliwością sprzętowej kalibracji przy użyciu EIZO EasyPIX i dedykowanych do edycji foto i grafiki.

Matryca IPS

Ostatnią grupą matryc, które są obecnie dostępne na rynku są panele technologii IPS. Generalnie, do niedawna bardzo drogie, ostatnio wraz z wprowadzeniem nowych linii produkcyjnych paneli o proporcjach 16:9 cena ich znacząco spadła. Matryce tego typu cechują się bardzo szerokimi kątami widzenia w poziomie i pionie, mają równomierne podświetlenie oraz lepszą wierność odwzorowywanych kolorów. W połączeniu z układami sterującymi, które działają w oparciu o 12-bitowe wzorce barw i umożliwiają 16-bitowe przetwarzanie kolorów, a dodatkowo wspierane przez funkcję DUE, stanowią idealne rozwiązanie nawet dla najbardziej wymagających użytkowników, wykorzystujących je do profesjonalnych zastosowań.
Ostatnie miesiące, to coraz bardziej umacniający się trend wprowadzania na rynek nowych typów matryc IPS o proporcjach ekranu 16:9, w odróżnieniu od tych o proporcjach 16:10 i 4:3, bądź 5:4. To kolejny krok w upowszechnianiu się zaawansowanej technologii w bardziej przystępnych cenach.
Różnice w konstrukcji matryc LCD

Poniżej załączone są schematy poglądowe pokazujące działanie matryc. Można przyjąć, że każdy sub-piksel to tranzystor sterujący ułożeniem molekuły ciekłego kryształu. W matrycach klasy TN (Twisted Nematic) po przyłożeniu napięcia, następuje ich obrócenie i światło ze świetlówek nie przechodzi przez nie [pozycja (a)]. Gdy sygnał sterujący jest w pozycji „wyłączony”, molekuły układają się w taki sposób jak w pozycji (c), a światło z podświetlenia przechodzi bez problemu.

Następnym rodzajem matryc jest matryca VA (Vertical Aligment). Dzięki bardziej skomplikowanej budowie – jak widać na rysunku wielokierunkowemu ułożeniu molekuł ciekłego kryształu uzyskano matryce o dużo lepszych kątach widzenia niż matryce TN. I tu TRANZYSTOR steruje tak samo ruchem molekuł. Poprzez przyłożenie odpowiedniego napięcia sterujemy ułożeniem ich wewnątrz sub-piksela. Dla porządku należy dodać że na rynku występują matryce o nazwach PVA i MVA – działają one w taki sam sposób, różnica w nazwie bierze się stąd, że ich konstrukcję opracowywały różne firmy – i tak technologia PVA (patterned vertical alignment) należy do koncernu Samsung, natomiast MVA (multi-domain vertical alignment) do koncernów Au Optronics i Chi Mei Oprtonics.

Ostatnim rodzajem matryc do zastosowań najbardziej zaawansowanych jest matryca klasy IPS (in-plane switching). Matryca ta ma najlepsze kąty widzenia, charakteryzuje ją też stałość w czasie. Do wad tego typu paneli należy zaliczyć stosunkowo wysoką cenę oraz długi czas reakcji, który jest znacznie dłuższy niż w przypadku paneli TN i VA. Sposób jej działania pokazany jest na rysunku.
Należy jednak pamiętać, że nawet najwyższej jakości matryca nie wystarczy, aby monitor generował poprawnie obraz. Kluczem jest elektronika sterująca. Dlatego EIZO zatrudnia ponad 700 inżynierów, który pracują nad ulepszaniem poszczególnych elementów monitorów, m.in. nad rozwojem układów sterujących.

Rodzaje matryc LCD - którą wybrać?

mafia35

New member
Bez reklam
O ile rozmawiamy na temat monitorow do edycji grafiki zgodze sie z toba w 100% bo sam szukalem dobrego monitora ips do photoshopa to z telewizorem sie nie zgodze. Rownomierne podswietlenie w toshibie nie wystepuje w wiekszosci egzemplarzy co potwierdzaja komentarze na tym forum. Plynnosc ruchu, co chyba wazne w kazdym telewizorze, pozostawia wiele do zyczenia, czerni nie ma zadnej co stawia je na 3 miejscu po plazmie i dobrej va.

michal4

New member
Ok. Udalo mi sie wstepna selekcje przeprowadzic:
- Samsung UE55H7000 (@mafia35, dzieki za pomoc)
- Sharp-LC60LE752E
- Samsung UE60F6370
- Sharp LC-60LE652E
Gdyby pierwszy Samsung mial 60 cali to bym sie nawet nie zastanawial, ale boje sie, ze bede zalowac.
Co z tej listy?

piteron

Active member
Bez reklam
ja bym wybrał h7000
i to nie tylko patrząc na argumenty kolegi Mafii
Ale faktem tez jest że Sharp E725 ładnie świeci.
Samsung występuje tez w wersji 60 calowej ale niestety kosztuje juz ok 10 tyś
Sama 6370 sobie daruj,szkoda oczu w tak dużym rozmiarze to po prostu bardzo przeciętny TV a na pewno bardzo odstający od reszty

mafia35

New member
Bez reklam
Ja biore 55h7000 w tym tygodniu. Bedzie to godny nastepca 40c650. Bylem w euro z pendrivem i puszczalem sobie rozne materialy na nim i as650 oraz toshibie. Na h7000 obraz jak i dzwiek byl najlepszy. Najgorszy na tosce, na ktorej nawet odtwarzajac material swojego producenta obraz byl nie do przyjecia. Spory banding, dse i nierownomierne podswietlenie matrycy oraz kiepska czern....

piteron

Active member
Bez reklam
Normalnie jak bym siebie czytał
Też przechodzę z C650 i tez weekend spędziłem na testach i porownaniach
I co z tego wyszlo ono dokładnie to samo co u Ciebie
Śmiem twierdzić że w kwocie do 6 tyś i rozmiarze 55 cali to jest jedna z lepszych propozycji
Co prawda W829 też generuje fajny obraz ale wydaje mi sie ze technologicznie Samsung jest bardziej zaawansowany co daje szansę że wolniej się zestarzeje

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zestarzeje to pojęcie względne.
Panasonic też czyta wszystko, Philips czyta wszystko.
Philips ma dźwiękowo Ambivoox i subwoofer bezprzewodowy, Toshiba ma mistrzowski input lag i również super dźwięk.
I mają bardziej naturalne kolory.
Ale niektórzy lubią mocną kolorystykę .

Masz wielki salon
Najmniej powinieneś brać 60"
Ja bym wybrał Quatrona Sharpa 60LE857 - jest w extra cenie.
Ale jest też nowy Panasonic 60AS650
Dla niebieskich członków jest specjalna cena kalibracja gratis i radyjko gratis.
Specjalna oferta cenowa dotyczy również modelu Samsunga 55H7000
I też kalibracja gratis i radyjko gratis

Ostatnia edycja:

michal4

New member
Masz wielki salon
Najmniej powinieneś brać 60"
Ja bym wybrał Quatrona Sharpa 60LE857 - jest w extra cenie.
Ale jest też nowy Panasonic 60AS650
Dla niebieskich członków jest specjalna cena kalibracja gratis i radyjko gratis.
Specjalna oferta cenowa dotyczy również modelu Samsunga 55H7000
I też kalibracja gratis i radyjko gratis

Wlasnie wiem o tym, te ponad 5 metrow do telewizora i 55 cali mnie caly czas zastanawia. Sharp 60LE857 najtaniej za 1999€ znalazlem, a tego Panasonica prawie nie ma, w jednym miejscu mi sie udalo za 2300€ znalezc, a to juz wykracza poza moj budzet.

Czy ta specjalna oferta cenowa dotyczy tez Niemiec i pozniejszej gwarancji na te produkty na terenie naszych zachodnich sasiadow?:)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ceny dla niebieskich członków forum są znacznie , znacznie lepsze.
Zostałbym z Sharpem . Polecam bo mam w domu i jest extra szczególnie jak ktoś ma dużo okien i nasłonecznione pomieszczenie.
I jeszcze masz kalibrację gratis, więc przemyśl to dobrze.
Jak coś to poproś o prezentację telewizorów w domu.

Do góry