Jaki TV do 2500 zł?

buggie

New member
1. Odległość od ekranu: 2,2m
2. Jak słońce świeci w pokoju: słońce świeci z boku telewizora
3. Jak duży jest pokój: 4,8x3,5m
4. Preferowana technologia: -
5. Jaki masz obecnie telewizor: crt stare jak świat
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy, seriale
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorem
8. Wolisz obraz ostry czy łagodny: -
9. Matryca błyszcząca czy matowa: -
10. Preferowana wielkość telewizora: 40-42"
11. Preferowana marka: -
12. Czego nie lubisz w telewizorach: -
13. Jakie urządzenia będą podłączone: laptop (HDMI), dysk zewnętrzny (USB)
14. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 70% telewizja, 20% ps3, 10% laptop
15. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost
16. Czy ważne jest wifi: nie
17. Czy będziesz korzystać z widgetów: niekoniecznie
18. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
19. Czy chcesz korzystać z serwisów typu Ipla: tak
20. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak
21. Ma mieć 3D: niekoniecznie
22. Ma mieć slot na karty SD: niekoniecznie
23. Ma mieć tuner DVB-S: nie
24. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: HDMI – laptop, dysk - USB, ethernet - internet
25. Jaki masz sygnał: kablówka z kilkunastoma progrmami HD
26. Ile programów HD: 17
27. Ma stać czy wisieć: raczej wisieć
28. Rozdzielczość: Full HD
29. Dvb-t: tak
30. Na czym najbardziej Ci zależy: dobra jakość obrazu; korzystanie z ipli, tvnplayer itp
31. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 4h
32. Sugerowana cena: ok 2500zł

buggie

New member
Dzięki za odpowiedź, Ty jako fachowiec który z tych telewizorów byś wybrał dla siebie? Myślałem jeszcze nad panasonic'iem tx-p42e30 bo odradzano mi lcd bo podobno są nietrwałe, no i plazma ma odświerzanie dużo wyższe co jest w grach ważne. Ile w tym prawdy i czy byłoby to zauwazalne dla przeciętnego użytkownika?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W grach ważny jest input lag.
Ten telewizor doskonale sobie z tym radzi.
Nie wiem o jakiej trwałości mówisz bo telewizory LCD mają żywotność 100.000 godzin jako matryca co przy 8 godzinach codziennego grania wystarczy na 31,5 roku grania. O ile sięgniesz pamięcią to w Polsce była jeszcze telewizja czarno-biała.

Kpc21

New member
odradzano mi lcd bo podobno są nietrwałe
Dziwne, bo z reguły sprzedawcy w sklepach twierdzą, że nietrwałe są plazmy (bzdury typu "gaz się ulatnia" itp). Plazmy i LCD mają obecnie porównywalną trwałość.

Co do plazm i gier, tu problemem mogą być powidoki. Wyświetlanie statycznego obrazu sprawia, że wypala się on na ekranie. Problem ten dotyczy nie tylko plazm (zaobserwowałem go ostatnio nawet na telewizorze kineskopowym), ale tam jest najbardziej poważny. Co prawda został w znacznym stopniu wyeliminowany, ale podłączając plazmę do komputera nadal trzeba na to uważać. Pasek tytułowy okna z Windows XP wypalił mi się nawet na monitorze LCD (monitorze komputerowym - nie telewizorze). Strach pomyśleć, co byłoby na plaźmie.

kkdrg

New member
Bez reklam
Znajomy serwisant twierdzi, że jeśli chodzi o LCD klasycznie podświetlane to jednak ich trwałość nie jest tak rewelacyjna. Mówi że już wiele razy naprawiał świetlówki przy czym jest to mało opłacalne. Dużo lepiej pod tym względem sprawują się LCD podświetlane LED-ami.

buggie

New member
Kiki, ten telewizor tzn który, bo nie podałeś modelu konkretnego? Monter kablówki mówił, że LED są kiepskie bo po 5 latach "kończą się", za to zachwalał bardzo Panasonica G30. Osobiście bardziej bym się skłaniał ku LED bo są mniej prądożerne i dostępne 37 cali, a plazmy od 42 się zaczynają chyba. Moi rodzice mają starą plazmę Philipsa i nie są zbyt zadowoleni ponieważ prądu pobiera od groma i 2 miesiące po skończeniu gwarancji po lewej stronie zaczęła się wyświetlać szara linia. Fajne opcje podałeś 3D, nie sądziłem, że w tych pieniądzach uda się kupić coś sensownego z 3D, co prawda nie jest to konieczne ale jeśli w tych samych pieniądzach mogę mieć telewizor o bardzo podobnej jakości z 3D, to oczywiście wolałbym taki.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Mowa była o 42E30 lub 40PFL 5507
Monter widać specjalista wysokiej klasy. Niech lepiej zostanie przy swojej pracy. Różne głupoty słyszałem - ale takich jeszcze nie.

buggie

New member
Dlatego też zawsze weryfikuję różne teorie, różnych ludzi na fachowych forach, bo czasem przez te mocno przekoloryzowane i nieprawdziwe opinie mozna popelnić poważny błąd za grubą kasę

buggie

New member
Podbijam temat, czy coś się zmieniło, czy dodalibyście może jakieś inne modele? W ciągu najbliższych kilku dni bedę robił zakup. Który model byłby najlepszy dla mnie? Moim faworytem jest Philips 40 PFL5507K/12, czy to dobry wybór?

dominlesne

New member
Ja też skłaniam się do zakupu tego tv, ale bez 3D pfl5007, chociaż nie wiem, czy zeszłoroczny model pfl6606 nie ma równie dobrej jakości obrazu. Na pewno ma gorsze funkcje multimedialne, ale ma za to głośniki 2+1 a nowsze tylko 2. Szkoda, bo w tańszej serii 4007 chyba też jest 2+1.

buggie

New member
Ja już zamówiłem telewizor, jesli kupowałbyś w najbliższym czasie to w Euro RTV AGD mają teraz dobrą ofertę, bo za 2790 zł jest tv + 2 okulary 3d i do piątku dostawa gratis. Znajdzie się tv za 2620 zł ale bez okularów, a jedne okulary kosztują około 200 zł, więc opłaca się teraz brać w euro.

Do góry