Jaki TV 55" do 4000 zł (100Hz)

lizbona

Member
Witam,

Od dłuższego czasu poszukuję większego TV do swojego salonu.
Przeczytałem trochę tematów na tym forum i przez chwile byłem nawet skłonny ku Philips 55PUS7600 za ok 6000 zł.
Emocje opadły kiedy zacząłem czytać o problemach tego TV (i jemu podobnymi)
Cóż, aktualnie z telewizorów robi się komputery... Mają one ułatwiać życie, dawać niesamowitą rozrywkę, a wszystko zmierza ku temu że po 3 latach procesor będzie za słaby, a telewizor będzie zachowywał się jak starszy smartfon z Androidem.
Nie chcę tego.

W związku z tym, prośba do Was, abyście zaproponowali TELEWIZOR, który będzie spełniał następujące warunki:
- Matryca 55" 100Hz (dużo filmów i sportu)
- Rozdzielczość 4K
- Względny Ping (Play Station 4)
- Wąskie ramki

Aktualnie spodobał mi się SHARP LC-55XUF8772ES, jest on nieco droższy niż aktualnie zakładam, ale może warto dołożyć? Albo może coś innego, leszego w podobnej cenie?

@ KIKI jeżeli masz jakieś pomysły/oferty ze skalibrowanym sprzętem daj znać na PRV

jasssu

New member
Akurat Philipsy z górnej półki nie cierpiały na typowe Androidowe problemy. Ja mam trzyletni telefon z tym systemem i z działania jestem jak najbardziej zadowolony. TV ma cztery rdzenie. Moim zdaniem warto przymknąć oko na czasowe zawieszenia się systemu - i postawić przede wszystkim na jakość obrazu, którym ten telewizor zdecydowanie się broni.

lizbona

Member
Nie przekonuje mnie wątpliwa jakość systemu za 6000 zł.
Dla mnie to spora suma, więc jeżeli na coś się szarpnę, to chce żeby to działało :)

Czy ktoś posiada, albo może coś więcej powiedzieć na temat tego Sharpa?
Czy jest coś lepszego w podobnej cenie?

lizbona

Member
Test Sharpa jest w całości tu :
http://www.hdtv.com.pl/forum/lcd/12...harp-nowe-spojrzenie-na-rozdzielczosc-4k.html
Ale jest on na matrycy natywnej 50 Hz.

OK, czyli odpada. Mój 6letni Sharp jest na 100Hz... więc nie będę robił krok w tył ;)
Czy jest zatem coś wartego uwagi w okolicach 4000 - 4500 zł za 55"?

Może żeby było łatwiej:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? około 15m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od prawego boku
7. Jaki masz obecnie telewizor? Sharp LC-40LX810E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Dekoder, 100 Hz, niski Input Lag (PS4), HBO GO, iPLA
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: 1080P (MediaBox NC+, PS4, notebook) w najbliższej przyszłości 4k (GoPro)
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? NC+, PS4, Notebook (via Apple TV)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film, Sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 18-23, weekend-all day
17. Preferencje co do wielkości? 55'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Ma po prostu działać... Każdy lag, reset jest niedopuszczalny
19. Preferencje co do marki ? --
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? obojętne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4700 zł max
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? W zależności od ceny ;)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Różnica ceny dla niebieskich będzie duża.
I jak będziesz niebieski masz jeszcze kalibrację gratis.

Unreal

New member
Witam,
dołączę się do dyskusji.
Również szukam TV 55" do podobnych zastosowań jak kolega co założył ten temat.
Zastanawiam się nad modelami z 2016 różnych firm:
- Sony KD-55XD8505
- LG 55UH7707
- Philips 55PUS7181.
Czytałem pozytywną ocenę TV Philips, nie mogę za to znaleźć opinii o pozostałych modelach.
Co byście doradzili? Który wybrać?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie testowałem jeszcze LG - ale Philips vs Sony, to lepiej, płynniej, lepszą głębię ma Philips.

Unreal

New member
Pytanie do kiki
A jest szansa, że w najbliższym czasie będziesz miał możliwość przetestowania LG 55UH7707?

Unreal

New member
Witam i ponawiam pytanie o testy LG 55UH7707 i opinię? Minęło 14 dni. Kiedy można się spodziewać?

Do góry