Jaki tv 55 cali do starszych filmów

xmarx

New member
Witam. Chciałbym sie poradzić w kwestii wyboru tv. Mam duzo starszych filmów i chciałbym je oglądać w miare przyzwoitej jakości. Niestety nie wiem co kupić z nowości aby spełniało oczekiwania.
Kwota jaką chcę przeznaczyć ok 5 tys. Wcześniej używałem tv samsung 50es6710. Dawał radę, ale miał kilka wad. Nie czytał 50p wpadał cześto w mocne migotanie na ostrych detalicznych materiałach.
Zakupiłem samsunga 4k 55kU6072. Odbiór materiałów wyższej rozdzielczości jest bajkowy. Dobre HD jest ok, ale wszystko poniżej to już straszna miazga. Ustawiałem tv na wiele sposobów. Puszczłem sygnał tylko HD z bluraya niewle to wszystko pomogło. Filmy wyglądają sztucznie bez ostrości. Zastanawiam się czy w ogóle jakiś tv 4k da sobie z tym radę czy tylko Full HD. Tylko czy jest sens wracać do full hd jesli zniakaja one już praktycznie z rynku. Czytałem o oledach, ale podobno maja tak słaby skaler, że nawet nie ma się co za to zabierać. Pozdrawiam

xmarx

New member
Nie ma takiej opcji. Mogę tylko w blurayu narzucić sygnał wyjściowy jaki chce zamiast auto i podbijania do 4k. Wtedy wyświetla np. 720p, ale to nie wiele poprawia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale starsze filmy masz na jakich nośnikach ?
I czy miałeś zrobioną kalibrację obrazu w telewizorze ?

xR32x

New member
lipna matryca to nie wiem czego wymagac, pozatym jak juz chcesz cos ogladac w FHD to pobierz dobry bitrate, a nie jakies male paczki. Bo watpie ze 4k pobierales 50GB jak nie zadowala Cie FHD...i z jakiej odleglosci Ty to ogladasz?

xmarx

New member
Słuchajcie nie krytykujcie matrycy, bo za tą kasę jest bardzo dobra. Nie ma cloudingu, podświetlenie jest w miarę równe. Posiada micro dimming więc nie jest źle. TV kosztował 2700 a nie 5 tys i tez nie wiadomo jakby było. Z tego co widzę to i w niskich rozdzielczościach nawet panasonic dx750 nie daje rady. Nie wiem jak to technicznie wygląda ponieważ tutaj jest skaler a w tych droższych modelach piszą coś o remasteringu i jaki to daje efekt?

Napisałem o materiałach niskiej rozdzielczości czyli np 720x300 i bitrate 1500Kbps. Głownie divix lub renderowane z płyt dvd.
Nie narzekałem na jakość obrazu w HD, FHD czy 4k bo te rozdzielczości wyglądają lepiej niż na tv FHD. SD z tv wygląda tragicznie i znacznie gorzej niż na tv FHD.

Tutaj trochę uratowałem sytuację ponieważ z bluraya wybrałem natywną rozdzielczość 720p i jakość tych materiałów słabszych poprawiła się niż gdybym przesyłał je w maksymalnej rozdzielczości 4k.

Który tv warto kupić do 6k? Panasonic dx750, samsung ks8000? czy inny? Zależy mi tez na sprawnym wifi i czytaniu wielu formatów.

Być może, że po pewnym czasie bede swojego sprzedawał, chyba że się przyzwyczaję ;)

xmarx

New member
Żadnego sony sorry. Sony produkuje niedoróbki. Problemy z softem itd. Mój kolega miał jakiś model hx850 i nie chciał czytać wielu plików z usb. Miałem laptop, który wiecznie się wieszał na sterownikach sony.

Co do tv i kiepskiej matrycy nie sądzę aby przepaść była tak duża miedzy matrycami. Poprzedni model miałem za 6 tys full hd i miał clouding niesamowity. Teraz postanowiłem tyle nie wydawać i obraz z tv jest super nie mówiąc o 4k i fhd.

Słabsze filmy tez już opanowałem. Wszystko zalezy od materiału i wyłaczyłem kontrast dymiczny, bo psuł jakość.

Do góry