Jaki TV 40" 42" w 100% do kablówki w SD i HD, dużo sportu, góra 3000zł

macwiej

New member
TV w 100% do oglądania kablówki w SD i kilku w HD, ogólnie całej oferty programowej ze wskazaniem na sport. Mam wszystkie polskie sportowe plus canal+ sport i tam najwięcej oglądam piłki z Premier Ship a wszystko z udziałem MU. Anglicy mają super jakość sygnału. Oczekuję inteligentnego rozciągania formatu 4:3 bez bocznych pasów i okrągłych twarzy, najmniej na poziomie CRT Sony KV32 FQ75, którego mam. Przetwarzanie LCD Panasonica LX70 mi nie odpowiada, mają go rodzice, ze zwykłej kablówki SD tragedia. Kilka programów mają w HD i tam bardzo dobrze. Obraz ma być płynny dobrze skalowany a kolory żywe mi nie przeszkadzają, syndrom Sony:), ale czerwień z LX70 odpada.
A oto moje warunki, pokój popołudniu bez słońca a wcześniej raczej nie oglądam TV, odległość od ekranu od 2,5 do 3,5m na wprost, źódło kablówka SD i HD, czasami DVD, cena 2500 do 3000zł.
Wcześniej wybrałem plazmy, ale żona chce koniecznie LCD bo tańsza energia i nic się nie wypala.
A oto moje poprzednie typy w plazmach, niestety ma być LCD.
LG 42PQ3000 2460zł
LG 42PQ6000 2800zł
Samsung PS-42B450 2290zł
Panasonic TX-P42X10 2650zł

Serdeczne dzięki Wszystkim za porady!

cypis1

New member
Obawiam się, że za tę cenę nie znajdziesz ideału, który spełniałby twoje wymagania. 37" - prędzej. Ale 42 - chyba nie (szczególnie, gdy masz duże wymagania względem płynności, skalowania i przetwarzania sygnału SD).

macwiej

New member
Wiem, że za góra 3000zł nie znajdę ideału i kompromis wliczony jet w tą kwotę. Jednak oczekuję propozycji modeli i z czego zrezygnować do konkretnych warunków, które podałem. Kupno zawsze opiera się o kompromisie jeżeli są wyznaczone ramy a ja je określiłem. Ale dziękuję za zwrócenie uwagi, mogę się przez to dokładniej określić.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
do Twoich warunków najlepszym rozwiązaniem jest JVC 42P80 :
- najlepiej skaluje obraz SD / bo ma najmniejsze skalowanie/
- jest 100 Hz - ma najwiekszą płynność
- od lat ma najlepsze skalowanie obrazu z możliwoscia przesuwania obrazu po ekranie
- jest bardzo dobry co do odległości zasiadania od ekranu.
- mieści się w klasie cenowej wraz z kalibracją obrazu.
- ma matrycę matową aktywną

Z Twoich wybrałbym Panasonica 42 X10.

centur

New member
odeslij zonę na to forum i niech sama poczyta o plazmach vs LCD i niech nie wierzy w bzdurne stereotypy. Mz plazma idealnie spełni twoje warunki a na 10-15% większe zuzycie energii w plazmach chyba cię stać ..............

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
najlepiej poproś o prezentację w domu i wówczas żona sprawdzi to na własne oczy.

cypis1

New member
co do JVC P80 to nie jest ekran full HD, co przy tym rozmiarze matrycy robi już chyba różnicę w porównaniu z telewizorami oferującymi większą rozdzielczość... Jednak, przy założonym budżecie propozycja kikiego brzmi więcej niż rozsądnie. Na moje oko, ładnie grają i wyglądają samsungi 40" z serii B650, sharpy DH77 czy toshiba RV555 (ale wydaje mi się, że toshiba ma najsłabsze kąty) ale to już koszt powyżej 3 tys.

macwiej

New member
Czyli po pierwsze przekonać żonę do plazmy i brać TX-P42X10, ewentualnie jeżeli LCD to JVC 42P80 albo modele proponowane przez cypisa.
Proszę o potwierdzenie, że dobrze zrozumiałem, to będzie decydujący argument.

Do góry