Jaki telewizor wybrać?

zysix

New member
Cześć,

nie miałem jeszcze okazji się przywitać to mój pierwszy temat na Waszym forum. Trafiłem tutaj szukając telewizora do domu. Niestety zawsze zanim coś kupię staram się poznać produkt w 100% ale ogarnięcie tematu telewizorów wcale nie jest proste...

Potrzebuję telewizor do głównie rozrywki - sam doszedłem do wniosku, że chodzi mi o plazmę. Miałem nawet swój typ Panasonica ale okazuje się, że zeszłoroczne plazmy są nawet droższe niż nowe modele... Może koledzy coś dobiorą bo ja sam to chyba się nigdy nie zdecyduję. Tak więc:

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
Podłużne pomieszczenie: 4,5m x 3 m, z lewej strony okno, telewizor postawiony bliżej wejścia.
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
Ok 2,5-3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
Najczęściej 2-3 osoby, czasem 4-5.
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
Raczej centralnie ale przy większej ilości osób również pod kątem.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
Stać
6.Jak słońce świeci w pokoju?
Od lewej strony, mamy rolety.
7.Jaki masz obecnie telewizor ?
Bez nazwy 32" LCD.
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
Najwięcej będziemy na nim oglądać filmów i seriali więc żeby miał ładny dynamiczny obraz. Warto chyba zainwestować w FullHD?
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
Raczej filmy z PC po HDMI, telewizji nie oglądamy ale może kiedyś.
10.Jakie urządzenia ?
Kino domowe, konsola PS3 oraz PC.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
Filmy i seriale kilka razy w tygodniu. To może być ze 20-30 godzin tygodniowo max...
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
Nie wiem, miałem błyszczącą matrycę od laptopa i przy mocniejszym świetle przeszkadzała.
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
Filmy, seriale, PS3
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
Niekoniecznie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Sporadycznie - czasem może sesja weekendowa na konsoli.
16.Preferencje co do marki ? Panasonic, Sony, Philips, Samsung
Raczej Panasonic lub Samsung.
17. wielkość?
Najlepiej 42-46. (46 może być za duże..).
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
Bad pixele ;), kiepski obraz szczególnie podczas ruchu rozmycie i brak szczegółów...
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
W tygodniu tylko wieczorem. W weekend różnie.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
Ok 2500 PLN na "wypas" telewizor, 1500 na słabszy model...
21.Czy telewizor ma mieć 3D?
Nie zależy.

Dziękuję za pomoc :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli ma być plazma w klasie cenowej i bez zobowiązań to Ci wystarczy 42X60 Panasonic.

LukeSky

Member
Bez reklam
To zależy jakiej jakości będziesz podawał sygnał. Matryca 720p jest bardzo dobra, między filmem 720p a 1080p z tej odległości i przy matrycy 42 to już całkiem różnicy nie będzie, może jeśli masz dobre oko zobaczysz różnicę przy 50tce. No i skoro oglądasz tyle filmów z PC, to jak rozumiem są to pewnie pliki .mkv lub inne? W jakich rozdzielczościach? Wątpię aby to były wersje 1080p, które rozmiarem są największe. Seriale to pewnie w wersji najniższej. Tak więc 720p powinno spełnić Twoje oczekiwania. No i na tych matrycach praktycznie nie widać line bleed, na full hd już tak.

Polecam Ci jednak rozważyć wersję 50 cali, można go kupić już w cenie około 2k lub wcześniejszy model X50, który praktycznie niczym się nie różni (przynajmniej z tego co widziałem) a kupisz go w cenie poniżej 2k.

Napisałeś też że drażni Cię rozmycie. Tutaj muszę być z Tobą szczery, TV z serii X nie mają żadnych poprawiaczy obrazu. Jeśli chodzi o rozmycie to przy szybkim ruchu kamery, drugi plan niestety się rozmywa, może Ci to przeszkadzać, ale nie musi.

Ja bym sugerował Ci zakup na odległość, kupujesz TV, stawiasz gdzie ma stać w pudle, ściągasz tylko górę, odpalasz go zapinasz do źródła i testujesz kilka godzin. Odpowiada Ci - zostaje, nie odpowiada, to tylko nakładasz karto i odsyłasz, masz na to 10 dni :)

W marketach etc, nie zobaczysz tego co zobaczysz w domu, sam kiedyś robiłem wycieczki, ale dopiero jak oglądasz swój ulubiony film, to widzisz różnice.

zysix

New member
Generalnie w dużej części masz rację, że oglądam filmy w max 720p. O FullHD myślałem bardziej jako o przyszłościowym rozwiązaniu bo z telewizorem nie rozstanę się przez kilkanaście lat.

A i jeszcze pytanie czy plazma 50" nie byłaby za duża bo jeżeli chodzi o odległość oglądania to jest to bardziej między 2-2,5m.

Z testowaniem na odległość (10 dni) to też niegłupi pomysł :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Musisz brać pod uwagę - klasa i cena do jakości.
Zostałbym zdecydowanie z 42X60 i nie będzie Ci przeszkadzać Hd ready.

LukeSky

Member
Bez reklam
Generalnie w dużej części masz rację, że oglądam filmy w max 720p. O FullHD myślałem bardziej jako o przyszłościowym rozwiązaniu bo z telewizorem nie rozstanę się przez kilkanaście lat.

Filmy full hd to pliki od 6 do 8GB i więcej, gdzie 720p to 6GB chyba max, a przeważnie 4GB a czasami nawet 2GB (przy mocniejszej kompresji), różnicy między 720p a 1080p nie zauważysz, a już na pewno nie przy 42 calach, przy 50 także nie moim zdaniem.

Pliki 720p mają dodatkowy jeden atut, dla niektórych plus, dla niektórych minus, tam nie widać tak bardzo kinowego ziarna, które w wysokiej rozdzielczości jest dość znacznie widoczne przy niektórych produkcjach np.: Odwróceni zakochani.

A i jeszcze pytanie czy plazma 50" nie byłaby za duża bo jeżeli chodzi o odległość oglądania to jest to bardziej między 2-2,5m.

Jak masz możliwość zrób sobie makietę na wymiar i porównaj w domu. Zdziwisz się jaka to różnica. Ja mam teraz 50 cali, miałem 37 cali. Docelowo chciałbym mieć 55 albo 60, ale na 60 chyba braknie ściany albo kasy :) he he...

Duży ekran ogląda się całkiem inaczej, większy komfort jest, wszystko duże, wyraźne. No chyba że masz mało miejsca, to inna sprawa.

Dla X60:
50 cali ma rozmiar: 1,184 x 716 x 81
42 cale ma rozmiar: 1,007 x 615 x 81 mm

Wymiary bez stojaka, tak trzeba porównywać, bo stojak to nie obraz.
Musisz sam sprawdzić niestety, pamiętaj to tylko subiektywne porady, Ty sam najlepiej wiesz co dla Ciebie dobre, czasami wymaga to zachodu ale warto.

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
O FullHD myślałem bardziej jako o przyszłościowym rozwiązaniu bo z telewizorem nie rozstanę się przez kilkanaście lat.

... rozstaniesz się z nim szybciej niż myślisz, niestety.
Nowe płaskie TV (Plazmy czy LCD/LED-y, wsio ryba) nie przetrwają w zdrowiu dłużej niż kilka lat ... no może 5 - 7 lat max.
A gdy się zepsują, to ich naprawa będzie nieopłacalna.
Ten sprytny Azjata co je konstruuje (i czasem montuje w Europie - "Assembled in Poland, Hungary" itp.) tak to sobie obmyślił.
I czak ma być. ;-)

zysix

New member
Widzę, że koledzy zdążyli mnie ubiec jak pisałem pytania oni znali już odpowiedzi ;-)
Pytania zostawię, może komuś się przydadzą :)

"Panasonic 42X60 na pewno nie jest złym wyborem z tym się zgodzę. Kolega ma i chwali ja sam u niego dość często jestem i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Jeszcze jedną kwestię prosiłbym o wytłumaczenie. Bo teraz faktycznie 90% materiałów oglądam w 720p. Czasy szybko się zmieniają i jak przykładowo za 2-3 lata będę oglądał 30% materiałów w FullHD to przy 42" i tak wielkiej różnicy nie zobaczę (między HD Ready, a FullHD)?

Ostatnia sprawa - szkoda, że wycofano (?) modele 46" wydaje mi się on idealny jak na moje warunki. Co telewizyjna brać może poradzić? Zostać przy 42", szukać starej 46" czy wstawić kolosa 50"?"

LukeSky

Member
Bez reklam
Jeszcze jedną kwestię prosiłbym o wytłumaczenie. Bo teraz faktycznie 90% materiałów oglądam w 720p. Czasy szybko się zmieniają i jak przykładowo za 2-3 lata będę oglądał 30% materiałów w FullHD to przy 42" i tak wielkiej różnicy nie zobaczę (między HD Ready, a FullHD)?

Moim zdaniem nie zobaczysz.

Na 720p TV obojętnie czy dasz sygnał 1080p czy 720p to i tak będzie 720p. Różnica może być tylko jeśli będziesz miał Full HD. Ale poważnie 42 cale Full HD to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Ostatnia sprawa - szkoda, że wycofano (?) modele 46" wydaje mi się on idealny jak na moje warunki. Co telewizyjna brać może poradzić? Zostać przy 42", szukać starej 46" czy wstawić kolosa 50"?"

Nie wiem jakie masz warunki, ale ja sugeruję wstaw kolosa :) jak ściana spora, miejsca sporo to 42 cali będzie maleństwem. Ale trudno Ci doradzić skoro nie wiadomo ile masz tam miejsca na ścianie. Zawsze możesz kupić 42 do testów i jak będzie do niczego odesłać i zamówić większy albo odwrotnie, jak duży będzie za duży to odesłać.

Co byś potem nie rugał na mnie że Ci coś kazałem :) he he...
Albo weź metr i zmierz jak to wygląda, przecież to nie boli.

zysix

New member
Kolego oczywiście wszelkie komentarze tutaj traktuję jako sugestie, jeszcze myślę samodzielnie.

Odnośnie FullHD / HD Ready sprawdzę to u mnie jeszcze na telewizorze LCD z ciekawości jak to wygląda. Telewizor będzie stał w "meblościance", a tam mam na szerokość ograniczenie do 120 cm. Kanapa stoi na przeciwko :)

Jak dla mnie 46" byłby tam idealny, a 50" weszłoby na "styk" :D

Pomierzę, przetestuję i dam znać co i dlaczego wybrałem. Dziękuje kolegą za pomoc. Jest tutaj może thanks button?;-)

DOMEL9

New member
Bez reklam
no ja tez niedługo będe zmieniał skrzynię - i raz to jednak pomyśl o 50tce a dwa to jednak jak już wydajesz kaskę to FHD ja jak kupowałem pare lat temu to właśnie zostałem przy HDredy i 32 calach i wtedy to była słuszna decyzja teraz myślę że jednak warto poszukać już FHD na zapasik jak już wydaje się te peniązki w kwestiach jakośći i róznic to tutaj pełna zgoda z tym co pisze LukeSky to widać ja dodam jeszcze jedną rzecz oglądając cięte matroski nawet te po 10 GB robię na odtwarzaczu mały zoomik do fullscreena ( zakładam że sporo oglądaczy to robi jeśli maj taką możliwość ich plejerki )i wtedy nie ma pasów ale jest "efekt kinowy" i tutaj wydaje mi się ze większa matryca da lepszy rezultat bo powiększone bryły i kształty lepiej będą wyglądać na wiekszym calu jednak ziarno może przeszkadzać wtedy bo na 720 i 32 calach go nie widać nawet przy sporym zoomie- całe szczęście coraz wiecej jest dobrych pełnych matrosek.

Ostatnia edycja:

LukeSky

Member
Bez reklam
Raczej odwrotnie. Mając materiał FullHD i wyświetlając go na FullHD matrycy, robiąc zoom tracisz na jakości. Na matrycy 720p jak wyświetlisz FullHD to masz jeszcze zapas i teoretycznie mógłbyś zoomować bezstratnie do pewnego poziomu.

Niestety nie wiem jak to jest w praktyce, ale dziś sobie poeksperymentuję i sprawdzę z ciekawości.

DOMEL9

New member
Bez reklam
no w kwesti jakosci to jak najbardziej masz racje i dodatkowo właśnie ziarno może dokuczyć, mi bardziej chodziło o odbiór powiększonego zdysproporcjonowanego obrazu na większym ekranie co sądzę może fajniej wygladać na 50 niz na 32 o ile właśnie róznice jakościowe nie popsują efektu :popcorn: polecam spróbować bo mi się ten niezamierzony efekt rozciągania ( zależy jeszcze ile linii ) podoba i odbiór jest "ciekawy"

Do góry