Jaki telewizor wybrać?

Marek Tarek

New member
Dobry wieczór.
Przyznam, że na początku próbowałem samemu dojść do tego "co będzie dla mnie najlepsze", lecz nawet, gdy już dotarłem do konkretnego modelu, nie mogłem się do niego przekonać (ze względu na brak opinii kogoś, kto się na tym zna).

Otóż, potrzebuję telewizora, z którego moje oczy będą korzystały z odległości mniej więcej 3,6m (wstyd przyznać, ale na chwilę obecną nie mam czym zmierzyć odległości^^). Ponadto chciałbym, aby odznaczał się następujący parametrami:
- co najmniej 50'' (55'' byłoby wielce satysfakcjonujące);
- full HD;
- wejścia HDMI & USB (co najmniej po dwa);
- format 16:9;
- odświeżanie co najmniej 100Hz (ale celowałbym w minimum 200, jeśli da radę);

Czy LED, czy nie LED/ czy Smart TV, czy nie Smart TV/ czy 3D, czy nie 3D... w tym zakresie nie mam już predyspozycji. Oczywiście miło by było, gdyby zasugerowany mi model posiadał wszystko, co najlepsze, lecz, choć to może zły kierunek, najbardziej liczą się dla mnie cale, odświeżanie oraz to, aby był full HD. Jeżeli więc mam stracić opcję Smart TV, a zyskać parę cali, bądź nie mieć obrazu 3D, ale za to w miejsce 100Hz mieć ich 200, to takie wymiany uważam za korzystne :)

Nie jestem specem w tych tematach, dlatemu jeżeli ktoś będzie miał jakieś sugestie, pytania naprowadzające, czy inne rady, to z chęcią ich wysłucham/ odpowiem- byle tylko wybrać to, co najlepszego :)

Cena: do 2706zł (bez przesyłki^^)
Przeznaczenie: w większym stopniu- gry na Playstation4. W stopniu pozostałym- oglądanie filmów (oczywiście kupionych :p ). Telewizja zapewne sporadycznie.

Z góry niezmiernie dziękuję za pomoc!
Z niecierpliwością wyczekuję odpowiedzi :)

Za pamięci dodam, jaki model był ostatnio moim faworytem (może to będzie jakiś punkt odniesienia- czy jest on najlepszy za taką cenę, czy ma coś nieodpowiedniego, czy lepiej celować w zupełnie inne rzeczy itd.)
LG 55LB650
Ewentualnie poniższy, lecz akurat chyba temu modelowi internety wystawiają nie za dobrą opinię:
TOSHIBA 55L5445DG

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie popełnij błędu i nie bierz modelu z matrycą 50 Hz, bo będziesz zwracał taki telewizor podobnie jak inni. Za bardzo nie wielką dopłatą masz 55AS640 Panasonica i to bezapelacyjnie jest Twój target !
Jak będziesz niebieski to masz jeszcze kalibrację profesjonalną gratis.

Marek Tarek

New member
Niezmiernie dziękuję za odpowiedź.
Czy podany przeze mnie model telewizora LG nie ma czasem matrycy dużo lepszej, niż 50Hz?
Niezależnie od tego czy tak jest, czy nie, to czy uważasz, że model podany przez Ciebie jest lepszy od każdego z tych dwóch, które ja podałem pod koniec swojego postu?

PS
Co znaczy określenie "jak będziesz niebieski"? :)

wojcik_dan

New member
U Kikiego w podpisie jest taki link dla wspierających. Tak się stajesz niebieski. Polecam. Ja już swój tv zamówiłem. Świetny kontak.

Marek Tarek

New member
Dziękuję za opinię.
A jak uważa reszta forumowiczów? Wymieniony przez kolegę telewizor sprawdzi się lepiej, niż zasugerowanego przeze mnie w pierwszym poście?
Może ktoś ma inne sugestie?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Marek Tarek
Forum nie wymarło, ale teraz to nie czas aby siedzieć przy komputerze (tablecie).
Wracając do tematu, TV LG, który podałeś ma bardzo dobre parametry....na papierze. Internauci niestety narzekają na jakość obrazu. Osobiście go nie posiadam, także nie mogę się obiektywnie wypowiedzieć, ale coś może być na rzeczy bo np. w Media Markt cena za model 50 cali jakoś dziwnie"skacze" - z 3tys zł do 2399zł, następnie znowu rośnie i potem znowu spada...
Co do podanego Panasonica to śmiało mogę go polecić, z tego co pamiętam to nie ma tam opcji nagrywania na zewnętrzny nośnik. Jeżeli Ci to nie przeszkadza to śmiało możesz go brać, tymbardziej, że można go kupić w dobrej cenie poniżej 3 tys za 55 cali.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz dużą odległość więc najmniej 55" tym bardziej że mieścisz się w klasie cenowej.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
a cóż w tym dziwnego - przecież to normalna praktyka media markt itp. marketów

Nie wiem, może nic, ale cena zmieniała się z dnia nadzień, jeden sprzedawca TV zachwalał, drugi odradzał....Dodając do tego kiepskie opinie osób, które ten TV zakupiły daje to do myślenia...
Ja bym go nie kupił (dodając do tego moje przykre doświadczenia z serwisem LG)

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Nie sugeruję się opiniami sprzedawców tylko ich słucham a to różnica. Przy zakupie sprzętu sam staram się go ocenić. Jednakże warto poznać opinie innych osób sprzedawców też. Parametry podane na papierze to nie wszystko. Obraz widziany w sklepie też niewiele powie. A jak sprzedający bardzo poleca model, który ma kiepskie opinie to daje to do myślenia.
Autor wątku pytał o konkretny model TV. Też chciałem go kupić. Ostatecznie kupiłem inny TV, który dobrze się sprawdza.

Do góry