Jaki telewizor do 4500?

rogal3

Member
W lipcu planuje zakup nowego telewizora i od dwoch miesiecy probuje ustalic, ktory model wybrac ale niestety nie bardzo mi wychodzi.
Prosze obeznanych w temacie o pomoc w doborze odpowiedniego telewizora.
Nadmienie tylko, ze obecnie przebywam w Niemczech i tutaj kupie TV. Ceny sa podobne jak w Polsce, jednak zdarzaja sie wyjatki, m.in. model, ktorym jestem bardzo zaintersowany - Samsung UE55F6470, ktory w Polsce kosztuje 6500pln, a w Niemczech niecale 1200€ (ceny z porownywarek). Wiec do rzeczy:

1. Odległość od ekranu? 3-3,5m (w razie przeprowadzki -wiecej)
2. Jak słońce świeci w pokoju? Do godziny trzynastej.
3. Jak duży jest pokój? 20m kw.
4. Preferowana technologia: LED (tylko ze wzgledu na niski pobor pradu)
5. Jaki masz obecnie telewizor?: Philips 42 PFL5603D/ 12 42" 60Hz (od 5 lat i jestem raczej zadowolony)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Naukowe HD, Sport HD, .mkv full hd
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: pol na pol
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez?: raczej przy malym swietle
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? wywazony
10. Matryca błyszcząca czy matowa? raczej matowa, ale niekoniecznie
11. Preferowana wielkość telewizora? 50-55 cali
12. Preferowana marka? Samsung
13. Czego nie lubisz w telewizorach? mulowatego (powolnego) menu
14. Jakie urządzenia będą podłączone? NC+ i PS3
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 65/35
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? do 20 stopni
17. Czy ważne jest wifi? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Nie
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? Nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. Ma mieć 3D? Tak (raczej aktywne, ale niekoniecznie)
23. Ma mieć slot na karty SD? Bez roznicy
24. Ma mieć tuner DVB-T? Tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? optyczne 5.1 + dekoder i konsola przez HDMI
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. Ile programów HD? 40+
28. Ma stać czy wisieć? Bedzie stac
29. Rozdzielczość: 1080p
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu
31. Ile osób ogląda: 2-3
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: minimum 12 godzin
33. Jaka klasa cenowa? 1100€ - granica bolu 1300€.

Na oku mam wlasciwie tylko modele Samsunga - UE55ES6100, 6300, 6400 i ten, o ktorym wczesniej wspomnialem, czyli UE55F6470. Ktory z tej czworki bedzie dla mnie wystarczajacy? Albo na jakie inne modele zwrocic uwage? A moze czekac na cos nowego, mniejszego a lepszego?
Bede wdzieczny za propozycje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
W zasadzie sam sobie najlepiej odpowiedziałeś.
Wybrałbym model F 6470, tym bardziej że mieścisz się w klasie cenowej.

rogal3

Member
To chcesz powiedziec, ze w tej cenie nic lepszego nie znajde? To nie musi byc Samsung.
Np nowy model Grundiga ( 55VLE973BL) ma wlaciwie to, czego potrzebuje, poza Wifi chyba, a kosztuje 30% mniej - tylko jak z obrazem Grundiga...?

Rainmanatb

New member
Witam podepnę się do tematu. Chciał bym zakupić telewizor do kwoty 4300 jeśli będzie warto to max 4700, interesuje mnie przede wszystkim jakość obrazu jak i funkcjonalność (ewentualny przyszły potencjał przy zmianie operatora), flash w przeglądarce do odtwarzania mediów strumieniowy. W obecnej chwili mam na oku model ue46f6640 przez wzgląd na takie same parametry co UE46F6500 ale posiadającego dodatkowo obudowę na kształt szczotkowanego aluminium. Prawdę mówiąc cały czas czaiłem się na serie ue46e7000, niestety brak w nim Flasha.

Ewentualnie może warto było by kupić zwykły TV + np MiniXa X5?

1. Odległość od ekranu? 3.5-4m
2. Jak słońce świeci w pokoju? Od godziny17tej. Okno na zachód
3. Jak duży jest pokój? 18m kw.
4. Preferowana technologia: LED
5. Jaki masz obecnie telewizor?: 22" monitor z tunerem telewizyjnym (LG)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? Sport, akcja, ntura (hd)
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: w tygodniu po 16tej, weekendy różnie
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez?: małe światlo lub bez
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? wywazony
10. Matryca błyszcząca czy matowa? raczej matowa, choć nie koniecznie
11. Preferowana wielkość telewizora? 46
12. Preferowana marka? Raczej Samsung przez wgląd na SmartTV i dużą ilość aplikacji ponoć flash w serii F
13. Czego nie lubisz w telewizorach? Powolnego działania podczas przełączania programów, pudełkowy dzwięk.
14. Jakie urządzenia będą podłączone? PS3, Laptop, UPC (dekoder lub karta CI)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 50/50
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? do 20 stopni
17. Czy ważne jest wifi? Tak (zwłaszcza 5Ghz)
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? TAK (weeb.tv)
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD? Tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Było by optymalnie
22. Ma mieć 3D? Tak aktywne
23. Ma mieć slot na karty SD? Bez znaczenia
24. Ma mieć tuner DVB-T, C, S? Tak (dvb-t , c; S nie koniecznie)
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? Zestaw 5.1 optycznie (najlepiej było by analogowo na wgląd na stare głośniki, ale to raczej marzenie), PS3- HDMI, Laptop- VGA(nie koniecznie) i DVI
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. Ile programów HD? 40+
28. Ma stać czy wisieć? wisieć
29. Rozdzielczość: 1080p
30. Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu, Flash i Active X w przeglądarce, wykonanie
31. Ile osób ogląda: 2
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6-10
33. Jaka klasa cenowa? 4300Zł ale jeśli będzie warto to max 4700.

Rainmanatb

New member
Kiki sprawdzałem podane przez Ciebie modele i prawdę mówiąc chyba jednak będę brał pod uwagę dwie firmy Panasonic i Philips, choć nie powiem dziś bawiłem się samsungiem i naprawdę żałuję że tylko on ma wsparcie Flash. Niestety nie wiem która markę wybrać, a do tego mam jeszcze po kilka modeli z każdej stajni. Pomógł byś zdecydować ?
Wiec tak z Panasonica mam dwa modele
TX-L47ET60 – prawie doskonały przez wzgląd na cenę
TX-L47WT50 – w teście porównawczym z ET60 jest lepszy w prawie każdym punkcie za wyjątkiem czerni, do tego ma input lag na poziomie 0-25ms (choć czy faktycznie różnica miedzy 25 a 50ms jest tak wyczuwalna w grach), ale czy warto dopłacać prawie 2tys?
Od Philipsa upatrzyłem sobie trzy modele
47PFL6007- według testu i punktacji jest lepszy od Panasonica (minimalnie a cena prawie taka sama), to co w nim jest irytujące to wolne menu (ponoć wraz z aktualizacją to poprawią)
47PFL7007- klasę wyżej a według testów gorszy (ciekawe)
47PFL7008- cenowo porównywalny z TX-L47WT50 Panasonica, testu brak, ale dużo funkcji potrójny Ambilight (choć nie wiem czy mi to się akurat przyda), i czy warto w niego zainwestować?

Ogólnie czytając opisy nie mogę się doszukać czy i który z nich obsługuje PVR i telewizje hybrydową (47PFL7008 ma to na pewno). Jestem tez Ciekaw co przyniesie aktualizacja w Philipsie może Flasha:)?

Rainmanatb

New member
Prawdę mówiąc teraz to dopiero skołowaciałem, ale sądząc po linku do panasonica raczej obstawiał byś tę markę. Co do DT60 ma on jedną wadę sugerowaną cenę, bo po nad 6tyś do tego na razie nie widzialem go w żandym sklepie w googlech. Modelu FT60 nie ma nawet na stronie Panasonica;(. Gdzieś czytałem że WT50 posiada flasha ale nie wiem czy to prawda i ogólnie wart jest swojej ceny. Czy oriętujesz się mniej więcej w schemacie oznaczeń Panasonica? Np w TX-L47ET60; L oznacza Lcd; 47 ilość cali; E (nie wiem ale to ***chyba ekonomiczna wersja sądząc po cenie i możliwościach smart); 60 tu też nie mam pojęcia ma coś wiecej niż tańsza 50 (sugerując sie cenami).

Riv11

New member
Bez reklam
"ET60" to oznaczenie modelu, podobnie jak" E6", "WT60", "FT 60"czy "DT 60". Samo "E" nic nie znaczy. Pełne oznaczenie to ET60E czy DT60E, wtedy to "E"na końcu oznacza rynek europejski ( z wyjatkiem UK). Cyfra przed oznaczwniem modelu faktycznie oznacza rozmiar.

Rainmanatb

New member
Z literką E na końcu to wiem, że odpowiada ona za region dystrybucji. Natomiast co do samego typu chyba nie jest tak do końca jak piszesz tzn mając np kilka modeli telewizora
TX-L47ET60 TX-L47ET50 teoretycznie to ten sam telewizor ale oznaczenie 50 i 60 ma chyba coś wspólnego z wypasem tak samo model TX-L47WT50 i TX-L47WT50 lub nowy TX-L47DT50 i TX-L47DT60, bo różnica w cenie jest jest dość znaczna.

TX-L47DT50 około 4500zł
TX-L47DT60 około 6300zł

TX-L47WT50 około 5300zł
TX-L47WT60 około 8100zł

TX-L47ET50 około 3800zł
TX-L47ET60 tu jakoś dziwnie 3500

Riv11

New member
Bez reklam
Jest tak jak napisałem. 5 i 50 to modele z 2012 a 6 i 60 to modele z 2013. ET50 i ET 60 to dwa różne modele teewizorów, a parametry ma lepszeET50 ma matryce 200Hz i skanowanie 800 Hz, aktywne 3D, ET60 ma matyce 100Hz i skanowanie 600Hz, pasywne 3D.

Rainmanatb

New member
No teraz rozumiem;)). A gdzie można dość żetelnie sprawdzić w/w modele pod względem parametrów i możliwości? Stona panasonica pod tym względem jest dość uboga bo nie wiem czy zaoszczędzić i kupić ET60 trochę dopłacić do TW50 czy może zainwestować w DT60? Nie wiesz może czy dt60 i wt50 obslugują UPC prze CI? Z tego co piszą na forum RT60 nie obsluguje.

Riv11

New member
Bez reklam
Wszystko zależy od Twoich preferencji. Modele z 2012 r mają aktywne 3D, z wyjątkiem modelu ET5, ten ma pasywne 3D ( nie mylić z ET50, bo tenma aktywne). Modele z 2013 r wszystke mają pasywne 3D. Co do parametrów, to najlepsze ma seria DT, więc to najlepszy wybór. Co do CI, to faktycznie wszystkie mają CI, Panasonic infermuje, ze obsługują CiPlus, ale ktoś stwierdził, ze nie. Jak jest tego nie wiem.

Kejmol

New member
Kiki, zaproponowałeś koledze Philipsa, ale z tego co wyczytałem to ma on problem z odtwarzaniem filmów z USB z polskimi napisami

Rainmanatb

New member
Ceda dt60 powala, ale chyba jest światełko w tunelu, w saturnie znalazłem model FT60, koszt 5300zł więc do zaakcaptowania. Według opisów jest to dokładnie DT60 tyle że ma tylko jeden tuner brak pilota dotykowego oraz 2 pary okularów zamiast 4. Czy może ktoś to potwierdzić (kiki)?

Kiki planujesz może jakiś test samsunga ze średniej półki, np f6640, jeśli nie a miałeś okazje się mu przyjżeć opisz jak się on ma do DT60/FT60.

Ostatnia edycja:
Do góry