Jaki telewizor 60 cali?

krzyche

New member
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 19m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? Niecałe 3.5 m.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2/3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Najczęściej na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Ma wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? Wieczorem słońce nie świeci.
7. Jaki masz obecnie telewizor? 47 cali
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Wi-fi, smart tv.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Zwykła naziemna DVB-T.
10. Jakie urządzenia? Pendrive z filmami.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3 -4 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, codzienne programy w TV
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Nie.
16. Preferencje co do marki? Panasonic, Sony, LG, Samsung
17. Preferencje co do wielkości? 60 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Przygaszone kolory.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? ~6000
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Pasywne 3D, ale nie musi być koniecznie.

Myślałem wstępnie albo o Panasonic TX-60AS650E albo o LG 60LB730.
Jakieś inne propozycje?

WuMike

New member
Bez reklam
Chcesz oglądać wieczorami i wybierasz modele z matrycami IPS? To nie będzie dobry wybór. Celuj w Sony 60W605B/60W855B na matrycy VA firmy Sharp. To bardzo dobre modele, różniące się wyposażeniem i wyglądem.

Ewentualnie, samego Sharpa LC60UQ10E.

krzyche

New member
Z tych 3 telewizorów, cenowo najbardziej pasuje mi ten Sony 60W605B. Tylko martwi mnie to odświeżanie, jedynie 200 Hz. Nie za mało? Tamten Panasonic miał 1200 Hz odświeżania... Choć pytanie czy to jest zauważalne dla oka?

WuMike

New member
Bez reklam
Zarówno Sony (na matrycy Sharp UV2A), jak i Panasonic (IPS od LG) mają odświeżanie fizyczne matrycy 100Hz. Wszystko powyżej to software'owe tricki upłynniania obrazu.

Oba modele radzą z tym sobie dobrze, z tym że Panasonic może mieć problem z sygnałem 50Hz, kiedy nie jest włączone IFC.

Polecam Sony 60W605B. Oglądałem ten model wielokrotnie i właściwie nie ma wad, oprócz średnich kątów widzenia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych warunków które pisałeś masz teraz w mega promocji Sharpa 60 UQ10.
Mam go w domu i gra rewelacyjnie.

krzyche

New member
No właśnie się teraz zacząłem zastanawiać. Jednak ten Sony kosztuje ok. 4800 zł, a Sharp prawie 6200, czyli różnica to aż 1400 zł. Sporo.. Naprawdę jest między nimi aż taka różnica w jakości obrazu czy dźwięku?

WuMike

New member
Bez reklam
W jakości obrazu na pewno nie będzie takiej różnicy, jaką pokazuje cena. Zresztą, wziąłbym Sony w ciemno, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczył na inne rzeczy, jak prezenty dla bliskich.

W kwestii dźwięku, tutaj się nie wypowiadam, bo nie wiem.

krzyche

New member
No tak, ale ten Sharp kosztuje już prawie 6200, a Sony jestem w stanie kupić już za 4800..
Wiadomo, zawsze im droższy produkt tym lepsza jakość, ale patrzę też jednak na stosunek cena / jakość...
Byłem w Media Markcie i patrzyłem na oba te telewizory. Oba grają bardzo dobrze, powiedziałbym z lekką przewagą Sharpa, chociaż Sharp miał podłączony sygnał 1080p natomiast Sony miał podłączony zwykły telewizyjny, nawet nie wiem czy to było 720p więc też ciężko to porównywać...
Sprzedawca stwierdził, że poleca telewizory Sony, że bardzo dobrze oddają kolory. Jeśli brać Sharpy to tylko te japońskie, czyli np. właśnie ten Sharp 60UQ10. Polskich Sharpów nie poleca..

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ma trochę racji.
Modele Quatrona grają bardzo dobrze.
Masz teraz dodatkową promocję i dostajesz od Sharpa bon na 500 zł
Kamerę Air Pro za 1000 zł , kalibracje gratis, dostawę gratis.
Razem masz pakiet za 2000 zł gratis.
Ja wybrałem Sharpa bo mam duże nasłonecznienie pokoju i teraz nie muszę nic zasłaniać . A po kalibracji Sharp gra super.

omnia

New member
Dorzuciłbym jeszcze do przemyślenia model Philips 55PFS7109 z dwustronnym ambilightem. Telewizor 5 cali mniejszy niż przewidują założenia, ale ma swoja zalety (ambilight, jakość dźwięku).

Do góry