Jaki Subwoofer: Dali E12F czy Sumiko S9 do Denon AVR-X3200W z Dali Zensor7/vokal/1/1

Posiadam Denon AVR-X3200W podłączone mam z
Dali zensor7/vokal/zensor1/zensor1 czyli system 7.0
Zensor1 stoją na standach na wysokości 90cm prawie wysokość ucha jak się siedzi, na dzisiaj nie mam jak zamontować pod sufitem wiedz standy na razie super sprawują się.
Brak suba a to z tego względu iż troszkę do bani miałem sub i go pogoniłem, miałem Dali e9f troszkę był mały i jakoś dziwnie się zgrywał z zestawem.
Niby był ale czegoś brakowało....
Mam 25m2 pokój muzyka/filmy to 50/50
Generalnie miałem tez dylemat między Marantz NR6010 a DenonAWR-X3200W ale jednak wybór padł na Denon bo zakupiłem go po okazyjnej cenie i naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony.
Zestaw Dali też jest super i z ręką na sercu mogę polecić takie zestawienie
....ale ....ale
teraz ja mam problem czy:
Dali E12F czy Sumiko S.9
CZY KTOŚ MOŻE WYPOWIEDZIEĆ SIĘ NA TEMAT TYCH SUBWOOFERÓW????
Chodzi mi generalnie o dzwięk bo o ich parametrach dosyć się już naczytałem a niestety nie mam nijak ich ze sobą porównać.....

Whiplash

New member
Bez reklam
E12 to kawal suba w otwartej obudowie co do filmów jest zaleta do muzyki juz nie koniecznie. E9 jest mniejsza ale charakter masz taki sam, dlaczego sie nie zgrywal, moze zle ustawiony i skonfigurowany z zestawem. 25m to tez nie warunki dla niego. Sumiko nigdy nie sluchalem ale jesli graja jak REL to warto.

No jeśli chodzi o E9F to taki delikatny niesmak był, fajnie grał ale coś mi brakowało w nim, ustawinie miałem faze na 0 , głośnośc prawie 3/4 mocy, stał w rogu pokoju bo generalnie najlepiej tam brzmial, ustawialem odsłuch w bardzo prosty sposób zamiana miejsc , sub siedział a ja na czworaka po pokoju se sprawdzalem gdzie najlepiej a potem dopracowanie z przyciskami pokretłami i ustawienia av. Jeśli chodzi o muzyke to wogóle nie biore pod uwage suba bo tylko stero słucham a Zensory7 daja rade, ale jeśli chodzi o filmy to hmmm....e12f ma zdecydowanie wieksza membrane 12" i tu chyba jest przewaga nad Sumiko bo on ma 2x10" ale zato wieksza moc bo 350w. podobno Sumiko to blizniak RELa ale jednak Sumiko generalnie od Sounusa pochodzi.
Chciałbym uzyskac efekt basu słyszalnego w filmach ale nie chodzi mi o dudnienie tylko fajnie zeby to gralo a nie jak flaki sie rozciagal bas

Bipo

Active member
Bez reklam
Polecam odsłuchać velo 10 i eq-max12 a usłyszysz jak te suby sprawdzają się w filmach. Ja je porownywalem z rel t5/t9, dali e9f/12, klipsch 112 /115 oraz jamo112. Dla mnie nr1 był velo. Jak chcesz to poczytaj mój wątek w nasze zestawy, gdzie opisywałem moje porównania poszczególnych subow... ;-)

lobos

New member
Bez reklam
Ja mam na 30m2 E-12F i jest dobrze. Jeśli chcesz suba tylko do filmów to sprawdzi się elegancko.
E9F jest za mały na Twój metraż stąd pewnie niedosyt basu ;-)
Bipo ma rację co do Velodyne. To klasa sama w sobie i każdy to potwierdzi.
Jednak EQ-MAX12 jest prawie dwa razy droższy od E-12F ;-)
Jeśli jesteś w stanie wydać ok. 4k na subwoofer to bierz Velodyne w ciemno.

Witam.
Właśnie wróciłem z odsłuchu Dali e12f, jestem zachwycony i decyzja zapadła, nietety nie miałem możliwości odsłuchu SUMIKO S.9 ale z tego co przeczytałem na forach to i SUMIKO i REL "bardziej" nadają się do stero do muzyki o ile się nie myle.
Mi bardziej zależy na efekcie w KD. MOje Dali Zensor7 w zupełności wystarczaja w stero i dlatego padł wybór na Dali e12f, hmmm....może i dla tego że bedzie zestaw cały Dali i tez może że żona stwierdziła iż ten sub jak i kolumny są piękne a tu się muszę liczyć z jej zdaniem bo sam nie mieszkam :)
Jeśli ktoś by miał ochote na subwoofer marki SUMIKO model S.9 kolor BIAŁE PIANINO to proszę cena 2199zł na poratlu aukcyjnym polskim na literke ALL....
SDHO SUBWOOFER SUMIKO S.9 OUTLET
nie chce nikogo reklamowac ani nic i nie wiem czy link przejdzie
SDHO SUBWOOFER SUMIKO S.9 OUTLET (6249049699) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Pozdrawiam i dziękuje za opinie, za jakiś czas się odezwe i opowiem o zestawie jak gra.

lobos

New member
Bez reklam
Wizualnie E-12F wygląda super. Zwłaszcza w komplecie z Z7 ;-)
Dobry wybór. Daj znać jak już podłączysz i skalibrujesz w domu jak gra.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Odsłuch to podstawa, E-12F to przyjemne dla ucha grania.
Oby w domu zagrał nie gorzej teraz "tylko" - konfiguracja, kalibracja, lokacja, akustyka itp.itd Powodzenia ;)

Wrażenia z kina domowego oraz jakie filmy z DOLBY ATMOS lub DTS:X

Witam.
Parę słów o kinie domowym.
Sprzęt Denon AVR-X3200W połączony jest z kolumnami
Dali Zensor7/ vokal/ Zensor1/ E12f (7.1 system).
Na początku miałem problem z subwoferem bo miałem Dali E9f ale coś mi w nim brakowało „tego czegoś” teraz po zamianie na Dali E12f jest zdecydowanie lepiej.
Jako odtwarzacz do filmów używam Sony Playstation3 obraz hdmi a dzwięk optyczny przewód, dolby Atmos bez problemu wychwytuje, a Tv to mam Samsung plazma 60” do oglądania programów satelita z C+ połaczone hdmi.
USTAWIENIA:
Po koreckie poprzez mikrofon korekcyjny to zmieniłem tylko głośniki tylnie z centralnym na
„SMALL 80hz” przednie na „LARGE full pass” LFE 120hz.
Wrażenia z słuchania muzyki w STERO mega super dzwięk, filmy 7.1 naprawdę jak bym się w kinie znalazł, rodzina twierdzi że nawet lepiej bo można na kanapie się wyłożyć.
Po filmie „Piotruś PAN” dzieci mówią, że już do kina nie chcą chodzić tylko w domu filmy oglądać, Efekt Dolby Atmos robi swoje plus 3D obraz.

Znalazłem oto takie tytuły dostępne w sklepach w formacie DOLBY ATMOS
Nigdzie nie mogę znaleźć ani filmów ani seriali w formacie DTS:X
Czy ktoś wie gdzie można w POLSCE zakupić więcej tytułów w owych formatach????
1. Snajper
2. Everest
3. Jupiter: Intronizacjia
4. Terminator Genisys
5. Mad Max: Na drodze gniewu
6. Transformers : wiek zagłady
7. Piotruś: wyprawa do Nibylandii
8. Szubienica
9. Mission Impossible: Rouge Nation
10. San Andreas
11. W samym sercu morza
12. Kryptonim U.N.C.L.E.
13. Gra o Tron sezon 5

Attachments

• 20160627_125348.jpg
    20160627_125348.jpg
    32,8 KB · Wyś: 516
  • 20160627_125406.jpg
    20160627_125406.jpg
    32,2 KB · Wyś: 514
  • 20160627_125424.jpg
    20160627_125424.jpg
    28,5 KB · Wyś: 500
Dla mnie też :) na prawdę polecam taki zestaw.....
Chciałbym podziękować członkom forum za pomoc i opinie, bardzo pomocne są w doborze sprzętu.
Pozdrawiam

lobos

New member
Bez reklam
Elegancko! :eek:k: Bardzo fajna ściana frontowa.
Piszesz o Atmos a gdzie głośniki sufitowe? :p
Gratulacje za całość. Bardzo fajnie się to prezentuje. Nowocześnie i z gustem.

Zmieniłem delikatnie tylne kolumny i z półek przeniosłem też na standy aby mogły lepiej oddychać, na półce robił się jakiś dziwny dzwięk jakby rezonans czy coś takiego teraz wszystkie na wysokości 90cm i mam fajny czysty dzwięk. Frontowe rozstawiłem od centralnego w odległości 2,5m.
Gorzej było z ustawieniem subwofera bo na początku chciałem aby stał z prawej strony w rogu pokoju ale znajduje się tam okno wejściowe i trudno było z otwieraniem go, ale ku mojemu zdziwieni subwofer doskonale radzi sobie w takim frontowym ustawieniu, jest od ściany odsunięty jakieś 10cm, po bokach ma 2-3cm przestrzeni i zgrał się z kolumnami doskonale, nie dudni, nie ma efektu ciągnącego się basu, ale na końcowy efekt chyba muszę poczekać jeszcze....porządnie kolumny wygrzać muszę :) a to jakieś min chyba z 3mc zajmie jak nie dłużej.

lobos

New member
Bez reklam
Ja właśnie mam w prawym rogu i zdecydowanie lepiej gra ustawiony tak jak masz Ty na wprost.
W planach mam wymianę RTV-ki na troszkę mniejszą i ustawienie suba z lewej strony obok kolumny ;-)

lobos u mnie był problem z tym, że okno balkonowe wejściowe jest i tylko do połowy się otwierało przy takim ustawieniu, mi to nie przeszkadzało ale niestety żonie tak hehe :) więdz kompromis poszedł, pewnie z czasem coś pozmieniam bo remont chcę zrobić i coś z sufitem wykombinować i wtedy podwieszę kolumny.
Jak na razie mam tak ale mam nadzieje że takie ustawieni też jest dobre.
Jak na fotce widać i którą się sugerowałem to DOLBY ATMOS też występuje i efekt mam odczuwalny w filmach, fakt może "efektu deszczu" nie ma ale na razie tak musi zostać.

Attachments

• 20160706_120958.jpg
    20160706_120958.jpg
    82,4 KB · Wyś: 449
Jakie ustawienia???

Czy ktoś może jakoś podpowiedzieć, co do ustawień???
Obrazki nr: 4) 5) 6) pokazują manualne ustawienia,
A obrazki nr: 7) 8) 9) po auto korekcji mikrofonem.
Jest różnica w ustawieniu manualnym a automatycznym poprzez kalibrację.
Zdziwił mnie trochę fakt, iż tylnie mają różne wartości odcięcia a są to identyczne kolumny Zensor1 a centralny ustawiony jest, jako duży głośnik.
Czy ktoś może doradzić jak najlepiej to ustawić???
W muzyce fajnie gra opcja przy manualnych ustawieniach L/R Bypass tu mi się zdaje, iż dźwięk jest bardziej czysty w Stereo, ale w filmach auto korekcja świetnie daje rade, chciałbym jakoś to wypośrodkować żeby, co chwilę nie robić zmian ustawień.
Czy zostawić fronty duże full pass a reszta na małe i odcięcie na 80hz, czy zostać przy auto kalibracji mikrofonem???

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    54,3 KB · Wyś: 434
  • 2.jpg
    2.jpg
    48,3 KB · Wyś: 455
  • 3.jpg
    3.jpg
    50,7 KB · Wyś: 459
  • 4.jpg
    4.jpg
    47,6 KB · Wyś: 456
  • 5.jpg
    5.jpg
    45,5 KB · Wyś: 435
  • 6.jpg
    6.jpg
    48 KB · Wyś: 434
  • 7.jpg
    7.jpg
    47,5 KB · Wyś: 433
  • 8.jpg
    8.jpg
    47,4 KB · Wyś: 460
  • 9.jpg
    9.jpg
    48,5 KB · Wyś: 447
  • 10.jpg
    10.jpg
    43,2 KB · Wyś: 463

Rafal7

Banned
Widzę że masz włączony Dynamic EQ, czy nie wydaje Ci się że teraz tyły słychać lepiej i dominują, u mnie przy włączonym Dynamic dominowały tyły i mam to wyłączone.

Do góry