Jaki sub do Jamo S 608 HCS 3?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Do muzyki są suby o konstrukcji zamknietej. Subwoofery z bass reflex w muzyce będą za wolne tzn nie będzie bas nadążał za szybkimi bitami, w kinie za to sprawdzą się bdb. W tej cenie do muzyki to np Jamo sub 650

Ostatnio edytowane przez moderatora:

rafalheba

New member
A konstrukcja zamknięta w kinie się nie sprawdzi?? Czytałem też, że niestety nie ma "złotego środka"...
P.S. czytałem też, że nie ma za dużej różnicy między Jamo Sub 300, a 650

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Różnica wydaje mi się że będzie, szczególnie w muzyce. W kinie oczywiście konstrukcja zamknieta też się sprawdzi, tylko suby z bass reflex w kinie dają wieksze ciśnienie, ale natomiast zamkniete potrafią niżej zejść. Też czytałem ten post i masz porównanie że sub 300 bass reflex daje podobnie jak 650, czyli wychodzi na to że żeby sub zamknięty zagrał z takim powerem jak bass reflex w tym samym pomieszczeniu musi być sporo mocniejszy. Ja jak bym miał brać do swoich 15 mkw to nie wiem czy nie szukałbym właśnie zamkniętego z uwagi na lepszą kontrolę basu. Kiedyś pisałem z kolegą z forum w sprawie jamo sub 300 i pisał że też w niektórych momentach w filmie potrafi zadudnić, a ja wolę jak jest uderzenie i cisza niż jakiś ciągnący się i dudniący łomot.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

malyr

New member
mam dość podobne kolumny, jamo E750, przesiadłem się z magnata (bass reflex) na jamo sub 650, pomieszczenie około 20m2, REWELACJA
w kinie jak i w muzyce, zupełnie inny bas, ciężko mi to opisać
podczas filmów pokój cały drży, coś niesamowitego :)
myślę, że starczy mu mocy na jeszcze więcej :)
no i na czym mi zależało nie dudni, trzęsie pokojem no i można go kupić za dobre pieniążki

rafalheba

New member
Dzięki malyr za opinię :)

Ciekawe czy Jamo Sub 300 będzie dużo odstawał od niego?
P.S. Opłaca się kupić Jamo Sub 650 za 950zł używany rok?

Ostatnia edycja:

rafalheba

New member
Dzięki marecki6
JBL es250pw to koszt ok 1500zł, ja mam okazję kupić Jamo SUB 650 za 1000zł (nowy), więc trochę zostanie...
Będę używał muzyka/kino 60/40

marecki6

New member
Bez reklam
możesz jeszcze rozważyć młodszego brata czyli es150 z tym, że jbl będzie lepszy w kinie a jamo powinno lepiej zaprezentować się w muzyce ... dużo też zależy od tego jakiej muzy słuchasz

Do góry