Witam wszystkich na forum

Również przymierzam się do kupienia telewizora. Póki co na celowniku mam Sharpa 32le244e, o którym wspomina kolega wyżej. Byłem wczoraj się rozejrzeć w sklepach, miałem na celowniku owego Sharpa, Samsunga UE32ES5500 a także Philipsa 32PFL4007H, którego seria jest często polecana na tym forum. Tak się złożyło, że wszystkie 3 telewizory prawie ze sobą sąsiadowały
Na samym starcie porównałem sobie 50-hercowego Sharpa z Samsungiem ES5500, który ma ponoć 100hz. O dziwo Sharp chodził dużo płynniej, co bylo wyczuwalne gołym okiem (patrząc kątem oka). Później utwierdziłem się w tym przekonaniu patrząc przez aparat w telefonie. Obraz w Samsungu drgał, skakał, podczas gdy w Sharpie chodził całkowicie płynnie. Druga sprawa to sama jakość obrazu, która również wypadła dużo lepiej w Sharpie niż w Samsungu. Ciekawą sprawą jest to, że ktoś na forum wspominał, że Samsung produkuje matrycę do tego Sharpa

Telewizory stały obok siebie i wyświetlały te same reklamy. Sharp ma dużo ładniejsze barwy. Samsung wyglądał przy nim trochę jakby był miał "warstwę przyciemniającą". Także ES5500 odpadł z konkursu i zacząłem sie przyglądać Philipsowi 4007H. Ma on DUŻO lepsze odwzorowanie barw. Poza czernią, która dla mnie jest dość istotna a w Philipsie wypada dość blado. Poza tym super kąty widzenia, jak przystało na matrycę IPS. No i bardzo dobra płynność obrazu. Gdyby nie szara czerń, którą przeklinam na moim monitorze również z IPS, to bym się nie zastanawiał i brał Philipsa.
Na polu bitwy został tylko Sharp 32le244e. Ma bardzo dobre kąty widzenia, ładne barwy i mimo 50hz chodzi lepiej niż 100-hercowy Samsung. Do tego przemawia za nim korzystna cena. W sklepie bez problemu odpalił .mkv i .avi z pendrive'a i ladnie skalował obraz z tego drugiego pliku. Jeden zarzut co do wczorajszych testów tego telewizora jest taki, że nie odczytał napisów przy .mkv, natomiast przy .avi chodziły normalnie (oba w formacie .txt). Niestety był dość duży ruch i nie chciałem zmuszać sprzedawcy do grzebania w ustawieniach.
Czy jest na forum ktoś, kto posiada ten telewizor? Czy może sprawdzić, czy da się oglądać filmy .mkv z napisami .txt? Czekam na uwagi odnośnie użytkowania tego telewizora oraz na propozycje innych marek, modeli, które można jeszcze wziąć pod lupę.