Jaki Samsung

Longman

New member
Jaki TV ze wskazaniem na Samsung

Witam wszystkich i błagam o radę, ponieważ borykam się już z kupnem TV od dłuuuższego czasu.
Bardzo Was proszę o udzielenie wskazówek odnośnie TV do mojego wąskiego i długiego pokoju i oglądania go z bliskiej odległości:

1.
Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 5mx2,70salon (połączony z kuchnią z kuchnią 5x4,20)
2.
Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m (zdecydowanie częściej) - 3m (rzadziej)
3.
Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.
Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? najczęściej na wprost
5.
Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać (na chwilę obecną z czasem może się to zmienić)
6.
Jak słońce świeci w pokoju ? okna są z prawej strony
7.
Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8.
Co chcemy aby telewizor posiadał ? 70% dobry obraz, 30% smart tv, WiFi, przeglądarkę, możliwość odtwarzania wielu formatów, (nowe modele mają sterowanie głosem w przypadku kuchni z salonem może się to sprawdzić)
9.
Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? dekoder VECTRA (model 3830CD)
10.
Jakie urządzenia ? dvd
11.
Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 7-8h
12.
Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
13.
Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? film, sport
14.
Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.
Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.
Preferencje co do marki ? Samsung
17.
Preferencje co do wielkości ? 40-42
18.
Co Cię denerwuje w telewizorach ? zły obraz, nierównomierne podświetlenie matrycy, wolne zmienianie kanałów
19.
Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50%
20.
Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 zł choć przyznam, że kusi mnie model UE40ES8000 a ten jest już droższy
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 3D ale trudno mi określić jakie na taką bardzo bliską odległość chyba wybiorę te które mniej męczy wzrok.
Chciałbym aby TV był z 2012 roku i forma SAMSUNG jeszcze trochę go wspierała.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
no to bierz tego samsunga i tyle. Bez sensu w ogóle temat, bo skoro i tak decydujesz się na jedną markę, to bierzesz produkt odpowiadający Ci cenowo.

Longman

New member
no to bierz tego samsunga i tyle. Bez sensu w ogóle temat, bo skoro i tak decydujesz się na jedną markę, to bierzesz produkt odpowiadający Ci cenowo.
Marka to jedynie preferencja, ale mi laikowi w tym temacie ciężko jest się sztywno określić, czy to musi być akurat na 100% SAMSUNG. Chodząc po sklepach jakoś zawsze ta marka przykuwała mój wzrok.
Jeśli ktoś poleci model do 3500zł z 2012 roku innej marki to rozważę wszystkie za i przeciw. Gra idzie o bardzo wysoką kasę jak dla mnie i chciałbym dokonać dobrego wyboru na lata.

Jeśli chodzi o temat zdaję sobie sprawę, że jest to kolejny temat w podobnym stylu z wielu. Mimo wszystko poczekam na podpowiedzi na TV do takiej bliskiej odległości.

Karpaj, gdybym tak od razu chciał wziąć tego SAMSUNGA to nie zakładał bym tego tematu i nie radził się ekspertów w tej dziedzinie. Liczę, że podany przeze mnie model to tylko wybór laika, który mało wie w tych sprawach. Liczę na podpowiedzi specjalistów, którzy być może w podanej cenie polecą inny model z np. lepszymi parametrami adekwatnymi do moich preferencji.

Karpaj

New member
Bez reklam
Samsung jest jak najbardziej godny polecenia - zwłaszcza modele od es6800 w górę, ale tylko jeśli kupisz też profesjonalną kalibrację - podobną sytuację mamy w sharpie, z tym że obie firmy świecą odpowiednio zbyt jaskrawo i zbyt blado.

Budżet masz całkiem fajny. Na Twoim miejscu zmniejszył bym go o parę stówek, i dokupił do TV dongla z androidem - mialbyś wtedy pełnoprawnego smarta, a nie zamkniętą wersję udostępnioną tylko przez jedną z firm.

Wtedy mógłbyś się zainteresować

Sharp 40LE830
Panasonic 42ET50E
Toshiba 42VL963
Sony 40HX750
Samsung 40ES6800

Longman

New member
Jestem już praktycznie zdecydowany na model (jednak SAMSUNGA- nie wiem może się czepiłem...) UE40ES7000. Z tego co sobie zdążyłem porównać to model podawany wyżej z serii 8 nie ma wielu różnic za to cenowo ten model jest sporo tańszy. Telewizor ma wszystko czego mi trzeba. Zastanawiam się tylko (może to głupie pytanie) ale czym się różnią modele UE40ES7000 i UE40ES7000S?

Do góry